Булбанк скъса окончателно с наследството от ерата “Кънчев”

“Уникредито” освободи 15 млн. евро от ескроу-сметката в “БНП-Париба”

“Изключително успешна” - така беше определена първата година, в която Булбанк беше управлявана изцяло от новия си мажоритарен собственик “Уникредито”. Медийният шум, който беше нагнетен през последните две седмици около най-голямата банка, допринесе за големия интерес към годишното й общо събрание. Изнесените пред акционерите резултати показват, че банката окончателно е успяла да се раздели с наследството на предходния мениджърски екип начело с Чавдар Кънчев. За втора поредна година италианските собственици отчетоха огромна за българските мащаби печалба. По българските счетоводни стандарти тя е 179 млн. лева, което е съвсем малко по-нисък резултат от миналогодишния рекорд от 186.1 млн. лева.
Сравненията обаче не са много коректни, тъй като и през двете години новите собственици на Булбанк можеха да разчитат на извънредни източници на приход, които осигуриха значителни еднократни постъпления. В печалбата за 2000 г. бяха включени приходите от продажбата на дяловите участия в ОББ, “Хипоферайнсбанк - България” и Корпоративна банка, както и немалки постъпления от продажбата на големия портфейл от ЗУНК-облигации. Все сделки, извършени от екипа на Чавдар Кънчев малко преди приватизацията на Булбанк. Голяма част от печалбата за миналата година пък се дължи на реинтегрираните провизии в размер на 137 млн. лева. Става дума за провизии по валутните депозити в чуждестранни банки, които предишното ръководство на банката поддържаше. Еднократното им реинтегриране е причина и за огромната сума на платените в края на годината данъци, които са в размер на 69.8 млн. лева.
Оттук нататък Булбанк няма как да разчита на подобни източници на печалба и банката ще трябва да насочи усилията си в активизиране на чисто търговската си дейност, на която ще се разчита за осигуряване на традиционната добра възвращаемост.
Изненадата дойде от решението на мажоритарния собственик като дивидент да бъде разпределена само сумата от 54.9 млн. лева (33 стотинки на акция). Останалата част от близо 121.8 млн. лева остава като неразпределена печалба в банката. По този начин собственият капитал на Булбанк ще достигне цели 353 млн. лева. Такава сума на собствения капитал, разбира се, е рекордна за българската банкова система. Ако има нещо изненадващо в решението, това е известното разминаване с доскоро отстояваната позиция на “Уникредито”, че свръхголемият капитал на Булбанк е повече пречка, отколкото предимство за банката. Затова може би някои от присъствалите на общото събрание миноритарни акционери останаха изненадани от предложението на мажоритарния собственик за неразпределяне на голяма част от печалбата, с което де факто банката бива допълнително свръхкапитализирана.
Представителите на “Уникредито” в мениджмънта Роберто Никастро и Луиджи Ловалио обясниха решението с бъдещите амбициозни планове за преструктуриране на Булбанк. Част от тази сума ще бъде използвана за въвеждането на новата информационна система, която по думите на Роберто Никастро ще струва около 30 млн. долара. Главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян добави, че по-голямата капиталова база ще осигури по-голяма гъвкавост на банката. Тъй като собственият капитал се взема предвид при отпускането на големи кредити (кредитът към един клиент или свързани лица не може да надвишава 25% от собствения капитал), логично е нарастването на капиталовата база да позволи финансирането на по-мащабни проекти. Някои наши финансисти смятат, че решението на “Уникредито” за допълнително капитализиране на Булбанк издава и намерения за участие в закупуването на друга банка в България или в страните от региона. Не е тайна, че италианците проявяваха доскоро интерес към приватизацията на “Биохим”, като намеренията бяха евентуалното участие в търга да се осъществи чрез Булбанк.
Изнесените данни показват, че балансът на Булбанк е претърпял чувствителни трансформации след идването на новия собственик. От него са били изчистени и последните задължения на държавата към нейни кредитори. Става дума за някои остатъчни дългове към държави от Парижкия клуб и по облигационните заеми от Япония, по които Булбанк беше агент. В баланса прави впечатление увеличеният дял на кредитите спрямо общата сума на активите. За година кредитният портфейл е отбелязал ръст с 15% и като обща сума възлиза на 362.4 млн. лева. Макар делът на кредитите да остава твърде скромен за банка от мащабите на Булбанк (едва 13.8% от активите), налице е тенденция към разширяване на кредитната дейност. Беше обявено, че броят на отпуснатите кредити е нараснал четири пъти, което се дължи главно на банкирането на дребно и заемите за малки и средни предприятия.
През седмицата намери своя отговор и една от големите интриги около банката. От “Уникредито” официално обявиха, че не са се възползвали от правото да искат прихващане на част от приватизационната цена за сметка на т.нар. ескроу-сметка. Срокът за предявяване на претенции към сумата в сметката (15 млн. евро) изтече миналия вторник. Роберто Никастро съобщи, че сумата е вече на разположение на правителството и че то може да си ги получи във всеки един момент. Шефката на Банковата консолидационна компания Нели Кордовска съобщи, че вече е подготвено съвместно нареждане до банката държател “БНБ-Париба”, което ще бъде изпратено следващата седмица. То предвижда парите да бъдат прехвърлени в депозитна сметка на консолидационната компания.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове