Емил Кюлев прибира кадри на Булбанк

Предизвестената раздяла на Момчил Андреев с Булбанк беше официално потвърдена през миналата седмица. На заседание на надзорния съвет, проведено в централата на “УниКредито” в Милано, е било решено той да бъде освободен от 15 юли. В съобщението до медиите не се коментират мотивите за раздялата с банкера, с чието привличане през март от “Райфайзенбанк” (България) се свързваха очакванията за промяна в облика на Булбанк. Вече е сигурно, че Момчил Андреев ще се завърне обратно като изпълнителен директор и зам.-председател на борда на “Райфайзенбанк”.
След приватизацията на Булбанк италианските собственици заявиха, че ще разширяват клиентската маса и ще развиват нови продукти за средния бизнес и гражданите. Колебанията на “УниКредито” в търсенето на подходящи топ-мениджъри досега обаче спъва плановете им. В същото време все по-очевидни стават проблемите с мотивацията на екипа. Още през март си тръгна шефът на управление “Корпоративни клиенти” Марин Маринов. Той беше привлечен на този пост в края на миналата година от клона на Булбанк в Русе, но не издържа дълго и премина на работа в “Райфайзенбанк” (България). Преди месец молба за напускане подаде дългогодишният началник на кредитирането в банката Ангел Геков. Заедно с него в Росексимбанк отидоха и други двама служители от същия отдел. При Емил Кюлев ще работи и подалият оставка през миналата седмица шеф на пресслужбата Александър Пръвчев. Сред напусналите е и шефът на клона във Варна Димитър Йовев. Според някои ежедневници в Булбанк предстоят нови оставки. Вече беше тиражирано, че един от следващите напуснали ще е главният дилър Бисер Манолов. Самият той отрече категорично пред “Капитал” слуховете за подадената оставка и определи твърденията, че отива в “Росексим”, като пълни глупости. Източници от Булбанк отрекоха и информацията, че с оферта от Емил Кюлев е и шефката на ликвидността Калинка Кирова, чието име не беше споменато в публикациите през седмицата, но фигурира в слуховете между банкери. Със сигурност обаче се знае, че скоро банката ще бъде напусната и от навършилия пенсионна възраст изпълнителен директор Димитър Атанасов. Дори и да не са верни твърденията на някои вестници, че около 30 служители на Булбанк ще напуснат постовете си, очевидно в най-голямата банка тече подмяна на висшия и среден мениджмънт, която няма прецедент в установената през последните години банкова традиция. Едва ли е случаен и фактът, че повечето от напусналите отиват в “Росексим”.
“Информациите за подадените оставки в банката са частично верни. Нормално е в период на преструктуриране да има напускащи служители. Това не означава, че има напрежение в банката”, коментира пред “Капитал” сегашният главен изпълнителен директор Луиджи Ловалио.
По ирония кадровите проблеми на италианците в Булбанк съвпаднаха с официално оповестеното привличане на Левон Хампарцумян, който ще поеме ръководството на банката от 1 септември. Донякъде е изненада, че приватизатор №1 ще заеме поста председател на управителния съвет, без да е изпълнителен директор. Това показва, че италианците са решили да разделят на две функциите, които изпълняваше в миналото Чавдар Кънчев. С авторитета си във финансовите среди Левон Хампарцумян ще има задачата да прокарва мостове на банката с бизнеса и изпълнителната власт и ще отговаря за стратегическото й развитие. Оперативно банката ще се ръководи от Луиджи Ловалио, който ще бъде заместник-председател на управителния съвет и главен оперативен директор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове