🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсите започнаха годината с предпазлив оптимизъм

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международни фондови пазари:

Малко на брой сделки и умерен оптимизъм характеризираха първите дни на търговията на фондовите борси през новата година. Общото мнение на инвеститорите и финансовите анализатори е, че икономическата ситуация не може да се влоши много повече, отколкото през 2001 г., през която корпоративните печалби са най-ниски от 11 години насам. Това дава основание да се очаква, че тази година борсите ще излязат от двегодишния си цикъл на спад, което не се беше случвало от 70-те години насам.
FTSE приключи 2001 г. с 16.1% намаление, което повечето финансови анализатори определиха като ужасна годинa. В началото на седмицата повечето европейски борси бяха затворени за празниците. Малките обеми, които се търгуваха, доведоха до увеличение от 0.5% до 5217.4 пункта на FTSE 100 в понеделник. Въвеждането на еврото като единствено платежно средство в 12 държави на ЕС не оказа влияние на борсите, тъй като според повечето икономисти ефектите от него вече са изконсумирани от пазара. На фона на добрите очаквания за 2002 г. инвеститорите бяха разколебани от публикуваните тази седмица основни икономическите индикатори на ЕС, които показват спад на икономиките, особено в Германия и Франция.
В първия ден на търговията от новата година лондонската борса приключи с малки промени от търговията в понеделник. FTSE се увеличи с 0.02% до 5218.3 пункта. Положително влияние оказаха добрите индикатори за продажбите на дребно по време на коледния сезон. “Търгуваните обеми на пазара в момента са изключително малки. Има нужда от допълнителни доказателства за икономическо възстановяване, каквито биха могли да бъдат например отчетите за корпоративните печалби за годината”, коментира шефът на изследователския отдел на Netwest Stockbrokers Джереми Батстон. В сряда FTSE прескочи нивата от 5300 пункта, следвайки увеличенията на Уолстрийт, като и от двете страни на Атлантическия океан водещи бяха високотехнологичните акции. FTSE приключи на нива от 5318.8 пункта. В четвъртък лондонската стокова борса отбеляза най-високата си стойност от три седмици насам. Най-сериозно увеличение имаха цените на високотехнологичните, медийните и телекомуникационните компании. Търгуваните обеми обаче бяха доста по-малко от обичайните и според брокерите обемът на търговията ще се възстанови на нормалните си нива чак в края на месеца.
В Америка инвеститорите все още остават скептични към прогнозите за силна година поради сравнително слабото увеличение на индексите. DJIA нарасна с около половин процент в сряда, а в четвъртък се увеличи с 0.98% до 10172.14 пункта. Така индексът надмина най-високата си стойност от миналата година след атентатите на 11 септември от нива 10136.99 пункта, които бяха достигнати на 28 декември. S&P и NASDAQ също бяха на крачка от най-високите си стойности след 11 септември. “При това положение обаче все още е трудно да се аргументира твърдение, че цените на акциите твърдо и непоколебимо тръгват нагоре. Ако ставаше дума за някакви драматични спадове или увеличения, може би това щеше да бъде ясен знак какво ни чака през новата година. Но, въпреки че е добре, че годината започва с движение нагоре, не мога да кажа, че два дни последователно увеличение са достатъчни, за да покажат основната тенденция на годината”, коментира Боб Басел, брокер от Solomon Smith Barney.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.