СИБанк си осигури нов политически гръб

Банката на "Олимп" прокара мост и към семейството на новия премиер

Прогнозираното преди седмица назначаване на близката до премиерското семейство Цветелина Бориславова за шеф на надзорния съвет на СИБанк вече е факт. Тя беше избрана на мястото на оттеглилия се на по-заден план Славчо Христов като представител на фирмата “Ривал 5” ЕООД. Промяната беше гласувана от акционерите на банката в четвъртък. Самият Славчо Христов не дойде на събранието и беше упълномощил няколко от своите подчинени да го представляват с притежаваните от негови офшорни фирми акции.
След събранието от PR-отдела на банката разпространиха кратка биографична справка за Цветелина Бориславова. Според нея новият шеф на банката има богат бизнесопит в международната търговия и инвестициите. Тя е завършила западни езици в Софийския университет и международни икономически отношения в УНСС. Работила е във външнотърговското обединение “Индустриално коопериране” като генерален представител за балканските държави на германско-италианската фирма за тестово оборудване SPEA. Била е съдружник и е управлявала фирми от областта на текстила и износа на нефтопродукти. В публичното пространство у нас обаче Цветелина Бориславова стана известна главно като приятелка на бившия царски бодигард Бойко Борисов. Нейното име се появи в клюкарските страници на вестниците, след като придружи царица Маргарита на няколко светски мероприятия преди изборите.
Според запознати жената на сегашния главен секретар на МВР отдавна има делови отношения със Славчо Христов и управляваната от него бизнесимперия. Тя е член на управителния съвет на “Бентонит”, където акционер е и СИБанк. Освен това Цветелина Бориславова е член на консултативния съвет на ОЦК - Кърджали, в който участва и Славчо Христов.
В последния момент преди събранието беше прието трите фирми, които досега участваха като юридически лица в надзорния съвет на СИБанк, да запазят местата си в него. Затова се реши надзорният съвет да бъде допълнен с фирмата “Ривал 5” ЕООД, представлявана от Цветелина Бориславова. Нейното назначаване за шеф на надзорния съвет не е единствената кадрова промяна в банката. През следващата седмица се очаква да бъде одобрена новата структура на управителния съвет в банката. Според решенията на общото събрание той вече ще се състои от седем вместо от пет члена. Новите имена в борда са Алипи Алипиев и Станислав Дерлипански, научи “Капитал”.
Първият е известен от работата си в някогашната ТСБанк, където според запознати е бил шеф на клон. В бизнессредите името на Алипиев се свързва главно с холдинговото дружество “Прайм инвестмънт тръст”, на което той беше изпълнителен директор преди години. Известно е, че това беше една от структурите, свързани с ТСБанк и нейните бивши шефове Николай Златев и Любомир Гибински. Като шеф на холдинга Алипиев има участия в няколкото му дъщерни дружества (“Прайм ойл”, “Прайм спед”, “Праймхим”). В последното от тях той е бил управител заедно с Цветелина Бориславова. Смята се, че Алипиев е доведен в СИБанк именно от приятелката на Бойко Борисов, за да заеме поста на трети изпълнителен директор в банката. Според мнозина това е сигурен знак, че той се ползва с доверието на новите акционери, които ще влязат в банката заедно с избора на Цветелина Бориславова за шеф на надзорния съвет. Самата тя заяви пред “Капитал”, че все още не е акционер в банката, но предстои да стане, като изкупи акциите на Фондация “Българска медицина”, която сега държи малко повече от 4%.
Вторият нов член на управителния съвет Станислав Дерлипански е също познато име в банковите среди. Той беше изпълнителен директор на “Първа източна международна банка” в периода 1992 - 1994 г. По това време в управителния съвет на ПИМБ участваше и Светослав Божилов, който сега е акционер в СИБанк. В самата банка обаче Дерлипански също минава за човек на Цветелина Бориславова и на групата акционери, стоящи зад нея. Според запознати освен Алипиев и Дерлипански в управителния съвет на банката ще бъде избран още един нов член. За него се знае само, че е работил досега в лондонското сити и че предстои да поеме IT-отдела на банката.
Разрастването на мениджърския екип с трима нови членове се приема като навлизане на повече професионално подготвени кадри в СИБанк. В същото време се смята, че след тяхното привличане ръководството ще отразява променената акционерна структура в банката. В ръководството на банката запазват местата си досегашният председател на управителния съвет Георги Прохаски, двамата изпълнителни директори Росица Лисичкова и Владимир Георгиев, както и прокуристите Здравко Стоицев и Христина Филипова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар