„Мел инс“ се сроди с Корпоративна банка

Банката избра свързаното с нея дружество да застрахова парите на Варненската корабостроителница

От края на миналата седмица застрахователното дружество „Мел инс“ вече има нов собственик. Това е фирмата „Долтекс корпорейшън“, регистрирана на Сейшелските острови. Според отлично информирани източници офшорната фирма е изкупила всички акции на „Мел финанс“ - дружеството, което притежава почти 100% от капитала на „Мел инс“, и по този начин е станала почти едноличен собственик на застрахователното дружество. Подобна

Схема на непряко придобиване

е често използвана във финансовия свят. Тя се прилага, когато новият собственик не желае да се афишира публично. Формално погледнато, в собствеността на „Мел инс“ няма промяна, тъй като и преди сделката акциите на дружеството бяха 100% собственост на „Мел финанс“. В действителност обаче крайният собственик е сменен.

Освен дискретност на сделката подобна схема има и още едно предимство - с нея се заобикалят ограниченията на застрахователния надзор. Не се налага компанията „Долтекс корпорейшън“ да иска разрешение за придобиването на повече от 5% от акциите на „Мел инс“, тъй като купеното от нея дружество „Мел финанс“ вече разполага с такова разрешение. То беше издадено от надзора на 10 октомври и още тогава източници от застрахователния пазар прогнозираха, че това е само стъпка по бъдещата продажба на „Мел инс“.

„Мел инс“

е едно от малките застрахователни дружества на българския пазар. Капиталът му е 4.010 млн. лева, а премийният приход на компанията към края на деветмесечието е 339 хил. лева, което ? отрежда незавидното последно място сред застрахователите у нас. Доскоро дружеството беше собственик на двайсетина фирми, свързани с регистрирания в Сливен „Мел инвест холдинг“. Преди няколко месеца техните дялове бяха прехвърлени на регистрираното през май дружество „Мел финанс“, което стана почти 100% собственик на „Мел инс“. По този начин разпръснатите между множество миноритарни пакети акции на „Мел инс“ бяха консолидирани на едно място, което улесни и продажбата им на „Долтекс корпорейшън“. Очаква се до месец офшорната фирма да прехвърли на свой ред акциите от „Мел финанс“ на регистрирана в Швейцария компания.

Промените в дружеството

Съвсем логично сменената собственост в „Мел инс“ доведе и до цялостни промени в структурата на компанията. На проведеното в петък общо събрание на акционерите са били променени уставът, надзорният съвет и седалището на дружеството. Избрано е било и ново име на компанията, която занапред ще се нарича „Виктория“. Новото име е избрано неслучайно - то съвпада с името на съществувалото в първата половина на миналия век застрахователно дружество „Виктория“, което е било и най-големият български застраховател преди 9 септември 1944 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се