"Росексим" ще наддава и за ЦКБ

Покупката на Централна кооперативна банка е новата цел на Росексимбанк, стана ясно през изминалата седмица. Новината за интереса към кооперативната банка изтече на първата пресконференция, дадена от новия изпълнителен директор на “Росексим” Владимир Владимиров. Разбра се, че шефът й Емил Кюлев е изпратил писмо до Банковата консолидационна компания, с което се заявявал интерес към покупката на 32.77% от ЦКБ, колкото е държавният дял. Тази информация внесе известно объркване в банковите среди, тъй като се знае, че “Росексим” работи активно по придобиването на фалиралите Балканбанк и Кредитна банка. Както изглежда, покупката на Минералбанк (осъществена в началото на годината) е била само част от плановете на Емил Кюлев за създаването на мегабанка, която накратко се изразява в участие за всичко, което се продава в момента на финансовия пазар.
За ЦКБ Емил Кюлев ще се конкурира с досега известните кандидати - австрийската "Райфайзенбанк" и българските Евробанк и Първа инвестиционна банка. По неофициална информация на опашката от кандидати е също варненската групировка ТИМ, която според банкери ще опита да купи акции от ЦКБ чрез свои офшорни компании заради интересите си в зърнения бизнес. Според слуховете варненската групировка се е договорила вече с Корпоративна банка да изкупи нейния дял от ЦКБ на цена 81 стотинки за акция. Сделката щяла да бъде осъществена през една от действащите банки, която имала споразумение с ТИМ да участва като инвестиционен посредник, тъй като ЦКБ е публично дружество и прехвърлянето на акциите й трябва да мине през борсата.
Преди седмица “Корпоративна” прехвърли 9.9% от ЦКБ на свързаната с нея финансова къща “Фина - С”. По този начин банката формално успя да върне капиталовата си база над изискуемия минимум и да влезе отново в регулациите. В действителност обаче “Корпоративна” (заедно с “Фина - С”) продължава да търси купувач за целия контролиран от нея пакет. Евентуалната покупка на тази акции би позволила на “Росексим” да стане мажоритарен акционер в ЦКБ, но поне официално от лагера на Емил Кюлев беше отречено, че има интерес към пълен контрол в кооперативната банка. По думите на Владимир Владимиров целта е да се придобие малък дял, който да осигури достъп на “Росексим” до отрасъл като селското стопанство.
С реализацията на амбициозните проекти на Емил Кюлев за развитието на “Росексим” ще бъде натоварен изцяло обновеният мениджърски екип. Начело на него ще е Владимир Владимиров, който вече е назначен за главен изпълнителен директор. Дошлата заедно с него от Пощенска банка Рени Петкова също е в екипа. Двамата са довели със себе си близо 30 служители на “Пощенска”, повечето от които ще работят в новооткрития паричен салон на “Росексим” в бившата централа на Минералбанк на ул. “Леге” 17. Третият изпълнителен директор ще е Ангел Геков, който доскоро беше шеф на кредитирането в Булбанк. Той също успя да доведе със себе си бившите си колеги Орлин Петрунов и Валентин Пеев. От Булбанк в “Росексим” дойдоха също пресаташето Александър Пръвчев и шефът на варненския клон Димитър Йовев. Вероятно през следващата седмица ще стане ясно кои от досегашното ръководство на банката ще запазят местата си в новия управителен съвет. Със сигурност позициите си ще запазят прокуристът Пламен Милков и самият Емил Кюлев, който заема поста главен прокурист.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се