Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 2 фев 2007, 0:00, 3753 прочитания

ДЗИ - белгийската финансова група

Най-големият български застраховател е с нов собственик срещу 185 млн. евро

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Многомесечните загадки и слухове около продажбата на ДЗИ вече имат официална развръзка - белгийският финансов гигант КВС спечели състезанието за най-големия български застраховател.

В конкуренция с френските AXA и Groupama и холандската Eureko белгийската група даде най-високата цена от 185 млн. евро и така бе избрана за купувач на 70% от капитала на ДЗИ. Допълнително на сегашния им собственик Весела Кюлева (чрез "Контракт София") ще бъдат платени около 75 млн. евро, които са пропорционална част от цената, която ДЗИ получи като акционер в продадената по-рано едноименна банка.
До седмици ДЗИ ще е част от утвърдена международна група. Сделката отваря за КВС и вратите към българския банков сектор, който отдавна привлича белгийския инвеститор. КВС пък добавят поредната голяма компания към значителния си източноевропейски портфейл.
В резултат от сделката застрахователният пазар в България ще бъде доминиран от чужди дружества, което вече е факт в банковия сектор от години. С влизането на КВС в топ 5 на животозастрахователите ще присъстват само международни инвеститори, а при общите застраховки четири от първите пет дружества ще са собственост на европейски финансови групи (виж таблиците).


Състезанието

Сделката за ДЗИ дойде логично като част от решението за реструктуриране и оттеглянето на наследниците на покойния банкер Емил Кюлев от финансовия сектор. След като през септември миналата година беше избран нов собственик на едноименната банка - гръцката Eurobank EFG, започ­на подготовката и за застрахователното дружество. Процедурата до избора на купувач отне около шест месеца. След като 10 компании бяха поканени от консултанта Morgan Stanley да проучат първоначално ДЗИ, само пет от тях бяха допуснати да продължат в наддаването - AXA, Groupama, Eureko, КВС и Ceska pojistovna (чешкият кандидат се отказа от участие в последния момент).
"Критерии при избора на нов собственик бяха цената, условията по договора и ангажиментите на купувача за развитие на компанията", обясни Валери Алексиев, изпълнителен директор на ДЗИ. KBC предложиха най-високата цена, като разликата с офертата на класирания на второ място кандидат е много малка, допълни Алексиев.

ПридобивкатаБелгийският купувач ще получи собственост в цял пакет от компании - освен двете най-желани - ДЗИ и "ДЗИ общо застраховане", КВС ще притежава и инвестиционния посредник "ДЗИ инвест", "Здравноосигурително акционерно дружество ДЗИ", а чрез него и "Медицински център ДЗИ". "ДЗИ инвест" досега е била почти неактивна компания, тъй като портфейлът на групата е управляван от едноименната банка. След продажбата й обаче инвестиционният посредник ще се активизира, каза Валери Алексиев, изпълнителен директор на ДЗИ. Освен това в двете застрахователни дружества има много недвижими имоти. Сградата на централата също е включена в договора, но под определени условия, които засега са конфиденциални, допълни Алексиев.

Цената

Анализът на цената за ДЗИ е труден, защото досега при придобиванията на български застрахователи от чужди компании финансовата част винаги е била пазена в тайна. "Постигнатата цена е близо шест пъти по-висока от реализираните годишни премийни приходи от общо и животозастраховане. Това е доста по-високо от същото съотношение при "Булстрад", който се явява основен конкурент. Цената включва основно премия за пазарен дял и висока разпознаваемост на дружеството в страната", коментира Петко Вълков от "Бенчмарк". Сделката за "Булстрад" действително е единствената сходна по мащаб. Срещу 130 млн. евро (и след сложна верига от придобивания) австрийската Wiener Staedtische получи 60% от застрахователното дружество и 55% от свързания с него пенсионен фонд "Доверие". При другата скорошна голяма продажба - на "Орел-Г холдинг" на италианската Generali, се спрягаше сума от порядъка на 20-25 млн. евро.
Ако се съди по оценката на българския капиталов пазар, цената за ДЗИ (188 лв. за акция) е малко под борсовите очаквания. Седмица преди обявяването на споразумението книжата на компанията се търгуваха за около 210 лв. и логично спаднаха след официалното съобщение за сделката. Това доказа споделяното от доста борсови анализатори мнение, че заради липсата на предлагане на атрактивни и ликвидни акции пазарът често надценява книжата.

Плановете на купувача

Въпреки че не са разкрили конкретна визия за бъдещето на застрахователя, почти сигурно е, че новият собственик ще запази името ДЗИ. "То е изключително важно за нас", посочи Андре Берген, изпълнителен директор на KBC Group. И има защо. Според представително проучване на GfK Bulgaria от април 2006 г. ДЗИ е най-често разпознаваното име на застраховател в България, което е логично предвид дългогодишния държавен монопол на компанията. Вероятно новият собственик ще запази и сегашния управленски екип. "Принцип на компанията е да използва местните мениджъри", казват от КВС. "Възможно е новите собственици да изпратят свои специалисти за определени сектори, като информационните технологии например", предполага Валери Алексиев.
От КВС обясняват, че компаниите в групата имат голяма степен на автономност при ръководенето на местния бизнес, макар и в рамките на общата корпоративна стратегия. "Стандартите на групата за управление на риска, финансите и други се въвеждат постепенно", казват от пресцентъра.
Все още няма категоричен отговор за борсовото бъдеще на ДЗИ. KBC ще отправи търгово предложение за останалите 30% от акциите на ДЗИ по изискванията на българското законодателство. "Все още не е взето решение за евентуалното делистване на компанията след търговото предложение. Ще анализираме внимателно резултата от търговото предложение", каза за "Капитал" Андре Берген.

Амбиция за банка

В стратегията на КВС за България влиза и въвеждането на банково-застрахователни продукти. Както името им подсказва, за тяхното предлагане освен застраховател е необходима и банка. Засега КВС участва само индиректно на българския пазар чрез своите 34% в словенската NLB, мажоритарен акционер в регистрираната в България банка "Запад-Изток". Според Алексиев "идеята за банка остава", но не уточни точно под каква форма КВС смята да я осъществи. Едната възможност е КВС да се възползва от "единния паспорт", който позволява на финансовите институции от ЕС да предлагат услугите си в другите страни членки само като уведомят месните надзори, без да се налага издаването на отделен лиценз. Белгийският инвеститор може да открие и банков клон (макар и по-бавно), като се позове на свободата на установяване. Третата опция е КВС да подаде молба за лиценз в Българската народна банка. Закупуване на вече съществуваща финансова институция също не е изключено, но досегашните опити на белгийската компания в тази насока (включително и наддаването за ДЗИ банк) бяха неуспешни.

Бъдещето на пазара

Обратно на твърденията на някои български застрахователи, че местният пазар е малък и непривлекателен за големите чуждестранни компании, Андре Берген твърди, че има потенциал. "Въпреки бързите темпове на растеж (през 2005 г. спрямо 2004 г. приходите в общото застраховане в страната нарастват с 25%, а в животозастраховането - с 48%) пазарът ще расте още в бъдеще с увеличаването на доходите на населението", посочва той. Според него най-обещаващ е животозастрахователният сектор, където приходите са едва 0.3% от брутния вътрешен продукт на България за 2005 г., което е 20-25% от нивото в други страни от Централна и Източна Европа като Словения, Унгария, Чехия и Полша.
Според Валери Алексиев доминиращата позиция на автозастраховките на българския пазар (60% от приходите) не притеснява новия собственик. "Това е феномен, наблюдаван и в другите държави от Централна и Източна Европа, където КВС развива дейност", допълни той.
С навлизането на KBC и очакваната поява на френския гигант АХА повечето големи европейски застрахователи ще са представени в България. В сектора смятат, че това ще изостри конкуренцията и ще изтика по-малките български компании на ръба на финансовото оцеляване.

Новият собственик


KBC Group е публична компания, базирана в Бенелюкс. В Белгия тя е една от най-големите банки с 22% пазарен дял (средно от отпуснати кредити и привлечени депозити) и третият по големина застраховател за 2005 г. Развива дейност и в Полша, Чехия, Унгария, Словения и Словакия. В тези държави има мажоритарен дял в банка и застрахователна компания (изключение е само банката в Словения, в която групата е миноритарен акционер). Пред приключване е и придобиването на сръбската A Bank.
Акциите на KBC Group се търгуват на Euronext Brussels и на фондовата борса в Люксембург. Пазарната й капитализация е около 32 млрд. евро. Близо 50 хил. души работят за компанията. Към деветмесечието на 2006 г. чистата печалба на групата е над 1 млрд. евро. Банковото застраховане и управлението на активи са сред най-печелившите дейности на групата.

Българският застраховател
ДЗИ държи челното място в общото застраховане с пазарен дял от 18% и втора позиция в животозастраховането с 26% по данни за деветмесечието на 2006 г. Компанията предлага пълната гама от застрахователни услуги. Акциите на ДЗИ се търгуват на Българската фондова борса. Дружеството има пазарна капитализация от около 700 млн. лв. и е на шесто място по този показател сред публичните компании в страната. Приходите от застраховки на ДЗИ възлизат на 158.6 млн. лв. за деветмесечието на 2006 г., като 80% от тях идват от общозастрахователна дейност. ДЗИ е създаден през 1946 г. като държавна компания. През 2002 г. 80% от акциите са приватизирани от покойния банкер Емил Кюлев за 21.5 млн. евро. По данни на Комисията за финансов надзор акционери са и американският инвестиционен фонд Julius Baer International (с 5.52%) и Bank Austria Creditanstalt (с 9.99%).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как ще изглежда кредитният мораториум в България 1 Как ще изглежда кредитният мораториум в България

Всички клиенти с редовно обслужвани заеми ще могат да поискат отсрочка на вноските си за до шест месеца

10 апр 2020, 3678 прочитания

Бивш финансист на "Водстрой" може да влезе в новия борд на ББР 5 Бивш финансист на "Водстрой" може да влезе в новия борд на ББР

Сигурно попълнение в управителния съвет е доскорошният финансов директор на ПИБ Живко Тодоров

9 апр 2020, 8544 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Индексите ще се повишават плавно

Има потенциал за навлизане на нови участ­ни­ци на пазара, смята Наталия Петрова от "ОББ асет мениджмънт"

Още от Капитал
Ударна дигитализация на пазара на имоти

Агенциите въвеждат виртуални огледи и е-договори, за да могат да работят. Това ще наложи брокерите да станат консултанти

За кого всъщност е схемата 60/40

Разминаването в очакванията идва от това, че държавата иска да подпомогне работниците, а не работодателите

С какви "оръжия" се изправяме срещу COVID-19

Ваксините срещу новия коронавирус ще са готови минимум след 12 - 18 месеца. Няколко съществуващи лекарства обаче може да облекчат битката дотогава

Цената на три месеца

Колко може да изгуби българската икономика през април, май и юни заради COVID-19

20 въпроса: Рубен Лазарев

Съсобственик и мениджър на подаръчния магазин Elephant

Стефан Китанов - Кита е в очакване на мига, когато "пак ще се прегърнем"

Директорът на "София филм фест" за това какво е да отложиш едно от големите събития на годината

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10