Прокуратурата може да спре търга за МБИР

Синдикът на фалиралата “Международна банка за инвестиции и развитие” (МБИР) Малинка Атанасова насрочи търг за активите на трезора, който ще се проведе на 10 май. Имуществото на банката беше оценено от оценителската фирма “МММ” ООД на 2 270 676 лева. Най-големият “актив” на банката е вземането й от “Плама”, чийто пълен размер е около 8 млн. долара. В оценителския доклад обаче това вземане по разбираеми причини е получило доста по-ниска цена, която според запознати е малко над 1 млн. лева. Банката разполага и с двуетажна сграда в Боровец, която може да бъде използвана за почивна станция, и банково оборудване, което едва ли ще предизвика кой знае какъв интерес у потенциалните купувачи. По-голямата част от останалите вземания на банката, повечето от които са от фирми на бившия й шеф Иван Евлогиев, са оценени на нула като абсолютно несъбираеми.
Според наши банкери на търга за останките от МБИР едва ли ще има други кандидат-купувачи освен държавата. Бюджетът е най-големият кредитор на трезора и на търга ще може да наддава до 4.2 млн. лева, колкото е държавното вземане. С абсолютна сигурност отсега може да се каже, че нито един кандидат няма да наддава до такава сума за МБИР срещу държавата. Още повечес че хората на Муравей Радев могат да прихванат цената с размера на своето вземане, а останалите купувачи ще бъдат длъжни да платят кеш, ако искат да придобият банката.
През миналата седмица бившият шеф на трезора Иван Евлогиев поиска за пореден път спиране на търга. Евлогиев, който е и най-големият длъжник на МБИР, не оспори новата оценка на банката, както се беше заканил. За сметка на това той е поискал от синдичката Малинка Атанасова да отмени търга заради образуваната наскоро предварителна проверка от прокуратурата за злоупотреби в банката. Става дума за нарушения при попълването на капитала на банката, които според Евлогиев са били извършени от предишните акционери на банката - БТПП, банка “Средец” и PARMAN Capital Investments. Наскоро Евлогиев публично обвини шефа на БТПП Божидар Божинов в документна измама, чрез която той е бил ощетен с 4 млн. долара. По негов сигнал до главния прокурор Никола Филчев в края на март беше образувана проверка срещу Божинов. Това пък от своя страна даде възможност на Евлогиев да настоява за отмяна на търга, тъй като с евентуалната продажба на активите можело да бъдат укрити и унищожени важни документи.
До края на миналата седмица не беше известно прокуратурата да е разпоредила отмяна на търга. По закон право на това има единствено съдът по несъстоятелността. Пред “Капитал” съдия Здравка Първанова заяви, че отскоро се занимава с делата на МБИР и още не е напълно запозната. Тя допълни, че търгът не е спрян, но отказа друг коментар. Според наши финансисти новата шумотевица около затворената банка цели единствено Иван Евлогиев да спечели време, като крайната цел е банката да не бъде продадена преди изборите. Евлогиев не крие своите политически амбиции и добрите си отношения с някои опозиционни сили. По всяка вероятност той разчита да поднови битките си за връщане на банката, в случай че след изборите настъпи промяна на политическото статукво.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар