С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 окт 2006, 0:00, 1953 прочитания

Какво ще се случи на фондовата борса през ноември Няма място за отстъпление

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Мирослав Маринов
- Образование: УНСС, магистър финанси, Специализация: CIMA
- Позиция: финансов директор на ПОК "Доверие", лицензиран инвестиционен консултант

ДАНИЕЛ ГАНЕВ
- Образование: William Paterson University, САЩ - бизнес администрация/финанси
- Позиция: Изпълнителен директор на "Карол капитал мениджмънт"


Еврооптимизмът надделява над дълбокия анализ на данните в отчетите, смята Даниел Ганев, от "Карол капитал мениджмънт"
Въпреки 20% поскъпване от началото на 2006 г. изкачването на SOFIX към нови върхове е твърде вероятно да продължи и през идния месец. Целият прогнозиран от "Карол" годишен ръст на индекса бе реализиран още през първото полугодие, поради което считам, че фундаментът за по-нататъшен ръст е изчерпан. Обаче оптимистичните настроения, граничещи с еуфория, могат да катализират ново възходящо движение. След струпване на позитивни новини като приемането на страната в ЕС, намаляването на корпоративния данък, окуражаващи макроикономически данни и активизиране на IPO сегмента инвеститорите ще продължат да откриват причини за покупки на акции и на тези нива. Излизащите на пръв поглед отлични финансови отчети (инвеститорите обръщат внимание главно на нетната печалба) ще продължат да разгарят страстите. Местните пенсионни и взаимни фондове наред с навлизащи чуждестранни инвеститори няма да позволят на пазара в скоро време да поеме курс към корекция до по-разумни фундаментално обосновани нива.


Забележка: Клиенти на фондовете управлявани от "Карол капитал мениджмънт ", притежават акции от горепосочените дружества

пет акции - фаворити за ноември
"Химимпорт" След като реализира най-голямото до момента IPO на БФБ, холдингът продължава напред с амбициозни планове за придобивания на нови дружества и мащабни инвестиции в настоящите дъщерни предприятия. Красноречив пример е, че "Химимпорт" успя да купи "България еър". Приоритет в развитието се очертава и финансовият сектор - чрез участия в животозастраховането, здравното осигуряване, банкиране и управление на активи. В допълнение, солидното презаписване на IPO-то е сигнал за засилено търсене на акции веднага след старта на вторичната търговия.
 "Софарма" Макар и акцията вече да е задминала оценъчните съотношения на сродните предприятия в региона, очакваният отличен консолидиран отчет (вследствие интегрирането на дистрибутора "Софарма трейдинг" и допълване на продуктовата гама с производителя на инфузионни разтвори "Биофарм инженеринг") предполага продължаващо поскъпване. Чуждестранният инвеститорски интерес към сектора прави една от най-големите и стабилни публични компании добър избор за дългосрочно ориентираните портфейли.
 "Алкомет" През последните 3 години продажбите на "Алкомет" бележат средногодишно покачване от над 35%, като за 2006 г. е твърде вероятно ръстът да достигне 60%. Този засилен темп се обяснява с експортната ориентация на компанията в съчетание с добрата пазарна конюнктура в световен мащаб, както и с реализираните от дружеството инвестиции за повишаване на капацитета и качеството. Извършеното преди година увеличение на капитала вля свеж ресурс в компанията, с който частично бе решен проблемът със задлъжнялостта й. Овладян е в голяма степен и валутният риск, който редовно водеше до загуби.
 БАКБ Засега банката радва инвестиционната общност с финансови резултати дори по-добри от очакваните, като съумява да подържа изключително високи нива на рентабилност. Силното търсене от страна на портфейлни инвеститори ще проправи пътя на акцията към кота 40 лв. в обозримо бъдеще. Известна спирачка може да се окаже евентуалната поява на съществено предлагане на акции от страна на мaжоритарния собственик.
 "ДЗИ банк" Родните инвеститори не посрещнаха с ентусиазъм новината за покупката на банката от EFG и по-специално постигнатата цена от 8.30 лв. на акция. Въпреки всичко евентуалното задължение за търгово предложение дава основание да очакваме цената на акцията да гравитира към 8 лв. Неяснотите около датата на приключване на сделката с новия собственик, както и около самата цена на търговото предложение прави позицията подходяща най-вече за спекулативно настроени инвеститори.
 
 
Продължение на възходящия тренд
Предстоящото членство в ЕС ще раздвижи големите инстуционални инвеститори, прогнозира Мирослав Маринов от ПОК "Доверие"
През следващия месец цените на акциите ще продължат възходящия си тренд. Основната причина за това е наличието на значителни свободни парични средства, част от които ще бъдат инвестирани на БФБ. В началото на октомври големите институционални инвеститори изчакваха окончателния доклад на ЕК за членството на страната ни в ЕС. След публикуването му се забелязва повишен интерес за покупка на големи пакети от акции и със сигурност не само през следващия месец, но и през следващите 1-2 години той ще се засилва. Това ще доведе до повишение на пазарната капитализация на повечето компании на БФБ.
Очакването за намаляване на данъчната и осигурителната тежест през следващата година също е събитие от голямо значение, тъй като това ще доведе до ръст на инвестициите и излизане на все повече корпоративни и лични доходи на светло. Финансовите отчети за деветте месеца на настоящата година могат само да забавят или ускорят покачването на цените на книжата на някои от публичните компании.

Забележка: Пенсионните фондове, управлявани от ПОК "Доверие", притежават акции от горепосочените дружества

пет акции - фаворити за ноември

 "Българска роза - Севтополис"
В началото на 2004 г. "Софарма" придобива контрол върху "Българска роза - Севтополис", което е повратна точка в развитието на дружеството. Следва цялостно преструктуриране на компанията, като промени настъпват и във финансовото й състояние - започва изплащане на задълженията, което отчасти се финансира от четирикратно увеличение на капитала в началото на 2005 г. През второто тримесечие на 2006 г. бе направено ново двукратно увеличение на капитала, в резултат на което бяха привлечени 9 млн. лв. Всичко това доведе не само до стабилизиране на дружеството, но и до непрекъснат ръст в приходите на компанията.
 "Оргахим" През изминалата седмица бе публикуван финансовият отчет на "Оргахим", който е едно потвърждение на отличния мениджмънт на дружеството. Впечатляващ е ръстът на приходите от 25% и ръстът на печалбата от 40% спрямо същия период на миналата година. Напоследък акциите на компанията се радват на засилен интерес от страна на големи институционални инвеститори. "Оргахим" непрекъснато разработва и нови пазари чрез налагане на нови търговски марки.
 "Албена инвест холдинг" Това е едно от малкото холдингови дружества, които представляват интерес за чуждестранни и местни институционални инвеститори. Основно място в портфейла "Албена инвест холдинг" заема "Албена". Затова и много често цената на акциите на холдинговото дружество се движи успоредно с цената на акциите на "Албена". Холдингът притежава и около 6.4% от капитала на "Неохим", чиито акции отбелязаха значителен ръст през последните 1-2 години. Поради високата си ликвидност книжата на дружеството бяха преместени на най-високия сегмент А на официалния пазар за търговия на БФБ.
 "Стара планина холд" В портфейла на холдинга има качествени компании като "М+С Хидравлик", "Хидравлични елементи и системи", "Българска роза - Карлово" и някои други, чиито акции отбелязаха значителен ръст за последната година. Мисля, че към момента реалната цена на "Стара планина холд" е над настоящата, но до края на ноември не смятам, че ще достигне нивото 19.00 лева.
 "Албена" Курортът остава най-предпочитаното място за почивка по нашето Черноморие от чуждестранните туристи и почивната база е запълнена на 100% почти през целия летен сезон. Този факт е следствие от далновидната политика на мениджмънта на компанията, който успя да предпази курортното селище от презастрояване. По тази причина основните инвестиции на "Албена" АД са насочени към Южното Черноморие и по точно към ММЦ в Приморско. Оттук се очаква да дойде и увеличението в приходите от основна дейност на дружеството.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

БНБ подсили предупрежденията си за рисковете пред банките БНБ подсили предупрежденията си за рисковете пред банките

Регулаторът с по-остър тон призовава кредитните институции активно да разчистват лошите кредити от балансите си

24 яну 2020, 2930 прочитания

Годишните резултати на UBS разочароваха, акциите й спаднаха с 5% Годишните резултати на UBS разочароваха, акциите й спаднаха с 5%

Последните три месеца са били най-успешните за швейцарската банка от 10 години

22 яну 2020, 2212 прочитания

24 часа 7 дни
Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Бляскаво бъдеще

Още от Капитал
Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Реклама за слушане

Чрез подкаст рекламите компаниите могат да достигнат до нишова аудитория, фокусирана върху съдържанието.

Маневрите на Путин: Той си тръгва, за да остане

Руският президент не мисли да изпуска властта през 2024 г., а да си запази лостове за влияние и да си намери друга силна роля в новата политическа схема

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10