Новият брой:
Чудото на езика

ПИМБ се изчисти от проблемни активи

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа източна международна банка (ПИМБ) е успяла да продаде проблемните активи, заради които преди година банката беше заставена да подпише меморандум с БНБ. Става дума за акции от предприятия, придобити като обезпечение по невърнати кредити. Тези акции фигурираха в баланса на банката като “активи за препродажба” и към края на 1999 г. общата им стойност беше 10.214 млн. лева. Притесненията на БНБ идваха от факта, че над 15% от активите на банката бяха в акции, главно на пазарджишкото дружество “Елхим искра”. Централната банка поиска от ПИМБ да продаде тези недоходоносни активи в определени срокове, като заедно с това се искаше тя да вдигне капитала си.
Това условие на БНБ вече е изпълнено, заяви пред “Капитал” изпълнителният директор на ПИМБ Анна Събева. Банката е успяла да се освободи от акции и дялови участия на стойност 8.4 млн. лева. В това число влизат както акциите от “Елхим искра”, така и участията в завод за пакетиране на кафе и фирма за бутилиране на минерална вода. Друга част от активите за препродажба в размер на 1.7 млн. лева е била заведена като стопански инвентар поради изтичане на двегодишния срок за реализацията им. В резултат на тези операции делът на недоходоносните активи в баланса на банката е спаднал до 0.004%.
По втория показател в меморандума също е постигнато чувствително подобрение. На едно от последните събрания акционерите на ПИМБ взеха решение за вдигане на капитала й до 25 млн. лева в периода до 2005 г. Първите няколко стъпки в това направление вече са изпълнени, заяви Анна Събева. За една година банката е успяла да увеличи внесения акционерен капитал от 13.7 млн. лева на 17.050 млн. лева. През първите няколко месеца на тази година акционерите са успели да извършат допълнителни вноски, в резултат на което внесеният капитал вече е достигнал 20.050 млн. лева.
През миналата година ПИМБ е заделила близо 3.7 млн. лева за провизии (близо 2.5 млн. лева от тях са по вземането от “Плама”) и това е стопило оперативната й печалба. Положителният резултат след данъци е 153 хил. лева. По решение на общото събрание те бяха отнесени към резервите на банката.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар