Имоти на гребена на борсата

Акционерни дружества със специална инвестиционна цел заливат фондовия пазар

Данъчният стимул
Една от причините за разцвета на АДСИЦ е данъчна - не плащат данък печалба. Това даде тласък на фондове, специално ориентирани към данъчните преференции. Разпознават се по това, че всички (или почти всички) акции са притежавани от лицата, които са ги учредили, и зa външен инвеститор е почти невъзможно да влезе. Ако едно или няколко лица имат около 800 хил. лв. (за капитал и други разходи, свързани с публичния статус), които искат да инвестират в недвижими имоти, за тях е изгодно да учредят АДСИЦ. Те ще изплащат дивиденти на себе си, върху които ще дължат 7%, вместо високите ставки по данък общ доход. За фирмите дивидентите, получени от АДСИЦ, не се освобождават от данък печалба, но капиталовата печалба (от повишаване на стойността на акциите) е необлагаема.

Ранна утрин. Под звуците на наздравици и камбанен звън се открива борсовата сесия на улица „Три уши“.

Поводът - акциите на пет акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са регистрирани за търговия на Българската фондова борса (БФБ). Четири от тях („Софарма имоти“, „Блек сий инвестмънт“, „Премиер фонд“ и „Булгериан инвестмент груп“) - за инвестиции в недвижими имоти, и едно - „Трансинвестмънт“ - във вземания. Въпреки че ръстът на цените на недвижимите имоти се забавя, а на пазара се чуват все повече гласове, че имотната еуфория отшумява, човек едва ли би останал с такова впечатление, ако съди по броя на АДСИЦ. С новите пет компании регистрираните за борсова търговия дружества вече са 20 (две от тях инвестират във вземания). Очаква се и борсовата поява на акциите на още осем компании, вече лицензирани от Комисията за финансов надзор (КФН), плюс седем АДСИЦ за недвижими имоти, които са регистрирани в Централния депозитар, но още нямат лиценз.

Разцветът на АДСИЦ

Създаването на този тип дружес­тва стана възможно след приемането на Закона за АДСИЦ през 2003 г., който ги определя като публични дружества, които набират капитал на фондовата борса с цел инвестиции в нед­вижими имоти или вземания. Те са освободени от корпоративен данък, но изплащат като дивидент 90% от печалбата (с изключение на печалбата от преоценка на притежаваните имоти). За инвеститорите - индивидуални и институционални, местни и чуждестранни - появата на тези компании създава повече инвестиционни възможности. А както си личи от резултатите от увеличенията на капитала, потребности също не липсват. За около две години основният капитал на 23-те лицензирани АДСИЦ за имоти достигна близо 250 млн. лв., а общата пазарна капитализация на онези, които са регистрирани на БФБ, надхвърля 380 млн. лв. (над 3.5% от общата капитализация на фондовия пазар в България). От началото на 2006 г. няколко дружества направиха мащабни увеличения на капитала и привлякоха над 160 млн. лв. В момента протичат няколко увеличения, след чието приключване общата сума на капитала на специалните дружества вероятно ще достигне около 300 млн. лв. Наскоро „Прайм пропърти БГ“ привлече над 32 млн. лв., предимно от чуждестранни инвеститори, съобщиха от дружеството.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове