Няма място за отстъпление
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Няма място за отстъпление

Няма място за отстъпление

1453 прочитания

Мирослав Маринов
- Образование: УНСС, магистър финанси, Специализация: CIMA
- Позиция: финансов директор на ПОК "Доверие", лицензиран инвестиционен консултант

ДАНИЕЛ ГАНЕВ
- Образование: William Paterson University, САЩ - бизнес администрация/финанси
- Позиция: Изпълнителен директор на "Карол капитал мениджмънт"
Еврооптимизмът надделява над дълбокия анализ на данните в отчетите, смята Даниел Ганев, от "Карол капитал мениджмънт"

Въпреки 20% поскъпване от началото на 2006 г. изкачването на SOFIX към нови върхове е твърде вероятно да продължи и през идния месец. Целият прогнозиран от "Карол" годишен ръст на индекса бе реализиран още през първото полугодие, поради което считам, че фундаментът за по-нататъшен ръст е изчерпан. Обаче оптимистичните настроения, граничещи с еуфория, могат да катализират ново възходящо движение. След струпване на позитивни новини като приемането на страната в ЕС, намаляването на корпоративния данък, окуражаващи макроикономически данни и активизиране на IPO сегмента инвеститорите ще продължат да откриват причини за покупки на акции и на тези нива. Излизащите на пръв поглед отлични финансови отчети (инвеститорите обръщат внимание главно на нетната печалба) ще продължат да разгарят страстите. Местните пенсионни и взаимни фондове наред с навлизащи чуждестранни инвеститори няма да позволят на пазара в скоро време да поеме курс към корекция до по-разумни фундаментално обосновани нива.

Забележка: Клиенти на фондовете управлявани от "Карол капитал мениджмънт ", притежават акции от горепосочените дружества

пет акции - фаворити за ноември "Химимпорт" След като реализира най-голямото до момента IPO на БФБ, холдингът продължава напред с амбициозни планове за придобивания на нови дружества и мащабни инвестиции в настоящите дъщерни предприятия. Красноречив пример е, че "Химимпорт" успя да купи "България еър". Приоритет в развитието се очертава и финансовият сектор - чрез участия в животозастраховането, здравното осигуряване, банкиране и управление на активи. В допълнение, солидното презаписване на IPO-то е сигнал за засилено търсене на акции веднага след старта на вторичната търговия.
"Софарма" Макар и акцията вече да е задминала оценъчните съотношения на сродните предприятия в региона, очакваният отличен консолидиран отчет (вследствие интегрирането на дистрибутора "Софарма трейдинг" и допълване на продуктовата гама с производителя на инфузионни разтвори "Биофарм инженеринг") предполага продължаващо поскъпване. Чуждестранният инвеститорски интерес към сектора прави една от най-големите и стабилни публични компании добър избор за дългосрочно ориентираните портфейли. "Алкомет" През последните 3 години продажбите на "Алкомет" бележат средногодишно покачване от над 35%, като за 2006 г. е твърде вероятно ръстът да достигне 60%. Този засилен темп се обяснява с експортната ориентация на компанията в съчетание с добрата пазарна конюнктура в световен мащаб, както и с реализираните от дружеството инвестиции за повишаване на капацитета и качеството. Извършеното преди година увеличение на капитала вля свеж ресурс в компанията, с който частично бе решен проблемът със задлъжнялостта й. Овладян е в голяма степен и валутният риск, който редовно водеше до загуби. БАКБ Засега банката радва инвестиционната общност с финансови резултати дори по-добри от очакваните, като съумява да подържа изключително високи нива на рентабилност. Силното търсене от страна на портфейлни инвеститори ще проправи пътя на акцията към кота 40 лв. в обозримо бъдеще. Известна спирачка може да се окаже евентуалната поява на съществено предлагане на акции от страна на мaжоритарния собственик.

"ДЗИ банк" Родните инвеститори не посрещнаха с ентусиазъм новината за покупката на банката от EFG и по-специално постигнатата цена от 8.30 лв. на акция. Въпреки всичко евентуалното задължение за търгово предложение дава основание да очакваме цената на акцията да гравитира към 8 лв. Неяснотите около датата на приключване на сделката с новия собственик, както и около самата цена на търговото предложение прави позицията подходяща най-вече за спекулативно настроени инвеститори.

Продължение на възходящия тренд
Предстоящото членство в ЕС ще раздвижи големите инстуционални инвеститори, прогнозира Мирослав Маринов от ПОК "Доверие"
През следващия месец цените на акциите ще продължат възходящия си тренд. Основната причина за това е наличието на значителни свободни парични средства, част от които ще бъдат инвестирани на БФБ. В началото на октомври големите институционални инвеститори изчакваха окончателния доклад на ЕК за членството на страната ни в ЕС. След публикуването му се забелязва повишен интерес за покупка на големи пакети от акции и със сигурност не само през следващия месец, но и през следващите 1-2 години той ще се засилва. Това ще доведе до повишение на пазарната капитализация на повечето компании на БФБ.
Очакването за намаляване на данъчната и осигурителната тежест през следващата година също е събитие от голямо значение, тъй като това ще доведе до ръст на инвестициите и излизане на все повече корпоративни и лични доходи на светло. Финансовите отчети за деветте месеца на настоящата година могат само да забавят или ускорят покачването на цените на книжата на някои от публичните компании.


Забележка: Пенсионните фондове, управлявани от ПОК "Доверие", притежават акции от горепосочените дружества

пет акции - фаворити за ноември


"Българска роза - Севтополис" В началото на 2004 г. "Софарма" придобива контрол върху "Българска роза - Севтополис", което е повратна точка в развитието на дружеството. Следва цялостно преструктуриране на компанията, като промени настъпват и във финансовото й състояние - започва изплащане на задълженията, което отчасти се финансира от четирикратно увеличение на капитала в началото на 2005 г. През второто тримесечие на 2006 г. бе направено ново двукратно увеличение на капитала, в резултат на което бяха привлечени 9 млн. лв. Всичко това доведе не само до стабилизиране на дружеството, но и до непрекъснат ръст в приходите на компанията.
"Оргахим" През изминалата седмица бе публикуван финансовият отчет на "Оргахим", който е едно потвърждение на отличния мениджмънт на дружеството. Впечатляващ е ръстът на приходите от 25% и ръстът на печалбата от 40% спрямо същия период на миналата година. Напоследък акциите на компанията се радват на засилен интерес от страна на големи институционални инвеститори. "Оргахим" непрекъснато разработва и нови пазари чрез налагане на нови търговски марки.
"Албена инвест холдинг" Това е едно от малкото холдингови дружества, които представляват интерес за чуждестранни и местни институционални инвеститори. Основно място в портфейла "Албена инвест холдинг" заема "Албена". Затова и много често цената на акциите на холдинговото дружество се движи успоредно с цената на акциите на "Албена". Холдингът притежава и около 6.4% от капитала на "Неохим", чиито акции отбелязаха значителен ръст през последните 1-2 години. Поради високата си ликвидност книжата на дружеството бяха преместени на най-високия сегмент А на официалния пазар за търговия на БФБ.
"Стара планина холд" В портфейла на холдинга има качествени компании като "М+С Хидравлик", "Хидравлични елементи и системи", "Българска роза - Карлово" и някои други, чиито акции отбелязаха значителен ръст за последната година. Мисля, че към момента реалната цена на "Стара планина холд" е над настоящата, но до края на ноември не смятам, че ще достигне нивото 19.00 лева.
"Албена" Курортът остава най-предпочитаното място за почивка по нашето Черноморие от чуждестранните туристи и почивната база е запълнена на 100% почти през целия летен сезон. Този факт е следствие от далновидната политика на мениджмънта на компанията, който успя да предпази курортното селище от презастрояване. По тази причина основните инвестиции на "Албена" АД са насочени към Южното Черноморие и по точно към ММЦ в Приморско. Оттук се очаква да дойде и увеличението в приходите от основна дейност на дружеството.

Мирослав Маринов
- Образование: УНСС, магистър финанси, Специализация: CIMA
- Позиция: финансов директор на ПОК "Доверие", лицензиран инвестиционен консултант

ДАНИЕЛ ГАНЕВ
- Образование: William Paterson University, САЩ - бизнес администрация/финанси
- Позиция: Изпълнителен директор на "Карол капитал мениджмънт"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK