"Този път е различно"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Този път е различно"

"Този път е различно"

След дългия възход на пазара логично следва корекция, която вече тропа на вратата

1433 прочитания

Този път е различно - това според сър Джон Темпълтън, милиардер, забогатял от създадената от него едноименна фамилия взаимни фондове, са четирите най-опасни думи, когато става дума за инвестиции.

И наистина в света на финансите в известна степен всичко се повтаря във вече открити и наблюдавани цикли. С развитието на капиталовия пазар в България тези зависимости стават все по-явни. Нормално е след и продължителен период на поскъпване да се наблюдава корекция и няма причина да се счита, че тук ще е различно. Остава въпросът дали ще е този път. А поводът за тези размисли е, че след световния борсов спад, макар и с малко закъснение, българският пазар също тръгна надолу.

Пазарът повелява

Миналата година беше изключително успешна за инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ). Цените се покачваха почти без прекъсване, а индексите повишиха стойността си с около 50%. В началото на 2007 г., подклаждана от еврооптимизъм и прилив на свежи средства, еуфорията достигна връхната си точка. Теорията твърди, че след такъв период идва момент, в който повечето инвеститори решават да осребрят капиталовите си печалби и на пазара започват да надделяват продавачите, което натиска цените надолу - т.нар. корекция.

На БФБ подобно насищане беше достигнато в края на януари като пазарът се задържа на нива, малко под достигнатите рекорди, в очакване на сигнали за по-нататъшното движение. Такъв сигнал можеха да бъдат например годишните отчети на компаниите, които обаче се оказаха според очакванията на пазара и не дадоха повод нито за прекален оптимизъм, нито за краен песимизъм. Така след около месец движение без посока пазарът беше готов да последва всеки импулс.

Глобално сътресение

Малко неочаквано тласъкът дойде от чужбина. На 27 февруари финансовият свят осъмна със сериозен срив на азиатските борси, който се пренесе и на другите пазари. За една седмица средният спад в глобален мащаб достигна 6.6%, като според оценки на експерти стойността акциите по света е намаляла общо с 3.1 трилиона долара. БФБ също отчете спад, който според повечето анализатори е бил провокиран именно от глобалния срив.

За пет сесии основният индекс SOFIX изгуби 3.72%. Измерителят достигна дъното си във вторник - 1260.86 пункта, което е с 11% под рекорда му от 22 януари. Толкова голям спад не е регистриран от пролетта на 2005 г., когато беше последната значима корекция на БФБ. Тогава за четири месеца индексът изгуби 25% от стойността, като след това възстановяването до рекордното му ниво отпреди корекцията - 932.44 пункта, отне повече от година. Другите два български индекса също отчетоха сериозни спадове - стойността на BG40 се сви за седмица с 5.45% до 236.09 пункта, а тази на Dnevnik20 - с 4.99% до 174.70 пункта.

Спадът сред ликвидните позиции на БФБ беше почти повсеместен, като едва две от включените в BG40 компании се търгуваха на положителна територия. Книжата на "ТК холд" се радваха на засилен интерес след добрия консолидиран отчет и добавиха 25.22%, а акциите на "Хидравлични елементи и системи" бяха подкрепяни от новината за преоценката на земите в активите на дружеството и поскъпнаха с 27.67%.

Но дали е корекция

Във вторник световните пазари се поуспокоиха и тръгнаха леко нагоре. БФБ отново ги последва и в сряда българските акции и индекси се вдигнаха. Въпреки падащите цени големите играчи останаха сравнително спокойни и не разпродадоха своите портфейли. Това се потвърждава и от слабата активност, при която беше реализиран спадът. Според някои анализатори обаче именно ниските обеми са възможен сигнал за корекция.

"В краткосрочен план смятам, че пазарът ще остане нестабилен с възможност за движение и в двете посоки. Ако обемите на търговия останат високи, определено около тези нива очаквам да има консолидация. В противен случай не изключвам ново понижение на цените, но по-ограничено от това, на което станахме свидетели", прогнозира Георги Бисерински от "КД Секюритис". На подобно мнение е Гено Тонев от "Юг маркет", според когото силният спад от началото на седмицата е бил твърде рязък и пресилен, а последвалото покачване е "корекция на корекцията".
Няма универсално решение за предпазване от корекция. "Инвеститорите първо трябва да си отговорят какъв тип са. Ако гледат с хоризонт над една година, не бива да се притесняват и да се поддават на изкушението да продават, а ако са краткосрочно настроени, могат да се опитват да хванат движенията", счита Тонев. Мечтата на всеки спекулант да продава на върха и да купува на дъното обаче е доста трудно осъществима, защото дори Темпълтън да е прав, че на борсата всичко ново е добре забравено старо, пазарът трудно може да бъде предвиден. -------
Камен Колчев, главен изпълнителен директор на "Елана холдинг": Чуждите борси ще продължат да влияят върху БФБ

Катализатор на спада на фондовата борса станаха разпродажбите на акции в глобален мащаб, засегнали както развитите пазари, така и страните в Централна и Източна Европа. Българският пазар обаче като по-слабо интегриран с глобалните пазари е по-слабо засегнат в сравнение с другите борси от Централна Европа и прибалтийските държави. Продажби имаше както от чуждестранни инвеститори, така и от български. Не бива да се пропуска и фактът, че за последната година не се наблюдаваше период на корекция, която да продължи повече от седмица-две. Затварянето на позиции за извличане на печалби след сериозния ръст през 2006 и началото на тази година, както и за преструктуриране на портфейлите, беше засилено от спада на чуждестранните борси и може да постави началото на по-продължителен период на корекция на БФБ.

Предишните по-сериозни спадове на борсата са продължавали не повече от тримесечие. Няма основания да се счита, че и този път ще бъде по-различно, тъй като инвестиционната среда не се е променила – икономиката е в подем, растежът в Европа също е силен и устойчив, а инвестиционният интерес към фондовата борса у нас остава висок. Вече няколко компании и банки оповестиха намеренията си за набиране на капитал. Това ще доведе до по-сериозно преструктуриране на портфейлите, изтегляне на средства от някои позиции и освобождаване на парични средства в близките месеци за участие в публичното им предлагане. Причина за продажбите на акции може да се намери и в относително по-скъпите им нива спрямо други пазари, тъй като стойността на акциите за някои компании превишава 25 пъти печалбите им, а например в съседна Гърция това съотношение е средно 15. Докато корпоративните печалби не отбележат нов ръст, което възможно най-рано ще се разбере от отчетите в края на април, вероятността за корекция стои на дневен ред. Корелацията с чуждестранните борси също ще остане значителна.

Радослав Рачев, член на съвета на директорите на "Булброкърс": Kорекцията е неизбежна, но вероятно няма да е дълбока

Пазарът ни се облагодетелстваше през последните две години от редица благоприятни фактори като оптимистични нагласи към Централна и Източна Европа (ЦИЕ), относително устойчив растеж и стабилност, позитивно институционално и структурно развитие. Това привлече бързо и сравнително много интерес, което естествено резултира в прекалено оптимистични оценки на малкото иначе качествени компании, които се търгуват на БФБ. Обстоятелствата бяха и са такива, че инвеститорите реализираха повече от добри резултати, цените надхвърлиха и най-смелите очаквания и логично повечето инвеститори се замислиха за прибирането на печалби. Необходим беше само спусък и в ролята на такъв се изявиха събитията на азиатските пазари. Според мнозина анализатори българската борса все още не е интегрирана в глобалните капиталови пазари. Това е и вярно, и не съвсем - делът на чуждестранните инвеститори, особено на професионалните такива е вече относително голям и постоянно нараства. При определени обстоятелства излизането от рискови инвестиции включва и осребряване на български акции, което и наблюдавахме през последните дни.

Според мен пазарите са в състояние на "прегряване" и е неизбежна корекция. Дали сегашните събития са началото на такава или не, времето ще покаже. Повечето анализатори продължават да са оптимисти относно перспективите в ЦИЕ. Според мнението, което подкрепям и аз, в "новите европейски" икономики премията в цените все още е приемлива в сравнение със значително надценените развити пазари. Прекалено бързото развитие обаче не е в интерес и на инвеститорите и пречи за навлизането на нови такива.

В средно- и дългосрочен период настроенията са по-скоро оптимистични. В краткосрочен план вероятно ни очаква корекция, но не вярвам да продължи много и да е много дълбока. Подобни събития действат дори здравословно и дисциплиниращо на пазара.

Предстоящо

- 12.3.2007 - Край на търговията с правата от увеличението на капитала на "Синергон холдинг". Срещу десет права могат да се запишат три нови акции по емисионна цена 7 лв., като по този начин компанията ще цели да набере близо 29.7 млн. лв., а капиталът да достигне 18.36 млн. лв.

- 13.3.2007 - Аукцион на неизползваните правата от двойното увеличение на капитала на наскоро преименуваното от "Финтекско" на "Софарма логистика" дружество. Ще бъдат предложени близо 550 хил. права, като срещу всяко от тях може да се запише една нова акция по емисионна цена 1.20 лв.

- 13.3.2007 - Последната дата за сключване на сделки, даващи право на глас в общото събрание на Стопанска и инвестиционна банка. На 29 март акционерите ще гласуват промени в устава на банката.

- 13.3.2007 - Последната дата за сключване на сделки, даващи право на глас в общото събрание на "Винзавод Асеновград". На 29 март ще се решава за увеличение на капитала на дружеството със собствени средства от 385 хил. лв. на 10 млн. лв., като новите акции ще се разпределят между акционерите безплатно.

- 16.3.2007 - Край на търговията с правата от първоначалното увеличение на капитала на "Сердика пропъртис" АДСИЦ. За записване ще бъдат предложени 150 хил. акции по емисионна цена 1 лв.

Източник: Reuters

Този път е различно - това според сър Джон Темпълтън, милиардер, забогатял от създадената от него едноименна фамилия взаимни фондове, са четирите най-опасни думи, когато става дума за инвестиции.

И наистина в света на финансите в известна степен всичко се повтаря във вече открити и наблюдавани цикли. С развитието на капиталовия пазар в България тези зависимости стават все по-явни. Нормално е след и продължителен период на поскъпване да се наблюдава корекция и няма причина да се счита, че тук ще е различно. Остава въпросът дали ще е този път. А поводът за тези размисли е, че след световния борсов спад, макар и с малко закъснение, българският пазар също тръгна надолу.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK