В търсене на по-голям брат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В търсене на по-голям брат

В търсене на по-голям брат

Няколко европейски борси се загледаха в местния пазар, най-активни са от скандинавското обединение ОMX

Николай Стоянов
1821 прочитания

Какво ще се промени?
За инвеститорите
- достъп до повече компании и финансови инструменти
- повече ликвидност
- добра търговска система


За емитентите
- по-големи възможности за набиране на финансов ресурс чрез първично публично предлагане
- по-високи стандарти за корпоративно управление и прозрачност


За инвестиционните посредници
- повече ликвидност, по-високи обороти, повече бизнес
- конкуренция, която може би ще изтласка някои от тях от пазара
Кои са OMX
OMX е създадена през 2003 г. чрез сливането на шведската OM AB (борса за деривативни инструменти, собственик на Стокхолмската фондова борса) и HEX Plc. (Хелзинкската фондова борса). Оттогава борсовото обединение провежда експанзионистична политика, като придобива Копенхагенската фондова борса, както и тези на прибалтийските републики. Компанията цели да концентрира капиталовите пазари в Северна Европа в една борса NOREX. Наскоро Исландската фондова борса обяви, че ще се присъедини към OMX, а през октомври компанията придоби и 10% от борсата в Осло. Друг силен бизнес на OMX е разработването на платформи за търговия. OMX е публична компания. Основни акционери към края на 2005 г. са два фонда - Investor AB (10.9%), Robur (6.8%), и шведската държава (6.8%). Делът на чуждите капитали е 18.5%.

Едва ли някой си въобразява, че на Българската фондова борса ще започнат да се листват европейски корпоративни гиганти.

Все по-близка обаче става перспективата книжата на българските компании да се търгуват рамо до рамо с някои от световните сини чипове в рамките на един по-голям пазар. След последните промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа пречките пред продажбата на държавния дял от 44% в борсата реално отпаднаха и насред вихрещата се консолидация сред фондовите пазари в цял свят логично и апетитите към БФБ се изостриха. Както може и да се очаква, поглед към малкия местен пазар насочиха не топ световните борси, а тези от европейските пазари, които търсят шанс да пораснат.

Сбогом на държавата

Идеята за раздържавяването на борсата не е от вчера. Още когато по закон беше забранено на друг освен на българската държава да притежава дял от над 5% от "БФБ - София", а самото дружество беше в забранения списък към Закона за приватизацията, сред инвестиционната общност се обсъждаха неформално различни варианти за бъдещето на капиталовия пазар. В медиите периодично се появяваха публикации за заявен интерес от европейски борси, като дори се лансираха и смели идеи за създаване на балканско обединение или за приватизация на БФБ, чрез самата борса. Въпреки липсата на каквато и да било яснота за намеренията на Министерството на финансите като принципал на дружеството, от срещите и изявленията на ръководството на борсата, инвестиционната общност може да се съди, че има неформален консенсус около варианта за продажбата на стратегически партньор и интеграцията на БФБ в по-голям пазар. "Това е най-бързият и най-прекият път. Без намесата на някой голям с достатъчно традиции, практики, ноу-хау и т.н. според мен би било много трудно да се постигне един пазарен модел, който да е конкурентен на останалите глобални пазари в Европа", каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на "Феърплей пропъртис" АДСИЦ и бивш директор "Търговия и надзор" в БФБ.

В последните седмици темата отново излезе на дневен ред. Няколко европейски кандидата заявиха принципен интерес към държавния дял в БФБ чрез медиите, като някои вече са провели и опознавателни срещи с борсата и министерството. Сред желаещите се нареждат борсите във Виена, Атина, Варшава, а последно към тях се присъедини и "Дойче бьорзе". Най-активни обаче са от северното обединение OMX. След разговори с ръководството на БФБ и Министерството на финансите те първи проведоха среща и с посредниците и банки, членове на БФБ, които макар и с малки проценти в капитала сумарно се явяват голям собственик в местната борса и бъдещият партньор ще трябва да се съобразява с тях.

Предложението на OMX

От OMX предлагат интеграционен модел, който вече е изпробван при придобиването на балтийските борси. ?76

Компанията планира евентуалната покупка на БФБ да послужи като ядро за създаването на нов балкански пазар (наред със съществуващите скандинавски и балтийски). Това загатва и подчертано стратегическия интерес на OMX в региона. В последните две години виенската борса сключи споразумения за взаимна помощ с повечето от балканските пазари, а и след като удари на камък при сливането с Euronext и "Дойче бьорзе", засили вниманието си към развиващите се пазари. Това обяснява и активизацията в надпреварата за балканските борси, защото първият, който стъпи в региона, ще има сериозно предимство да се превърне в катализатор на консолидация. Компаниите, които се търгуват и в момента на борсата, засега нямат основания за притеснения, че веднага ще бъдат въведени по-високи изисквания за присъствие на пазара и може да трябва да го напуснат. "Имаме дружелюбен и гъвкав подход", каза пред медиите Хенри Бергстрьом, старши вицепрезидент на ОМХ.

Според Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ, предложената от OMX схема в голяма степен би запазила оперативната самостоятелност на българската борса, като същевременно ще даде на пазара в България достъп до други развити пазари, възможност за търговия с деривати и така липсващата ликвидност. Представителите на посредниците също останаха като цяло доволни от предложенията на северното обединение. "OMX е чудесен модел за интеграция и развитие на малки регионални фондови борси, който успешно може да се приложи в региона", заяви Нигохос Канарян, инвестиционен консултант на "Стандарт асет мениджмънт". "OMX представлява добра алтернатива, тъй като БФБ няма да изгуби своята идентичност като институция", изтъкна Любомир Бояджиев, изпълнителен директор на "Бенчмарк асет мениджмънт". Това мнение обаче далеч не се споделя от всички. "Бъдещо балканско обединение на мен лично ми се струва най-привлекателната алтернатива. От една страна, инвеститорите, които съсредоточават своето внимание към Югоизточна Европа, ще имат интегриран достъп до пазара. От друга - една обединена борса впоследствие би била доста по-привлекателна цел за последващи консолидации", коментира Преслав Китипов, началник-отдел "Брокерски операции" в Пощенска банка.

Какво ще се промени

Трудно могат да се намерят негативи от подобна интеграция. Инвеститорите ще спечелят достъп до един много по-голям и ликвиден пазар чрез съвременна търговска система. За тях ще има както по-широк избор от позиции за инвестиция, така и богат набор от инструменти. Емитентите ще разполагат с много по-големи възможности за набиране на средства. Ако в момента възможността за пласиране на голяма емисия е ограничена от размера на пазара, едно атрактивно предлагане ще предизвика нужния инвеститорски интерес на в пъти по-голям пазар. "Законодателството е в голяма степен унифицирано с европейското, така че по-лошо няма как става. По-скоро може да има проблем с оскъпяване на услугите за емитентите, което е нежелателно", каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, в която основно влизат някои от бившите привати­зационни фондове.

Проблеми може да срещнат дружествата, станали насилствено публични по линия на масовата приватизация, които са задържани на БФБ само по-силата на административните и финансовите трудности, съпътстващи отписването. От OMX подчертаха, че компании, които не изпълняват минимални критерии за ликвидност, може да бъдат преместени на по-нисък регулиран сегмент. Нигохос Канарян коментира, че с "призраците" от масовата приватизация ще се случи каквото им е писано - ще останат в "приказката" за българския капиталов пазар.

Посредниците също ще извлекат позитиви от разрастването на бизнеса, но има и съществен риск от засилената конкуренция. "Тези, които имат сериозна финансова подкрепа, може да се справят със засилените регулации и конкуренция. При останалите естествен процес ще бъде търсене на варианти за консолидация", прогнозира Преслав Китипов. Любомир Бояджиев също прогнозира, че по-скоро ще има окрупняване при посредниците.

Продажбата

И след така светло обрисуваната слънчева прогноза за капиталовия пазар у нас идва и необходимата доза студен отрезвяващ дъжд. Или по-скоро мъгла, обгърнала бъдещето. Бергстрьом подчерта, че са водени разговори с Министерството на финансите, но оттам не са се ангажирали с нищо конкретно около процедурата или времето, което ще отнеме. "Предстои да се правят анализи за влиянието на приемането на европейското законодателство във финансовия сектор, на базата на което да бъдат набелязани и приоритетите на правителството", заявиха за "Капитал" от министерството. В Агенцията за приватизация също няма яснота за плановете на правителството. "Според мен една такава процедура трябва да е само за ограничен кръг кандидати. Ако се стигне до извод, че има един най-добър партньор, логично е да се търси друг подход, като например увеличаване на капитала", каза Тодор Николов, изпълнителен директор на агенцията.

По-всичко личи, че решението отново ще е политическо. Само дано то се вземе достатъчно бързо, докато консолидацията все още е хитът сред капиталовите пазари, а интересът към малките пазари - огромен.

Рекорди на индексите
След две неубедителни седмици оптимизмът като че ли се завърна сред играчите на Българската фондова борса (БФБ).
Тесният борсов измерител SOFIX достигна нов връх в историята си от 1130.64 пункта в четвъртък, а за петте сесии (17 - 23 ноември) индексът се покачи с повече от 4.8%. Равнопретегленият индекс "Дневник 15" също достигна рекорд - 133.36 пункта, а седмичното му повишение е 3.74%. Широкият борсов индикатор BG40 се покачи с 2.07%, но все още е под рекордната си стойност 188.84 пункта, достигната в края на октомври.
Акциите на БТК формираха около 40% от седмичния оборот на борсата. Изтъргуваха се около 1.46 млн. книжа (близо 0.5% от капитала на телекома), като по-голямата част от това количество беше изтъргувано между клиенти на Ай Ен Джи банк. Среднопретеглената цена от четвъртък беше 9.97 лв., почти без изменение спрямо седмица по-рано. "Топливо" се нареди на следващо място по ликвидност с оборот около 2.9 млн. лв. Понеделник беше последният ден за търговия с правата от увеличението на капитала на дружеството, като четири права позволяват записване на една нова акция по емисионната стойност 9 лв. За периода 7 - 20 ноември бяха прехвърлени повече от 1.3 млн. права на средна цена от 0.94 стотинки на право. В четвъртък акциите на "Топливо" достигнаха максимална цена за седмицата 14.84 лв. Силни разпродажби от страна на клиенти на "Авал ин" свалиха среднопретеглената цена за деня на 13.77 лв.
Акциите на "Химимпорт" поскъпнаха леко след корекцията от предишната седмица и цената им се стабилизира около 6.70-6.80 лв. за брой. Един от хитовете за периода беше "Захарни заводи" - Горна Оряховица. За петте сесии книжата на компанията поскъпнаха с повече от 70% до 60.82 лв. среднопретеглена цена от четвъртък. Само за около две седмици предприятието повиши пазарната си капитализация повече от тройно. Вероятно положително е повлияло на позицията прессъобщението от тази седмица, че австрийската компания от бранша "Аграна" планира да основе съвместно предприятие със "Захарни заводи".
Акциите на ДЗИ поскъпнаха за петте сесии с 13.48% до среднопретеглена цена 157.88 лв. в четвъртък. Така застрахователната компания се нареди начело по поскъпване сред дружествата, включени в SOFIX, следвана от "Биовет" (+8.93%) и "Петрол" (+6.48). На другия полюс бяха книжата на "Златни пясъци" и "Неохим". От BG40 с двуцифрени темпове поскъпнаха още книжата на "Евроинс" и "Емка". Начело обаче се нареди "Индустриален холдинг България", който повиши пазарната си капитализация със 17.61% до среднопретеглена цена 6.21 лв. на акция в четвъртък. Максималната за деня беше 6.30 лв. Седмицата беше успешна и за някои от другите относително ликвидни холдинги - бивши приватизационни фондове. Акциите на "Холдинг Варна" поскъпнаха с 8.66%, "Индустриален капитал холдинг", "Синергон холдинг", "ХД Пътища", "Стара планина холдинг", "Българска холдингова компания" и др. повишиха пазарната си капитализация с около 4.5-5% за петте сесии.


Предстоящо
27.11.2006
Акционерите на "Еврохолд" ще гласуват сливане на дружеството със "Старком холдинг". Новото дружество ще се казва "Еврохолд България" и ще бъде с капитал от 50 млн. лв. Търговията с акциите на "Еврохолд" е спряна до взимане на решението на общото събрание


27.11.2006
Акционерите на "Полиграфия" ще решават за сключване на кредит в размер на 2 млн. лв. по предложение на изпълнителния директор на мажоритарния собственик "Борин".


28.11.2006
След продажбата на мажоритарния дял през октомври на общо събрание на "Пловдив - Юрий Гагарин БТ" ще се решава промяна на органите на управление.


29.11.2006
Аукцион на неизползваните права от увеличението на капитала на "Топливо". Срещу четири права може да се запише 1 нова акция по емисионна цена 9 лв., като по този начин дружеството ще цели да набере над 9 млн. лв.


30.11.2006
Акционерите на Българска телекомуникационна компания ще гласуват прехвърляне на имоти на телекома за над 36 млн. лв. в капитала на създаденото по-рано през годината "БТК имоти".


30.11.2006
Акционерите на "Св. Константин и Елена холдинг" ще решават за преминаване към двустепенна система на управление.


Какво ще се промени?
За инвеститорите
- достъп до повече компании и финансови инструменти
- повече ликвидност
- добра търговска система


За емитентите
- по-големи възможности за набиране на финансов ресурс чрез първично публично предлагане
- по-високи стандарти за корпоративно управление и прозрачност


За инвестиционните посредници
- повече ликвидност, по-високи обороти, повече бизнес
- конкуренция, която може би ще изтласка някои от тях от пазара
Кои са OMX
OMX е създадена през 2003 г. чрез сливането на шведската OM AB (борса за деривативни инструменти, собственик на Стокхолмската фондова борса) и HEX Plc. (Хелзинкската фондова борса). Оттогава борсовото обединение провежда експанзионистична политика, като придобива Копенхагенската фондова борса, както и тези на прибалтийските републики. Компанията цели да концентрира капиталовите пазари в Северна Европа в една борса NOREX. Наскоро Исландската фондова борса обяви, че ще се присъедини към OMX, а през октомври компанията придоби и 10% от борсата в Осло. Друг силен бизнес на OMX е разработването на платформи за търговия. OMX е публична компания. Основни акционери към края на 2005 г. са два фонда - Investor AB (10.9%), Robur (6.8%), и шведската държава (6.8%). Делът на чуждите капитали е 18.5%.

Едва ли някой си въобразява, че на Българската фондова борса ще започнат да се листват европейски корпоративни гиганти.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 1
  bsn45579546 avatar :-|
  samuil.kostov.129

  Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
  името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо
  човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно
  заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н
  Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води
  разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазари
  и използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.

 • 2
  ehf21590630 avatar :-|
  lora-andreeva90

  Маню е работил е за Марио Захариев, свързан с арести на кметове. Той лично носи парите в плик, а кметовете лично са признали на разпит за рушветите. Маню договорил държавна автобусна линия от несебър до други курорти. Държавата плаща, а в замяна Маню обещава да се преизбере кмета.

 • 3
  gnt57579546 avatar :-|
  petrova.katq

  Маню е откраднал 50 000 долара от фирмата, която управлява.
  Общия капитал,който е управлява там е 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.

 • 4
  xlr28588192 avatar :-|
  Maria Damianova

  Познавам г-н Моравенов от скоро.Крайно разочарована съм от Маню, ако наистина всички тези неща за него са верни. Как може?!

 • 5
  iap16579546 avatar :-|
  valeriya_bogdanska_121

  Съгласна съм с вас. Изобщо не е редно да бъде оставян да си върти мръсните схеми, а хората не подозират дори...

 • 6
  adz50592077 avatar :-|
  Betina

  Няма да се оправи тази държава с такива като МАНЮ- ПЪЛЕН ПОТРЕС

 • 7
  rrj04579546 avatar :-|
  damyanov_ivan

  До кога такива хора ще заемат високи постове? Чувал съм за въпросната случка и мислех, че след уволнението му ще се приключи с кражбите, но явно няма да е така.

 • 8
  scp29579546 avatar :-|
  cvetomir_borisov_11_22

  Мислех, че само моето мнение е хич добро за г-н Моравенов… Толкова нагъл тип не съм виждал. Тази алчност няма да му донесе нищо хубаво!

 • 9
  iqh1545235910592606 avatar :-|
  Vanya Krasimirova

  Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе в
  състава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото на
  досегашния изпълнителния директор Иван Такев. Но май изобщо не му е чиста работата.

 • 10
  NikolaK avatar :-(
  Nikola Kalchev

  Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол? Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на средства в особено големи размери и документални престъпления. По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което управлява.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK