Кремиковска мъгла
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кремиковска мъгла

Кремиковска мъгла

Борсата успя да накара металургичния завод да предаде отчети. Те обаче са разочароващи

Теодора ВАСИЛЕВА, Николай СТОЯНОВ
1343 прочитания

Закъснение
1 от 12 финансови отчета са предадени от "Кремиковци" навреме за последните три години.


Всяко чудо за три дни. И за малките акционери на "Кремиковци" три дни спиране от борсова търговия доведе до чудо - компанията, макар и с голямо закъснение, представи финансовите си отчети. Добрата новина за инвеститорите е, че най-после имат данни за представянето на комбината. Лошата - че данните не са особено приятни. Металургичният гигант отчете стряскащо висока загуба за деветмесечието и ненарастващи приходи.

Години наред финансовите резултати на "Кремиковци" бяха пълна мъгла (виж графиката). За последните три години от общо 12 отчета комбинатът предаде в изисквания от закона срок единствено един тримесечен, който с доста услов­ности може да се нарече така, тъй като от изискваните осем справки съдържа само две и не включва баланс и отчети за доходите и паричните потоци. Закъсненията стигаха и до над една година. Глобите от страна на Комисията за финансов надзор (КФН) явно не стряскаха ръководството на дружеството, а лошата практика продължи и след смяната на собствеността в комбината и влизането на индийския инвеститор Прамод Митал преди година.

Отчет по принуда

В началото на седмицата за пръв път Българската фондова борса реши да се намеси и размаха пръст на "Кремиковци", като спря от търговия акциите на дружеството за три дни. КФН пък обяви, че ще удължи възбраната, ако няма отчет за деветмесечието. "Имахме големи надежди, че при новото ръководство на "Кремиковци" ще е различно, но няма разлика", каза Димана Ранкова, заместник-председател на КФН по инвестиционната дейност. Николай Костов от "Първа финансово-брокерска къща" оцени положително тези мерки, като изтъкна, че правилата трябва да важат за всички. По принцип спирането от търговия накърнява правата на миноритарните акционери, които не могат да се освободят от инвестицията си. "В случая с "Кремиковци" това решение е по-скоро добро за дребните собственици. По-хубаво е да се предприемат мерки, отколкото да няма информация и да последва по-сериозен спад", изтъкна Гено Тонев от "Юг маркет".

Затъване

Спирането на търговията доведе до смут и в чужбина. Причината е, че "Кремиковци" (чрез Bulgaria Steel Finance) емитира през май облигации за 325 млн. евро. Чуждите инвеститори, научили за мерките на БФБ, са звънели както в борсата, така и в КФН, потвърдиха от двете институции. Безпокойството им пък личи от постоянно падащите цени на дълговите книжа (виж графиката). Тенденцията започна след конферентен разговор между инвеститорите и Митал на 17 ноември. Тогава индиецът обяви, че вместо печалба (преди данъци, плащания за лихви и главници и амортизации) от 34 млн. долара за 2006 г. "Кремиковци" ще отчете загуба (преди данъчно облагане и амортизации) от 7 млн. долара. Освен това собственикът на софийския комбинат е дек­ларирал, че 14 млн. долара е оперативната загуба на комбината за десетте месеца на 2006 г. Тези данни изглеждат свръхоптимистични на фона на предадените сега в БФБ отчети за деветмесечието, където оперативната загуба е 130 млн. лв.

От отчетите е видно, че загубата на дружеството е нараснала на 217 млн. лв. от 153 млн. лв. за шестмесечието, а спрямо същия период на предходната година почти се е утроила. Приходите са се увеличили с близо 8% до 735 млн. лв., но разходите скачат с над 25% до 953 млн. лв. "За мен тези данни бяха голяма изненада. Изглежда, умишлено бяха крити не само от нас, но и от чуждестранните инвеститори в облигациите на "Кремиковци", каза за "Капитал" Гено Тонев.
В България липсва коментар от страна на "Кремиковци" за причините за огромните загуби. Пред чуждите инвестиционни фондове Прамод Митал е посочил две основни причини за лошото представяне - по-високи от очакваните разходи, свързани и със смяната на собствеността, и забавеният пуск на нови мощности в комбината.

Сега предстои да се види дали фондовата борса и КФН са успели да дисциплинират "Кремиковци". Първият тест ще е 31 януари 2007 г, когато компанията трябва да предаде неодитирания си отчет за 2006 г. Засега обаче доверието на инвеститорите не изглежда гарантирано, а причините за загубите си остават в мъгла.

Бум при холдингите
Фокусът през седмицата безспорно беше съсредоточен в консолидираните отчети, които заваляха на БФБ преди срока за предаването им.
"Високите очаквания на инвеститорите бяха напълно оправдани от определено добри отчети. Силни финансови резултати отчетоха почти всички от големите ликвидни холдинги. Особено голяма изненада беше "Доверие обединен холдинг", коментира Апостол Апостолов от "Ти Би Ай инвест". Акциите на "Доверие" поскъпнаха с 18.14% до 2.80 лв. за акция, след като от дружеството отчетоха трикратно увеличение на консолидираната печалба до 2.78 млн. лв. От другите бивши приватизационни фондове силно се представиха и книжата на "ТК холд" (+24.71%), "Синергон холдинг" (+14.55%) и "Фаворит холд" (+13.14%).
Това даде криле на широкия индекс BG40, който повиши стойността си с 2.14%. SOFIX се покачи още по-солидно с 2.62%, докато Dnevnik15 отстъпи леко. И трите индекса покориха нови върхове в началото на седмицата, но към сряда купувачите си дадоха почивка и пазарът се насочи корективно надолу.
В основата на покачването на SOFIX бяха акциите на ДЗИ. С наближаването на общото събрание, където ще се решава продажбата на ДЗИ банк, инвеститорите бяха обзети от втора вълна еуфория, която запрати цената на акциите на застрахователя нагоре с 11.58%, като сделки имаше и на рекордните 199 лв.
Същевременно книжата на "Евро инс" поскъпнаха с 22.34%, теглени от решението за сливане между собствениците му "Еврохолд" и "Старком холдинг" в една по-мащабна холдингова структура.
След продължителното покачване акциите на "Софарма" регистрираха малки движения. Търговията беше относително спокойна и в тесни граници, като известна суматоха внесе само прехвърлянето на нов пакет от близо 5.4 млн. акции между клиенти на "Булброкърс" по 6.70 лв.
Друг акцент на седмицата беше аукционът за неизползваните права на "Топливо" в сряда, който протече доста успешно и и поръчки се изпълняваха до цената 1.33 лв. за брой. Това се отрази позитивно и на котировките на акциите на дистрибутора на горива, които в четвъртък поскъпнаха със 7.81% до 16.28 лв., а сделки имаше и на 16.88 лв. за акция.
Седмицата не беше особено добра за притежателите на компенсаторни инструменти, като поименните бонове и жилищните записи последваха компенсаторните записи и се смъкнаха на нива под 60 ст. за лев номинал.
Негатвно развитие имаше при акциите на Параходство "Българско речно плаване", които поевтиняха с 28.78% до 139.23 лв. въпреки като цяло положителното развитие около предстоящото вливане на "Химимпорт Бимас" в дружеството.
Апостол Апостолов очерта като акцент на следващата седмица старта с търговията на акции на "Медийни системи". Според него дружеството ще предизвика инвеститорски интерес, въпреки че става въпрос само за вторично публично предлагане. От борсата още не са обявили точна дата, но се очаква тя да е към средата на седмицата.Предстоящо
3.12.2006 Изтича срокът на търговото предложение за закупуване на 24 330 акции, притежавани от миноритарни акционери на "Родина турист". Мажоритарният собственик "Родина турист 97" предлага цена 25.50 лв. на акция и възнамерява да поиска отписване на "Родина турист" като публично дружество. На 22 декември общото събрание ще гласува решение за отписване.
7.12.2006 Спира търговията с акции на "Зино". На извънредно общо събрание на 22 декември акционерите ще гласуват преобразуване на "Зино" чрез отделяне на ново дружество "Ино". Срокът на спиране на търговия може да бъде удължен до приключване на преобразуването или до провеждането на общото събрание, ако акционерите не вземат решение за преобразуване.
7.12.2006 Начална дата за търговия с правата от увеличението на капитала на инвестиционно дружество "Надежда". Срещу три права може да се запише 1 нова акция по емисионна цена 1.40 лв., като по този начин дружеството ще цели да набере над 1.5 млн. лв. В четвъртък бяха изтъргувани 280 акции на "Надежда" на цена 1.38 лв. за брой. Правата от увеличението ще се търгуват на борсата до 20 декември.
8.12.2006 Акционерите на ЗПАД ДЗИ ще гласуват продажбата на дела от 50.07% от капитала на ДЗИ банк на гръцката Евробанк И Еф Джи.Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK