Иван Евлогиев написа донос срещу шефа на БНБ

Нов скандал е на път да разклати банковата система. В началото на миналата седмица в парламента е постъпила жалба от бившия шеф на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР) Иван Евлогиев. Чрез нея той обвинява управителя на БНБ Светослав Гаврийски в една дузина престъпления във връзка с фалита на МБИР. Доносът е бил подаден на 4 юни, понеделник. С него се иска парламентът да освободи управителя на БНБ от длъжност и да сезира прокуратурата.
Самият Иван Евлогиев заяви пред “Капитал”, че жалбата ще бъде последвана от нов граждански иск от акционерите на някогашната МБИР. Той ще бъде за сумата от 14 млн. лева и ще бъде насочен срещу Светослав Гаврийски, ръководството на БНБ и единия от бившите квестори на МБИР, Желю Добрев. Според Евлогиев искът ще бъде внесен още в началото на следващата седмица.
Инициативата на шефа на “Компакт холдинг” е доста изненадваща, като се има предвид, че той загуби всички съдебни дела срещу БНБ. Въпреки услугите на именити адвокати и ползваната подкрепа от определени политически кръгове, сред които беше и бившият президент Желю Желев, шефът на МБИР не успя да убеди магистратите, че банката му е била затворена незаконно. Очевидно жалбата на Евлогиев до депутатите е продължение на борбата с други средства.
Изглежда, шефът на “Компакт холдинг” разчита на протекции в средите на новите управляващи, тъй като сегашната акция е доста смела. Жалбата съдържа достатъчно тежки квалификации срещу управителя на БНБ, заради които шефът на “Компакт холдинг” може да бъде съден след време за клевета. Още повече че хората на Евлогиев са направили нужното копия от жалбата да бъдат получени в някои от най-тиражните вестници.
МБИР беше поставена под особен надзор през април 1997 г. Това стана още по времето, когато управител на централната банка беше Любомир Филипов. Лицензът на банката беше отнет през октомври същата година. Това стана малко след въвеждането на валутния борд и идването на сегашния управителен съвет на централната банка начело със Светослав Гаврийски. Според доклад на управителя на “Банков надзор” Емилия Миланова от онова време общата сума на задълженията на МБИР е била 11 908 738 000 лева, а активите на банката - само 4 962 952 000 лева. Проверката на надзорниците показа, че банката има нетен капиталов недостиг от 6 945 786 000 лева (всички суми са в неденоминирани левове). Заради голямата “дупка” в банката управителят на БНБ Светослав Гаврийски разпореди да се отнеме лицензът на Евлогиевата банка и назначи за квестори Желю Добрев и Симеон Симеонов.
Фалитът на МБИР много си приличаше с този на Капиталбанк. За разлика от другите фалирали банки двете загубиха лицензите си не заради просрочени плащания, а заради трайна неплатежоспособност (пасивите им превишаваха активите). Това даде основание на собствениците на двете банки Иван Евлогиев и Ангел Първанов да оспорват пред всички възможни съдебни инстанции в продължение на години решенията на БНБ. Всички заведени от тях искове приключиха без успех в съда. Магистратите се съобразиха с изискването на закона, според което БНБ е единственият орган, който може да решава дали да отнеме лиценз на една банка.
Интригата в поредния скандал около МБИР, доколкото я има, е свързана с името на сегашния вътрешен министър Георги Петканов. Малко известен е фактът, че професорът по право е бил ангажиран като юридически експерт по фалита на МБИР през 1997 г. Петканов е автор на становище, поръчано от Евлогиев и групата акционери зад него, което е било адресирано до управителния съвет на БНБ. Стремежът, изглежда, е бил да се отложи фалитът на МБИР, тъй като в него сегашният вътрешен министър е застъпил тезата, че БНБ не трябва да решава съдбата на банката преди произнасянето на Върховния административен съд, който по онова време беше сезиран от хората на Евлогиев. Изглежда, шефът на “Компакт” ще разчита на старото си познанство с Георги Петканов в поредния опит за отмъщение срещу управителя на БНБ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар