Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
30 мар 2007, 0:00, 1912 прочитания

Винена акция за дегустация

"Бенчмарк" продава дела си във винарската изба Todoroff чрез публично предлагане на фондовата борса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Една компания следва да се управлява еднакво добре, независимо дали е публична

Иван Тодоров, председател на Съвета на директорите и мажоритарен акционер в "Тодоров" АД, пред "Капитал"

31 мар 2007
Аукционът
Ден преди старта на търговията заинтересуваните могат да подават лимитирани поръчки за покупка на акции на желана от тях цена (но не по-ниска от 1.60 лв. на акция) и пазарни поръчки, при които заявяват само количество. На база на поръчките ще бъде определена "цена на отрязване", по която ще бъдат удовлетворени всички пазарни поръчки и лимитираните поръчки на цена, равна или по-висока от "цената на отрязване". Тя ще бъде определена така, че всички класирали се лимитирани поръчки и пазарни поръчки да бъдат удовлетворени в еднаква пропорция, поясниха от "Бенчмарк". След аукциона инвеститорите ще могат да търгуват с акциите си.

Инвеститорите, които обичат хубавото вино, могат скоро да изпитат удоволствието да притежават "няколко дузини" акции от известната със скъпите си вина изба "Тодоров".
Началото на търговия е въпрос на дни, след като неотдавна Комисията за финансов надзор потвърди проспекта на дружеството, а ръководството на Българската фондова борса регистрира акциите.

За българския капиталов пазар появата на нова компания е събитие, особено след бързите печалби, които направиха инвеститорите, участвали в публичните предлагания (IPO) на акции от "Химимпорт", "Монбат", "Медийни системи" и др. в края на миналата година. Сега пред тях стои въпросът дали и виното с марка Todoroff ще допринесе към доходността на портфейлите им. "У доста играчи се създаде усещането, че IPO-то е начин да се правят бързи печалби", коментира Надя Неделчева от "Карол". "Все още е налице недостиг на нови компании, поради което очаквам интерес към емисията. Предвид малкия й размер по-вероятно е да има презаписване", прогнозира тя. От друга страна, определената минимална цена от 1.60 лв. оценява компанията на 5.44 млн. лв., което според някои анализатори е скъпо и по тази причина в случая "Тодоров" далеч не е задължително историята да се повтори.

Компанията

Изба "Тодоров" не е голям играч (под 1% пазарен дял за последните години), но както показват нарастващите приходи, все по-успешно налага своя продукт в сегмента на скъпите вина в малки серии. Клиенти са ресторанти, хотели, специализирани магазини за алкохол от висок ценови клас, български посолства, организатори на културни и корпоративни мероприятия и др. "Пазарът на вино в България ще се преструктурира. Появяват се малки бутикови изби, които ще произвеждат малки по обеми, но качествени вина", казва мажоритарният собственик Иван Тороров, който през 2001 г. купува избата в пловдивското село Брестовица от наследниците на известните винопроизводители братя Андонови, които построяват избата през 1945 г. Според Тодоров подобряването на качеството ще повдигне сринатия в момента имидж на България като страна винопроизводител. "Затова предвиждам увеличаване на обема на производство от 330 хил. бутилки днес до 660 хил. бутилки годишно през 2010 г.", казва още Тодоров.

През 2006 г. като финансов инвеститор в компанията влиза "Бенчмарк груп", който участва в две последователни увеличения на капитала (общо от 2 млн. на 3.4 млн. лв.), при които придобива малко над 1.05 млн. акции (30% от капитала), закупени на емисионна стойност от 1.113 лв. за брой (през 2006 г. номиналът е променен от 100 лв. на 1 лв.). Иван Тодоров притежава пряко 51% и още 10% чрез дружеството му "БГ Имобилиен" ЕООД. Инвестиционната програма включва закупуване на земя и засаждане на нови лозя, като целта е до 2009 г. дружеството да има 1000 декара лозя и да премине изцяло на собствено производство грозде.От тази година компанията предлага екзотичния туристически продукт винена и гроздова терапия на основата на натурални продукти. За целта компанията инвестира над 2 млн. лв. в хотелски комплекс, разположен близо до избата, който вече работи експериментално. "Това е нов продукт за нас и на този етап още не мога да кажа как ще се развива. Най-важното в момента е да усвоим в максимална степен уменията да го предлагаме", коментира Иван Тодоров.

Акциите


От проспекта става ясно, че "Бенчмарк груп" ще предложи 800 хил. акции на минимална цена 1.60 лв. При повишен интерес "БГ Имобилиен" ще предложи още 300 хил. книжа. В предвидимо бъдеще Иван Тодоров няма да намалява участието си под 51%. Според проспекта намерението му е от 2009 г. 40% от печалбата да бъдат разпределяни като дивидент.

Професионални участници на пазара коментират, че с публичното предлагане "Бенчмарк" ще направи класическо излизане с добра доходност от инвестицията си, което не е непременно единствената причина. "Когато започнах производство на вино преди пет години, исках да задоволя своето и на близки приятели и партньори желание да консумираме вино, създадено със собствен стил и технология. Излизайки на борсата, давам възможност на същите тези хора да станат акционери и да се почувстват още по-близо до марката", коментира Иван Тодоров. Но фактът, че стар акционер излиза на цена 1.60 лв. (или повече), може да породи известни съмнения дали това е добра цена за влизане, смята Гено Тонев от "Юг маркет фонд мениджмънт". Според него цената на аукциона няма да е много по-висока от минималната. "Не се съмнявам, че публичното предлагане ще бъде успешно, но цената е висока спрямо резултатите от дейността и в нея са заложени високи очаквания", казва Гено Тонев. "Според мен малките инвеститори трудно ще бъдат убедени, че тази цена си заслужава и кръгът ще е по-тесен, но вероятно ще се включат поне два или три договорни фонда", допълва Тонев.

Не е за пренебрегване фактът, че при вторично публично предлагане акциите могат да бъдат продадени почти веднага, без замразяване на пари за 1-2 месеца. "Това ще привлече спекулантите", отбелязва Надя Неделчева. Според Гено Тонев публичното предлагане едва ли ще донесе бързи печалби на дребните инвеститори. "Не очаквам да се включат много спекуланти, които да създадат ликвидност, а докато не бъде оповестен много добър тримесечен отчет, не виждам потенциал в краткосрочен план акциите да поскъпнат съществено над цената от аукциона", аргументира се Тонев.

Забележка: Материалът и изказаните мнения не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Препоръчваме на заинтересуваните да се запознаят с одобрения от КФН проспект, публикуван на www.bse-sofia.bg.>

Предстоящо


- 2.4.2007 - Три месеца след листването им акциите на производителя на акумулатори "Монбат" ще влязат в базата за изчисляване на SOFIX. С това компаниите в индекса ще достигнат 16.
- 2.4.2007 - Начало на търговията с правата от първоначалното задължително увеличение на капитала на "Пълдин лайън груп" АДСИЦ. За записване ще бъдат предложени 150 хил. акции по емисионна цена 1 лв.
- 2.4.2007 - Начало на търговията с акции на "ФИА България" и "Форуком фонд имоти" АДСИЦ.
- 4.4.2007 - Последна дата за сключване на сделки с акции на "Енергия", даващи право на глас в общото събрание. След продажбата на мажоритарния пакет акции на американската EnerSys на 23 април акционерите ще решават за отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества.
- 5.4.2007 - Край на търговията с правата от увеличението на капитала на "Агро финанс" АДСИЦ. Всяко право разрешава да се запишат 55 нови акции по емисионна стойност 1.10 лв., с което дружеството цели да набере близо 40 млн. лв.

 


Спокойствие и пак спокойствие


При относителното затишие откъм нови финансови отчети търговията на борсата беше повече от спокойна.
"Сред заслужаващите внимание факти от седмицата бе изключително ниската активност на инвеститорите, съчетана с поредното странно покачване на BG40 до почти рекордни стойности", констатира Гено Тонев от "Юг маркет". Оборотът за цялата седмица беше 55 млн. лв., като в това число влиза и крупна сделка за 20 млн. лв. с акции на БАКБ. Средноседмичният оборот от началото на годината е около 70 млн. лв. Според анализатори причина за ниските обеми може да се търси до голяма степен и в очакваните публични предлагания, като инвеститорите задържат средства по сметките си за покупки на акции на новите дружества.
По-широките борсови измерители се представяха добре - BG40 добави 3.51%, а Dnevnik20 - 1.43%. Същевременно SOFIX, който от следващата седмица ще се разшири с още една компания след включването на "Монбат", регистрира минимален спад от 0.17%.
Сериозен тласък на индексите дадоха книжата на "Оргахим", чиято цена в четвъртък в отделни сделки достигна 207 лв. за брой. Средната цена остана малко под границата от 200 лв., с което обаче само в рамките на една седмица русенският производител на бои увеличи пазарната си капитализация със 17%.
Значителен инвеститорски интерес предизвика новината за увеличението на капитала на "Емка" със собствени средства. Акциите на севлиевската компания поскъпнаха с 18.75%, като сделки се сключваха и на абсолютен връх от 44.24 лв. Новината повлия и на книжата на един от основните акционери в дружеството - "Индустриален капитал холдинг", които поскъпнаха с близо 9%.
От другите големи бивши приватизационни фондове "Доверие обединен холдинг" и "Стара планина холд" също регистрираха поскъпвания. Повечето от тях обаче бяха на другия полюс, като по-силни спадове имаше при "Албена инвест холдинг" (-2.87%) и "Синергон холдинг" (-1.96%).
Значителен оборот от над 12 млн. лв. беше изтъргуван на облигационния пазар на борсата, след като няколко нови емисии бяха пласирани между институционални инвеститори.
"През следващата седмица не очаквам да се случи нищо особено. Сезонът на тримесечните отчети тепърва започва и още е твърде рано за опити да се изпреварят събитията. В същото време не изключвам известно раздвижване около някои "задрямали" компании, които доскоро бяха фаворити на публиката", прогнозира Тонев.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Едва 5% от българите използват онлайн банкирането 9 Едва 5% от българите използват онлайн банкирането

Сред основните причини е големият брой банкови клонове в страната

20 яну 2018, 1707 прочитания

Кой купи Общинска банка 4 Кой купи Общинска банка

Бързото и безкритично одобрение от БНБ подсилва опасенията, че зад официално обявените лица - Novito и "Инса ойл", стои друг интерес

19 яну 2018, 5977 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Стига с този COBOS, друг е дефектът на борсата

Апостол Апостолов, Виктор Папазов и Камен Колчев в разговор пред "Капитал"

Даниела Русо: Трудно ще открием материал, който да измести пластмасата във всичко

Съоснователят и изпълнителен директор на Think Beyond Plastic пред "Капитал"

Учебната година на Румен Радев

Къде успя и в какво сбърка в първите месеци от мандата си президентът

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете