Малки хапки от печалбата

Класация на публичните дружества, които разпределят дивидент

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спомняте ли си боновите книжки от масовата приватизация? Може би не е лоша идеята да потърсите своята и да проверите какво притежавате.

Не хранете обаче надежди за огромен дивидент. Ако сте вложили инвестиционните си бонове в "Централен приватизационен фонд" (сега "Стара планина холд"), който е от най-редовно разпределящите част от печалбата си, можете да приберете малко над 15 лв. дивиденти общо за последните пет години. Същевременно, ако решите да продадете акциите си от холдинга на борсата, за тях можете да получите около 2100 лв. по текущи цени. Това е доста показателно за дивидентната политика на българските публични компании като цяло. Въпреки тенденцията все повече дружества да раздават дивиденти, те остават пренебрежимо малки, особено на фона на капиталовите печалби в резултат на поскъпването на акциите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Капиталист от България

  Продай си акциите и си прибери капиталовата печалба в подходящ момент.
  Срочните депозити са с по 5-6% лихва. Ако чакаш дивиденти може и да пиеш една студена вода.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  jonny

  Коги ли ще започне корекцията на БФБ. С този Р/Е 20 и нагоре не е добре работата. Да не се получи в скоро време едно БУМ.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  акционер

  Соди дават добри дивиденти. Само дето вече не са на борсата

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Sunder

  Обяснете на невежата, какво значи 15лв дивидент?
  На какво? На акция? На блок от акции? На косъм от брадата на акционера?
  Какво значи ако ги продам ще взема 2100 лева? За колко акции? Една? Супер!!! 10,000? Не толкова супер.
  Доста слабо списан материал.
  А, и върху теорията на дивидентите има изписани томове, айде да не образоваме акционерите от две странички?

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Николай Стоянов
  • + 1

  Благодаря за основателната критика. В текста съм споменал "Ако сте вложили инвестиционните си бонове в "Централен приватизационен фонд" (сега "Стара планина холд"), който е от най-редовно разпределящите част от печалбата си, можете да приберете малко над 15 лв. дивиденти общо за последните пет години." Това ще рече всичките тогавашни 25 000 лв. или общо за 25 акции. След последното увеличение на капитала вече тези 25 акции са 300... За същия този брой акции се отнасят и 2100 лв. от продажбата им. Разбира се не всеки е длъжен да знае това и е мой пропуск, че не съм го упоменал. Като малко оправдание мога само да кажа, че смисълът, който исках да придам, е: Ако си извадите боновата книжка, изтупате я от праха и там пише Централен приватизационен фонд" можете да получите толкова пари..."

  Що се отнася до изписаните томове, това разбира се е така, но това не означава да не се пише нищо по въпроса. Още повече че една много голяма част от акционерите в България са такива само по линия на масовата приватизация и едва ли някога ще седнат да четат специализираната литература. Във всеки случай целта на материала е да покаже каква е ситуацията в България, а не да прави фундаментален принос към теорията.

  Дали е слабо списан, по разбираеми причини не мога да коментирам...:) Благодаря отново!

  Нередност?
Нов коментар