Новият брой: Накъде след вота
Close

Иван Евлогиев се кани да оспорва новата оценка на МБИР

Новата оценка на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР) е около 2.5 млн. лева, което е близо пет пъти по-ниско от предишната оценка на банката на Иван Евлогиев. Преди година активите на МБИР бяха оценени на 12 млн. лева, но тогава оценката беше оспорена от синдичката на банката Малинка Атанасова и БНБ. Аргументът беше, че оценителската фирма “Агейн такт” ООД, определила толкова висока цена на фалиралия трезор, е свързана с бившия й собственик Иван Евлогиев. Оказа се, че една от съдружничките в “Агейн такт” Стефка Стоицева е била одитор на “Компакт” ООД, собственост на Евлогиев. Според синдичката на МБИР и БНБ в старата оценка са били включени несъществуващи активи на банката, а други са били надценени. Имаше подозрение, че оценката е била завишена нарочно, за да подкрепи тезата на Иван Евлогиев и групата акционери около него, че МБИР е била затворена без основания.
В крайна сметка БНБ не прие оценката на “Агейн такт” и по този начин беше отложен търгът за банката. След близо година забавяне най-после се стигна до изготвяне на нова оценка. Сред кандидатите за оценители този път отново беше фирмата “Агейн такт”, но беше класирана на трето място. За оценител беше определена фирмата “МММ” ООД.
Според наблюдатели новата оценка съвсем справедливо е чувствително по-ниска от предишната, защото най-големите останали активи на МБИР са вземанията от “Плама” и фирмите на Иван Евлогиев. Размерът на тези вземания надхвърля 52 млн. лева, но вероятността някога да бъдат събрани е минимална. Освен тези вземания МБИР разполага само със сграда в Боровец и старо банково оборудване, което едва ли ще се стори интересно на голям кръг потенциални купувачи. Очакванията са, че на бъдещия търг единствен кандидат ще бъде държавата като най-голям кредитор на банката.
Чисто процедурно търгът би трябвало да бъде насрочен веднага след като БНБ одобри оценката. Синдичката Малинка Атанасова следва да обяви в два ежедневника едномесечен срок за подаване на оферти за вещите и имуществените права на банката като цяло. Единственият сигурен кандидат засега е Агенцията за държавни вземания, която след поправката в закона за банките вече има правото да наддава за фалиралите банки, като прави прихващане с размера на държавното вземане от тях. Дългът на МБИР към държавата е 4.046 млн. лева. Това е сумата, до която хората на Александър Раков може да наддават в търга. В случай че се яви друг кандидат, той ще трябва да предложи над тази сума, което според наблюдателите е малко вероятно. Интригата около банката, доколкото я има, ще зависи единствено от това дали Иван Евлогиев няма да реши да оспори новата оценка и самия търг.
“Разбира се, че ще оспорим новата оценка, тъй като тя е поредното грубо нарушение на правата на акционерите на банката. Има решение на Конституционния съд по казуса “Плама”, което задължава вземането от плевенската рафинерия да бъде смятано в пълния му размер. Оценителите нямат право да редуцират това вземане. Ние ще оспорим новата оценка, ако в нея вземането от “Плама” не е включено в пълния му размер - близо 8 млн. лева”, заяви пред “Капитал” Иван Евлогиев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар