Новият брой:
Какво се случва в държавата

Нов конфликт зрее около Бизнесбанка

500 хил. долара се губят между фалиралата петричка банка, ПИМБ и финансовото министерство

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си, че имате да си взимате 100 лева от някой, който дължи големи суми и на други като вас. Как ще реагирате, ако един ден длъжникът ви каже, че е оставил вашите пари на някой от другите кредитори с бележка да ви ги предаде. Вие и до ден днешен не сте получили нищо, но вашият длъжник смята въпроса за приключен и ви съветва да се обърнете към другия кредитор.
Точно това се е случило между длъжника Бизнесбанка и държавата като неин кредитор. Става дума за 500 000 долара, които бюджетът вече втора година не може да си прибере, въпреки че плащането им е било наредено от синдиците на фалиралата банка още през 1999 г. По неизвестни причини синдиците са избрали за обслужваща институция Първа източна международна банка (ПИМБ), която е погасила свои вземания от Бизнесбанка, като просто е прихванала сумата, предназначена за бюджета.
За този случай се разчу чак сега заради неуспешните опити на държавата да придобие активите на затворената Бизнесбанка. Както е известно, проведените през последните месеци два търга за банката се провалиха и в момента предстои трети, който най-вероятно също ще се провали, тъй като кандидати за банката липсват, а държавата ще поиска пак активите да й бъдат възложени директно като неин най-голям кредитор.
Според публикация в един вестник отпреди седмица синдиците са платили над един милион лева на финансовото министерство през 2000 г. Когато се приспаднело това плащане, дългът на Бизнесбанка спадал на 7.47 млн. лева. Така според публикацията държавата можела да придобие активите на Бизнесбанка само ако възстанови по сметки на синдиците 560 хил. лева или от активите на затворената институция се извади имущество на тази стойност.
В действителност финансовото министерство не е получило парите си от Бизнесбанка и, изглежда, около този случай тепърва ще се разгарят страсти, тъй като може да се окаже препъникамък в предстоящата продажба на фалиралия трезор. От известната до момента фактология се знае, че синдиците са внесли 500 000 долара по валутна сметка в ПИМБ през май 1998 г. През март 1999 г. ПИМБ е уведомила синдиците, че с внесената сума е извършила прихващане на своето вземане от нея на стойност 713 643 000 неденоминирани лева заедно с лихви за още 176 362 396 неденоминирани лева, за които банката е имала изваден изпълнителен лист. Преизчислени по фиксинга на БНБ към деня на прихващането 22 март 1999 г.; двете суми (главницата и лихвите) са били равни на 496 932 долара, тоест почти колкото е бил депозитът на Бизнесбанка. В писмото си до синдиците ПИМБ ги уведомява, че смята своето вземане за погасено.
Още по онова време синдиците са оспорили извършената от ПИМБ операция, като са алармирали за нея БНБ, съда и финансовото министерство. Според тях операцията е нищожна, тъй като с извършеното прихващане ПИМБ е прескочила кредитори от по-горни редове. Юристите на държавата също са категорични, че обслужващата банка неправомерно е задържала пари, предназначени за държавния бюджет. По закон прихващания могат да се правят само ако двете насрещни задължения са съществували преди обявяването на банка в несъстоятелност. В случая това не е било спазено, тъй като депозитът на синдиците е бил извършен доста след затварянето на Бизнесбанка, коментираха през миналата седмица от финансовото министерство. От друга страна, от ведомството на Милен Велчев посочват като озадачаващ факта, че синдиците на Бизнесбанка са депозирали пари точно в ПИМБ. “Не е ясно защо синдиците са закрили предишна своя сметка в друга банка, за да открият депозит в банка кредитор. При това с точно определена сума, равна приблизително на нейните вземания от Бизнесбанка, за които вече е имало издаден изпълнителен лист”, коментира източник от финансовото министерство.
Според юристите на държавата прихващането трябва да се обяви за нищожно и парите да бъдат преведени на бюджета. Синдиците на Бизнесбанка са на същото мнение, но твърдят, че проблемът трябва да бъде решен между финансовото министерство и ПИМБ. “За нас случаят е приключен. Вземането на ПИМБ от Бизнесбанка беше равно на сумата от депозита. Ние сме направили прихващане и сме уведомили синдиците писмено за това”, коментира на свой ред шефът на ПИМБ Анна Събева. Според независими юристи случаят е доста оплетен и най-вероятно ще се наложи да бъде разрешаван в съда.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар