“Тръст банк корпорейшън” ще се размине с лиценза

Само седмица след учредяването на поредната “църковна банка” се разбра, че инициативата на учредителите няма нищо общо с църквата. С декларация до БТА миналия понеделник ловчанският митрополит Гавриил официално се разграничи от учредителите на “Тръст банк корпорейшън”. Миналия вторник на среща в БНБ отец Гавриил е потвърдил пред шефката на “Банков надзор” Емилия Миланова, че църквата няма пари за банка. Според наши финансисти това е сигурен знак, че новоучредената банка ще се размине с лиценза.
Както вече стана известно, зад инициативата стоят бивши акционери и шефове на Международна ортодоксална банка “Свети Никола” (сега Нефтинвестбанк). В документите по учредяването беше записано, че банката ще има 20 млн. лева капитал. Близо 75% от акциите на институцията следваше да се държат от църкви и манастири от Ловчанската епархия, което стана повод за нея да се говори като за църковна банка.
В действителност зад църковната фасада стоят бивши служители на Първо главно управление на Държавна сигурност, твърдят запознати. Шефът на някогашната МОБ “Свети Никола” Цветан Начев, сочен като идеолог на новата институция, официално не присъства в ръководството й, но сред учредителите на банката е неговият непълнолетен син. Бившият акционер на МОБ “Свети Никола” и колега на Начев от Първо главно Огнян Пеовски също е сред учредителите. В надзорния съвет на новата банка пък е Горан Симеонов, който е също бивш кадрови офицер от разузнаването. След напускането на някогашната МОБ “Свети Никола” Симеонов беше избран за председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса, в която членуват около 500 бивши служители на Първо главно.
След като църквата се разграничи официално от новосъзданата институтия, наши банкери вече се шегуват, че вместо църковна банка, тя трябва да бъде наричана “банка на бившите разведки”.


Ловчанският митрополит Гавриил пред “Капитал”

Защо твърдите, че е незаконно учредяването на банката?
- Според устава на Българската православна църква (БПЦ) всеки един храм се управлява от църковно настоятелство. Което се ръководи от председател, назначен от съответния митрополит на епархията. Църковното настоятелство взема решения, които се изпращат в епархията за утвърждаване от епархийския съвет, който се ръководи от епархийския митрополит. Трябва най-категорично да кажа, че нито едно църковно настоятелство от тези, за които се твърди, че са акционери на банката, не е изпращало до нас в Ловчанската митрополия протокол с решение да участва в тази банка и ние нямаме никакви решения на епархийския съвет, с които да сме разглеждали такива искания. А без тази процедура е незаконно някое настоятелство да участва. Аз нямам нищо против създаването на банка, но ангажирането на църквата е без мое знание, против моята воля. Аз се разграничавам от това, нищо общо нямам.
Защо тогава се твърди, че председател на учредителното събрание е бил Кирил Льосков. Той не е ли секретар на Ловчанската епархия?
- Той е секретар на Ловчанската епархия. Но той трябва да има пълномощно от мен, за да представя митрополията. Такова пълномощно той няма.
Добре, има ли църквата достатъчно пари за основаването на банка?
- Църквата такива пари няма. Нито пък митрополията. Ако става дума за 10 хиляди лева, някоя църква може и да намери, но така масово всяка църква да намери по 160 000 лева - не. Такива пари може да има някой катедрален храм в голям град. Но не и всички църкви и манастири. Това е изключено. Ловчанската епархия няма дори служебна кола. Ако разполагахме с такива огромни средства, досега щяхме да си купим нов мерцедес. А не да седим без служебна кола. Църквата наистина е в много трудно материално състояние.
Новината за появата на “църковна банка” като че ли компрометира тези ваши твърдения.
- Точно затова аз вдигнах този шум. Най-важното за нас е, че се компрометира църквата и това петно трябва да се отмие. Защото ние се борим да ни се помогне материално, да се създадат някои закони, които да ни помогнат. От друга страна, излиза, че ние лъжем. А ние не лъжем.
Съзирате ли в това опит на тесен кръг хора да се облагодетелстват на гърба на църквата?
- Не мога да давам такива заключения. Тези хора обещаваха, че ако църквата стане акционер, тя ще получава после материална помощ. Аз им казах, че ако имат намерения да помагат на църквата, могат да го правят и без тя да бъде привличана като акционер.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се