Представители на фирмата “МММ” ЕООД, която беше избрана да изготви оценка на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие, са имали среща през изминалата седмица с Емилия Миланова. По тяхна молба шефката на “Банков надзор” е удължила срока за предаване на окончателната оценка до края на следващата седмица. Неофициално източници, близки до МБИР, съобщиха, че новата оценка на трезора ще бъде около 2.5 млн. лева.


БНБ прекрати продажбата и обратното изкупуване на целевите емисии ДЦК за граждани в клоновете си в Пловдив, Варна, Русе, Плевен и Хасково. Тази дейност ще бъде поета от Обединена българска банка, която е сключила договор с финансовото министерство.


Българска пощенска банка приключва финансовата 2000 г. с активи за 510 млн. лева. Според изпълнителния директор Владимир Владимиров БНБ ще трябва да постави “Пощенска” в първа група банки, където са банките с балансово число над 500 млн. лева. Сега в тази група са само Булбанк, Банка ДСК и ОББ. “Пощенска” приключва годината с 3.2 млн. лева печалба преди облагане с данъци.


ИНГ Банк (ING Bank) купи близо 70% от пенсионното дружество “Солидарност”. Холандската банка купи фактически дяловете на “Електроимпекс” (15%) и “М-тел трейдинг” (34%). С около 20% от акциите си се раздели и бившият мажоритарен собственик “Доверие - обединен холдинг”. Холдингът ще запази само 30% от капитала на “Доверие”.


ОББ, която миналата година беше купена от Националната банка на Гърция, подписа договор на стойност 7 млн. лева с гръцката компания Informer за въвеждане на нова банкова информационна система Global. Внедряването на новата система, която ще свързва централата и клоновете на банката, ще отнеме 18 месеца. Самата фирма Informer е дъщерна на Националната банка на Гърция. Очаква се целият проект да струва на ОББ около 12 млн. лева.


Синдиците на Кредитна банка Павел Павлов и Господин Кузманов започнаха да плащат на вложителите от пети ред (граждани и фирми). Одобрената от съда частична сметка за разпределение предвижда да бъдат разпределени 6.2 млн. лева, което прави по 21.85% от пълната сума на задълженията към този ред кредитори. Парите ще се изплащат от Биохим - клон “Батенберг”. p


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове