Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Десетте акции на 2007 г.

Кои български компании ще са печеливша инвестиция и накъде ще се движат индексите

Класацията
В анкетата се включиха 17 участника*. Tе посочиха десет акции и ги класира в низходящ ред по потенциал за поскъпване. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за десето място. Анализаторите посочиха общо 62 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнитлна обективност е въведен още един критерий - колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания е в полезрението на играчите, ако е посочена поне от няколко участника като перспективна. За 10-те водещи акции публикуваме и коментарите на анализаторите**.
Кои акции са очакваната най-добра инвестиция през 2007 г.? Този въпрос зададохме за втора поредна година на брокери, портфейлни мениджъри и инвестиционни консултанти на управляващи и пенсионноосигурителни дружества, които през 2006 г. излагаха своите месечни прогнози за фондовия пазар на страниците на "Капитал".

Анкетираните експерти бяха единодушни, че през следващата година на Българската фондова борса (БФБ) ще има една посока и тя ще е нагоре. След като от 1 януари България вече е пълноправен член на Европейския съюз, анализаторите прогнозираха, че акциите на българските компании ще привлекат допълнително внимание, което ще генерира ново покачване на индексите. Сред основните причини за всеобщия оптимизъм изпъкват очакванията за прилив на чужди инвестиции и поява на нови атрактивни емисии. През изминалата година на БФБ продължи да цари оптимизъм, който покачи цените на повечето представителни и ликвидни дружества на капиталовия пазар. Според анализаторите основната причина за този борсов бум се корени в очакванията около приемането на България в ЕС и ефекта, който това ще окаже върху икономиката като цяло и върху капиталовия пазар в частност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  emo_enev avatar :-|
  Newcastle Fan

  А защо някои изображения не могат да се уголемяват?

  Нередност?
Нов коментар