“Корпоративна” купи сградата на някогашната Бурова банка

Корпоративна търговска банка се е сдобила с нова сграда, в която до месец-два ще бъде настанена централата на банката, разкриха източници от институцията. “Капитал” научи, че става дума за известната на повечето столичани сграда на пл. “Гарибалди”, в която се е помещавала някогашната Българска търговска банка, известна повече като банката на Буров.
Доскоро зданието беше собственост на Столичната община. От “Корпоративна” не пожелаха да уточнят цената, която са платили за имота. Според изпълнителния директор Цветан Василев с покупката не се нарушават банковите регулации, които изискват притeжаваните от една банка недвижими имоти да не надвишават 50% от собствения й капитал. Като се има предвид, че собственият капитал на “Корпоративна” е 11.3 млн. лева, не е трудно да се сметне каква е максималната цена, за която шефовете на банката са успели да се сдобият с престижна сграда за централен офис.
По думите на Цветан Василев най-късно до началото на юли ръководството на “Корпоративна” ще се нанесе в новите си кабинети. На първия етаж ще бъде оформен паричен салон за клиентите на банката. Заедно с това ще бъде открит и публичен трезор. Макар да е една от най-малките банки у нас, с новата си придобивка “Корпоративна” ще предизвика доста завист сред конкурентите си. Шефовете на институцията не скриха, че разчитат популярността на закупената сграда да направи добра реклама на банката.
Легендарната Българска търговска банка е била основана през 1895 г. в Русе и до деня на нейната национализация запазва централата си в крайдунавския град. В продължение на половин век обаче Буровата банка, както са наричали БТБ, е помещавала своята главна дирекция в сградата на днешния бул. “Гарибалди”. В нея са работили известни финансисти като Иван и Атанас Бурови, дългогодишния главен директор на банката Георги Губиделников и Евстати Ив. Гешов. Под тяхното управление през 20-те и 30-те години БТБ се превръща в една от най-големите банки в страната (след Българска генерална банка и тогавашната Кредитна банка), с голям принос за срастването на финансовия и индустриалния капитал. Фамилията Бурови и до ден днешен е синоним на българското банкерство, а наши финансисти коментират, че в тази сграда се помещава духът на капитализма в България.
Настаняването на Корпоративна банка ще е вторият опит да се вдъхне нов живот на легендарната сграда след фалита на Международна банка за инвестиции и развитие, която също се помещаваше в нея. Най-късно до месец активите на МБИР ще станат собственост на държавата и банката на Иван Евлогиев ще бъде заличена от правния мир.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове