Оферта за варшавски договор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оферта за варшавски договор

Оферта за варшавски договор

Полската фондова борса се присъедини официално към кандидатите за БФБ

Николай СТОЯНОВ
1711 прочитания

През последните месеци апетитът от чужбина за Българската фондова борса се засили чувствително, особено след като Министерството на финансите прекрати мълчанието си и изрази желание да продаде дела си от 44% на стратегически инвеститор.

От ноември миналата година насам средно по веднъж месечно представители на водещи европейски борси пристигаха, за да представят своите предимства пред ръководството на БФБ и брокерите. Първи пристигнаха от северноевропейското борсово обединение OMX, последвани от "Дойче бьорзе", Атинската и Миланската фондова борса. Последно на 20 февруари това сториха и от

Варшавската фондова борса

Полша може да служи за модел за успешно развитие на капиталов пазар сред бившите социалистически страни. От създаването й през 1991 г. варшавската борса бележи почти непрекъснат растеж. Компаниите се увеличават от 9 до 287 в края на януари тази година (като липсва и листване "насила" при масовата приватизация в такива размери, каквито се наблюдаваха в България). По пазарната капитализация тя е лидер в Централна и Източна Европа със 174 млрд. евро. Оборотът също се увеличава с всяка година и въпреки че остават някои притеснения около относително ниската ликвидност, първите деривати са въведени още през 1998 г. (фючърсни договори върху индекса WIG-20), а от 2003 г. се търгуват и опции.

Доказателство за доверието в мениджмънта на варшавската борса е и фактът, че тя успя да привлече чуждестранни емитенти, сред които и гиганти като Bank Austria Creditanstalt и CEZ. За това определено има и други причини, като основната е достъпът до ресурсите на полските пенсионни фондове. Те имат законовата възможност да инвестират до 40% от набраните от тях около 30 млрд. евро активи в акции на местната борса, докато за други пазари ограничението е 5%. В полските инвестиционни фондове има набрани още над 25 млрд. евро, а общо активите на пазара се оценяват на над 200 млрд. евро, което го прави привлекателен за чуждите компании.

По тези причини кооперацията с една такава борса може да донесе само позитиви за българската - като се започне от въвеждане на съвременна търговска система и се стигне до приток на капитали и повишена ликвидност. Това обаче спокойно може да се каже и за другите кандидати досега, така че, ако има някакви конкретни предимства, те ще се коренят в детайлите на

Предложенията

Такива детайли обаче засега липсват. Делегациите на потенциалните купувачи основно представяха своите пазари и извън това се ограничаваха до общи послания. При OMX акцентът падаше върху интеграцията в стройната им система от пазари, при "Дойче бьорзе" той беше върху партньорството, а при атинската борса - върху балканското обединение.

"Причината да сме тук е желанието на българското правителство да продаде дела си в БФБ", каза пред медии Людвик Соболевски, президентът на Варшавската фондова борса. "За нас това е сигнал да обсъдим възможностите за създаване на регионален пазар в Централна и Източна Европа. Обмисляме и варианти, при които да закупим по-малък дял или да се ограничим до партньорство", добави той. Идеята за регионален пазар не е нова, като последно се спрягаше при визитата на Атинската фондова борса, която след партньорството с Кипър също храни амбиции да стане център поне на Балканите. Очевидно интересът на големите да са първи с подстъп в района ги води и в България като една от малкото държави с борса за продан. Другата такава е Словения и варшавската борса, както и OMX вече заявиха открито интереса си. Амбиции да се превърне в катализатор на регионална интеграция има и виенската борса, която през 2006 г. подписа меморандуми за сътрудничество с повечето борси от региона, включително и с БФБ. Засега никой от кандидатите не назовава цена, като Соболевски изтъкна, че гледат перспективите, а не настоящето, и са готови да предложат "не по-малко от конкурентите си". Чудеса обаче не бива да се очакват, след като предложението на OMX за борсата в Любляна, която с капитализация от над 20 млрд. евро е около два пъти по-голяма от българската, възлиза на 4.17 млн. евро.

За момента е трудно да се правят крайни оценки кое от предложенията ще е най-добро за бъдещето на БФБ, тъй като липсва нужната конкретика както от страна на правителството, така и от страна на кандидатите. "Мисля, че полският пазар е най-близък до българския като произход, манталитет и начин на работа. В същото време е много по-голям и привлича повече инвеститори и емитенти", каза за "Капитал" Николай Майстер, изпълнителен директор на "Интеркапитал маркетс". Ако трябва да се търсят и недостатъци, това е известната неяснота около бъдещето на самата варшавска борса. В момента основен собственик е държавата, която възнамерява да намали дела си до 51%. Именно нейното участие обаче може да се окаже ключово в намеренията за регионално лидерство, като наскоро полският финансов министър Войчек Яшински, цитиран от International Herald Tribune, заяви, че правителството ще помогне на варшавската борса да реализира експанзията си в региона.

-------------

Затишието продължава

За втора поредна седмица във фокуса на вниманието на инвеститорите беше "Еврохолд България" - собственик на застрахователя "Евроинс" и посредника "Евро-финанс".

След успешния дебют на 14 февруари, при който мажоритарният собственик пусна за свободна търговия 3 млн. акции, в сряда се проведе аукцион за още 2.5 млн. акции. Изпълнени бяха 442 поръчки по цени 3.35 лв. до 6 лв., като пазарните поръчки бяха за 3.50 лв. за акция. Тези нива според Гено Тонев от "Юг маркет" са изненадващо високи, като минималната цена беше определена на 2.65 лв.

Междувременно в нормалната търговия книжата на новия холдинг се стабилизираха на нива 3.60-3.80 лв., като обемите останаха сравнително високи.

Пазарът като цяло запази относителното си спокойствие и при водещите позиции не се наблюдаваха големи движения. Индексите се оцветиха в червено в началото на седмицата и чак в четвъртък успяха да тръгнат нагоре. След спадове по 11 от включените 14 позиции SOFIX изгуби 1.24% от стойността си. При по-широките борсови измерители натискът беше по-слаб, като Dnevnik20 изгуби минималните 0.12%, а BG40 дори успя да изплува нагоре с 0.13%.

Книжата на "Албена" продължиха да се радват на засилен интерес след новината за одобрения проспект от Комисията за финансов надзор и предстоящото листване на дъщерното дружество "Бялата лагуна", като поскъпнаха с 8.23% до 113.35 лв. Това закономерно се отрази и на книжата на един от основните акционери в туристическото дружество - "Албена инвест холдинг", които отчетоха покачване с 4.52% до 17.79 лв. за акция. Същевременно друг курорт - "Златни пясъци", който от следващата седмица ще трябва да напусне SOFIX, се прости с 4.25% от пазарната си капитализация, след като цената на книжата му падна до 13.39 лв.

Другите три дружества, изпадащи от основния индекс на БФБ, също регистрираха солидни спадове. Акциите на "Булгартабак холдинг" се понижиха с 6.54%, а тези на дъщерната му фабрика "Благоевград БТ" - с 6.24%. Книжата на Кораборемонтен завод "Одесос", което прекара само скромните три седмици сред сините чипове в индекса, поевтиняха с 5.71%.

Новините около наближаващата продажба на мажоритарния дял в БТК и около евентуалните бъдещи собственици на телекома продължиха да тласкат цените на акциите му нагоре. За петте сесии те поскъпнаха с 6.49%, като се задържаха над 12 лв. за акция.

Поредната порция драматични събития около "Кремиковци", съпътствани с разочароващия отчет и нарастваща загуба, доведоха до спад по позицията 3.20%, до нива около 14 лв. за акция.

В най-мащабната сделка за седмицата близо 15% от капитала на СИБанк бяха прехвърлени между клиенти на банката по 124.55 лв. за акция.

"Основното, което предстои, е излизането на консолидираните отчети. Много инвеститори ще чакат с голям интерес годишните данни, като в центъра на вниманието ще са големите холдинги", каза Тонев. Според него все повече на пазара се засилва усещането, че корекция няма да има и скоро продавачите през последните седмици отново ще започнат да пълнят портфейлите си.

Предстоящо

- 26.02.2007 Промяна в методологията за изчисляване и базата на индексите на БФБ. От състава на SOFIX отпадат три дружества, които не отговарят на новите критерии, и влизат пет нови, с което броят им става 15. В състава на BG40 се променят седем дружества.

- 26.2.2007 Начало на търговията с правата от увеличението на капитала на "Синергон холдинг". Срещу десет права могат да се запишат три нови акции по емисионна цена 7 лв., като по този начин компанията ще цели да набере близо 29.7 млн. лв., а капиталът да достигне 18.36 млн. лв.

- 26.2.2007 Начало на търговията с правата от първоначалното увеличение на капитала на "Ексклузив пропърти" АДСИЦ. За записване ще бъдат предложени 7.5 млн. акции по емисионна цена 1 лв.

- 01.03.2007 Последната дата за сключване на сделки, даващи право на глас в общото събрание на "Пишещи машини". На 19 март акционерите ще гласуват за ликвидация на дружеството.

- 02.03.2007 Край на търговията с правата от двойното увеличение на капитала на наскоро преименуваното от "Финтекско" на "Софарма логистика" дружество. Срещу всяко право може да се запише една нова акция по емисионна цена 1.20 лв., като по този начин компанията цели да набере близо 3.3 млн. лв.

През последните месеци апетитът от чужбина за Българската фондова борса се засили чувствително, особено след като Министерството на финансите прекрати мълчанието си и изрази желание да продаде дела си от 44% на стратегически инвеститор.

От ноември миналата година насам средно по веднъж месечно представители на водещи европейски борси пристигаха, за да представят своите предимства пред ръководството на БФБ и брокерите. Първи пристигнаха от северноевропейското борсово обединение OMX, последвани от "Дойче бьорзе", Атинската и Миланската фондова борса. Последно на 20 февруари това сториха и от


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.