Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 фев 2007, 0:00, 2297 прочитания

Покана за гръцка сватба

Атинската фондова борса е третият кандидат, който иска да купи БФБ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За българоск-гръцка борсова дружба се говори от няколко години.

Но ако досега разговорите са попадали в графата "общи работи", тази седмица те придобиха по-конкретни очертания, след като високопоставени ръководители на Атинската фондова борса представиха своите идеи за бъдещо сътрудничество с Българската фондова борса (БФБ).

Предложението

Гръцките емисари отправиха две конкретни предложения. Те заявиха твърдо желание да купят 44-процентния държавен дял от БФБ, както и дела на държавата в Централния депозитар. Председателят на Атинската борса Спирос Капралос каза, че офертата важи и за всеки борсов член, който желае да продаде дела си. Второто предложение е българският пазар да се свърже с гръцкия и кипърския чрез обща платформа за търговия.

Началото на гръцко-кипърското обединение беше поставено през октомври миналата година, когато двете борси бяха свързани помежду си чрез обща платформа за търговия, без атинската борса да притежава кипърската (която плаща такса за ползването на търговската система) и без да притежава местния депозитар на ценни книжа. Така се създаде възможност за потребителите на платформата да търгуват с всички ценни книжа, регистрирани за публична търговия в Гърция и Кипър. В перспектива атинската борса ще се стреми общата платформа да обхване повече пазари.Според предлагания модел борсите ще останат относително автономни - сами ще определят правилата за регистрация, членство, търговия и т.н. "Такъв тип интеграция ще е от полза за българския пазар, защото ще привлече значителни инвестиции от големи международни инвеститори, които търгуват на нашата борса и които биха инвестирали и в България при наличието на обща платформа", казва Спирос Капралос.

Предложението от гръцка страна идва месеци след като същото направиха и други две големи европейски борси - скандинавското обединение ОМХ и франкфуртската борса (Deutsche Boerse). По-рано, през пролетта на 2006 г., БФБ сключи меморандум за сътрудничество и с виенската борса. Засега това са четирите оферти, но е възможно да се появят още кандидати. Разговори са водени с Euronext и миланската борса, говори се и за предстоящи срещи с Полската фондова борса. "Обяснявам си този интерес с доб­рите резултати на българския пазар през последните години, които явно са впечатлили западните ни колеги", казва Стоян Тошев, изпълнителен директор на управляващото дружество "Ти Би Ай асет мениджмънт". Представители на чуждестранните борси нееднократно са коментирали, че българският пазар има голям потенциал да привлича чуждестранен инвеститорски интерес, особено в светлината на сбъдналото се вече еврочленство. Хората от бранша, общо взето, са единодушни, че

Интеграцията

на капиталовия пазар с водеща европейска борса е необходима, но повечето засега се въздържат от категорични оценки кой партньор ще донесе най-много ползи за пазара - пари, ликвидност и налагане на по-прозрачни порядки на корпоративно поведение на пазарните играчи. "Няма лош кандидат. България би спечелила от всеки", каза преди около месец председателят на КФН Апостол Апостолов в интервю за "Капитал". А изпълнителният директор на БФБ Бистра Илкова нееднократно е заявявала, че е важно борсата в България да запази своята оперативна самостоятелност, за да не се сбъдне мрачната за самата БФБ и нейните членове прогноза големите и ликвидни български компании да се преместят в по-големия борсов център, а в София да останат да се търгуват предимно нисколиквидни и неинтересни дружества. Засега най-близки до модела на относителна автономия са предложенията на ОМХ и Атина. Те са и най-богати откъм конкретика. В основата си системите са сходни с тази разлика, че ОМХ, освен че минава за световен първенец в технологично отношение, е вече действаща структура с най-много страни партньори - Дания, Швеция, Финландия, Литва, Латвия и Естония, а наскоро е отправила оферта и за борсата в Словения. А Атина в момента се опитва да изгради регионално обединение. От друга страна, географската близост и силното присъствие на гръцки бизнес в икономиката правят Атина предпочитан партньор за някои български брокери. Самата Атинска борса е 100% собственост на Hellenic Exchanges Holdings - дружество, притежавано от седем големи гръцки банки, повечето от които присъстват сериозно на българския банков пазар (EFG Eurobank Ergasias, Национална банка на Гърция, Пиреос банк и др.). Представители на новия кандидат коментират, че Атина би привлякла по-голям приток на чуждестранни инвестиции, тъй като Гърция и България влизат в категорията развиващи се пазари и съответно привличат сходен тип инвеститори. Успешният старт на общата платформа с Кипър (четирикратно увеличение на търгуваните обеми) подкрепя тезата, че Атина не е за пренебрегване като потенциал, макар че в случая на Кипър има известни условности - двете държави са силно обвързани културно и исторически, говорят един език и.т.н. "Очевидно за Кипър това е било най-доброто решение, но дали ще бъде така и в България е въпрос на допълнителен анализ", казва Стоян Тошев. Ръководител на управляващо дружество, пожелал анонимност, отбелязва, че Атина не е от най-развитите пазари, и се съмнява, че евентуално партньорство би довело до съществено увеличаване на ликвидността.

Независимо от различните мнения това, което се случва, показва най-вече едно - в момента БФБ е търсен партньор от страна на утвърдени европейски финансови центрове (макар и не най-големите) въпреки малката българска икономика и още по-миниатюрния капиталов пазар. А това поставя българската страна в изгодна позиция да избере най-добрата оферта. От Министерството на финансите (което ще вземе крайното решение за продажба) неведнъж са дек­ларирали, че очакват от инвестиционната общност (борса, посредници, регулатор) да излязат с общо мнение, а наскоро министър Пламен Орешарски заяви, че държавният дял ще бъде предложен за приватизация през 2007 г. На инвестиционната общност обаче тепърва предстои да изясни кой ще бъде най-доб­рият партньор.


---

Отрезвяване


Продължителен възход, краткотраен спад и накрая разнопосочно движение на борсовите индекси през последните дни на януари поразколебаха наблюдателите на пазара и техните краткосрочни прогнози.

"Виждат се известни наченки на охлаждане на фона на реакцията на инвеститорите на по-слабите от очакваното отчети", сподели Надя Неделчева, финансов анализатор от ИП "Карол". "Все още е рано да се твърди обаче, че това е начало трайна корекция. На пазара все още има немалко свободен ресурс и е трудно да се прецени докога търсенето ще подкрепя възходящия тренд." Според Климент Рудински от "Булброкърс" значителното поскъпване на повечето ликвидни дружества от началото на годината логично е предизвикало разпродажби с цел прибиране на краткосрочни печалби, но тези спекулативни разпродажби не успяват да преодолеят нарасналото търсене, както и преобладаващо добрите резултати в повечето от неконсолидираните годишни отчети.
За петте сесии на периода от 26 януари до 1 февруари Dnevnik20 нарасна с 3.5%, а BG-40 - с 3.1%. SOFIX обаче завърши периода със загуба от 2.3%. Напоследък старият индекс беше претоварен с позитивни очаквания. Най-напред акциите от индекса бяха подложени на значителни за нашия пазар покупки, свързвани с издаването на сертификати върху индекса от някои чуждестранни инвеститори. Паралелно с това очакванията за предстоящата продажба на ДЗИ изстреляха цените на акциите на застрахователя над 215 лв. И накрая ремонтът на индекса от 1 февруари чрез включването на "Химимпорт", КРЗ "Одесос" и "М+С хидравлик" даде предварително допълнителен тласък на цените на тези акции. В края на периода, след сделката за продажбата на 70% от капитала на ДЗИ (виж стр. 68) акциите на застрахователя се смъкнаха под 180 лв. Значително поевтиняха "Златни пясъци", "Неохим" и "Биовет". Негативното влияние на тези компании в другите два индекса беше компенсирано предимно от силно поскъпване при някои от индустриалните холдинги: акциите на "Синергон холдинг" например поскъпнаха с 14.4%, а на "Доверие обединен холдинг" - с 13.3%. Отново поеха нагоре и книжата на "Хидрав­лични елементи и системи" и "Алкомет". От извън­индексните книжа на засилен инвеститорски интерес се радваха акциите на "Монбат" и "Топливо". Добър дебют направиха акциите на "София комерс - заложни къщи". Търговията с тях започна на 31 януари с обем над 84 хил. акции при средна цена 5.55 лв., а на следващата сесия средната цена достигна 6.07 лв. за 1579 акции, т.е. цените засега се движат в границите, при които мина първичното предлагане.
Според анализаторите на пазара в краткосрочен план влияние върху търговията ще оказват публикуваните отчети на компаниите за 2006 г. Очаква се разнопосочно движение на цените на компаниите в по-тясна връзка с данните от отчетите. Равнището на търсене ще остане високо, особено при нововключените в SOFIX дружества.
Предстоящо

5.2.2007
Приключва търговията с правата от задължителното увеличението на капитала на "Статус имоти" АДСИЦ от 500 хил. на 650 хил. лв. Срещу всяко право може да се запише една нова акция по емисионна цена 1 лв.

6.2.2007
Датата на провеждане на аукцион за правата от увеличението на капитала на "Софарма имоти" АДСИЦ. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 2 925 000 бр. нови акции от предложените 5 850 000 бр.

7.2.2007
Последна дата за закупуване на акции с право на глас в общото събрание на "Грандхотел Велико Търново". На 23 февруари акционерите ще гласуват за теглене на банков кредит в размер до 6 млн. евро.

8.2.2007
Общо събрание на акционерите на "Оргахим", на което ще се гласува продължаване с една година на срока на договора с "Поликолор".

9.2.2007
Общо събрание на акционерите на "Плевен Булгартабак", които ще гласуват промени в органите на управление на дружеството.

9.2.2007
Крайна дата за записване на акции от увеличението на капитала на "Фонд за земеделска земя Мел инвест" АДСИЦ. Дружеството издаде 2 463 250 права, срещу всяко от които могат да се запишат две акции. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Едва 5% от българите използват онлайн банкирането 9 Едва 5% от българите използват онлайн банкирането

Сред основните причини е големият брой банкови клонове в страната

20 яну 2018, 1707 прочитания

Кой купи Общинска банка 4 Кой купи Общинска банка

Бързото и безкритично одобрение от БНБ подсилва опасенията, че зад официално обявените лица - Novito и "Инса ойл", стои друг интерес

19 яну 2018, 5977 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Индексите ще се повишават плавно

Има потенциал за навлизане на нови участ­ни­ци на пазара, смята Наталия Петрова от "ОББ асет мениджмънт"

Spark срещу TAXI

При неголям трафик услугата Spark може да бъде два пъти по-евтина от стандартните таксита

С умствените възможности на американски президент

С медицинския си преглед президентът на САЩ Доналд Тръмп доказа, че когнитивната му способност и неврологичните му функции са на топ ниво

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Портрет на художника като номад

Борис Праматаров за това как различните градове променят артиста

Кино: Формата на душата

Реалността е красив и страшен сън във "Формата на водата" на Гийермо дел Торо

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете