Финансови хай-тек пионери

Повече капитали на рискови фондове се насочват към българските технологични компании

Когато няколко инвеститора погледнат в една посока няма нищо изненадващо - вероятно печалбите са добри. Случаят с рисковите фондове за инвестиции (venture capital funds) в български високотехнологични фирми е малко по-различен. Доскоро тази ниша беше празна, а сега само за няколко седмици се родиха няколко местни новини. Първо Cisco обяви, че стартира такъв фонд за инвестиции в ИТ компании от региона. После създаденият през тази година пръв български аналог NEVEQ съобщи, че увеличава капитала си от 22.5 млн. евро и в началото на следващата година ще разполага с 40 млн. евро за финансиране на проекти. Само преди седмици пък инвестиционната компания Intel Capital в партньорство с полска финансова група за рискови инвестиции взеха дял в телеком оператора "Некском". При това събитията се развиват на фона на глобална финансова криза, при която апетитът към риск е силно притъпен и привличането на ресурс за такива начинания е доста трудно.

Има ли в България достатъчно проекти за финансиране? Това е основния въпрос, който стои пред новодошлите инвеститори. И ако се съди по интереса на фондовете, отговорът е по-скоро да.

Опитът на първия

"Досега в портфейла ни има две компании, до Коледа ще има още една, а до март следващата година ще са общо 6-7. За целта сме получили 250 предложения, разгледали сме 50, проучили сме детайлно 10 и имаме две приключени сделки", казва Павел Езекиев, управляващ партньор на NEVEQ. Опитът му досега показва, че в страната има талантливи хора с идеи, но липсва предприемаческа инфраструктура (като бизнес инкубатори) и капитал. В подбора най-голяма тежест се отдава на хората, защото и най-иновативната идея може да бъде провалена от лош екип, сочат наблюденията на Езекиев.

Първите шест месеца бяха най-трудни, защото нямахме точна база за оценка на компаниите, казва мениджърът на NEVEQ. Вече са ясни и предпочитаните от фонда проекти: фирми с нишови решения или продукти за големи пазари или компании, идеи за масова интернет услуга, както и консолидация на вече работещи фирми със сходна дейност в ИТ сектора от региона. Фондът разглежда и оферти извън България и наблюденията на мениджърския екип са, че Румъния е по-развита във високотехнологичния сектор, а в Македония тепърва ще влизат инвеститори в търсене на проекти за финансиране.

Ако се съди по двата вече финансирани проекта тук, засега част от формулата на успеха е свързана с работили или учили в чужбина българи. Първата сделка беше за портала за самолетни билети lessno.com, който е създаден от четирима българи, които са завършили университети в САЩ и Западна Европа. Въпрос на дни е и подписването на втория проект - финансиране от 5 млн. долара за "Финаналитика". Компанията предлага статистически софтуер за оценка на риска и доходността на хедж и инвестиционни фондове. Неин създател е професор Светлозар Рачев, който е преподавал в калифорнийския университет "Санта Барбара", а понастоящем - в университет в германския град Карлсруе.

Посоката на Cisco

При фонда на Cisco навлизането е в бъдеще време, затова и наблюденията и идеите са в по-начална фаза. Те разбират от технологии и затова стъпват в тази ниша, а финансовата оценка на проектите ще става от избрания професионален мениджър. "Половината компании от Силициевата долина са стартирали по този начин - чрез финансиране от рискови фондове. Вярваме, че в региона има перспективни проекти и България е една от най-интересните локации", казва Петър Иванов, управляващ директор на "Сиско системс България". Новият фонд е готов да влага между 2 и 4 млн. евро в проект, като предпочитанията са към вече започнал бизнес с реални приходи, но ще разглеждат и новоучредени фирми. "Ще стимулираме компаниите от портфейла ни да изнасят технологии от региона. Мислим, че трябва да се заложи на международен растеж, а не компаниите да останат локални", каза Джири Бенес, инвестиционен директор 3TS, който ще управлява фонда. "В никакъв случай не възнамеряваме да изкупуваме 100% от компаниите, тъй като искаме предприемачите да имат интерес", уточняват от Cisco. Като свое конкурентно предимство от новия фонд посочват добрата репутация на Cisco и 3TS.

Колкото повече...

Няма еднозначен отговор на въпроса има ли достатъчно фондове, търсещи инвестиции в български ИТ компании. Според Павел Езекиев конкуренция има. Доказателство за това е, че при последното им придобиване те са били в надпревара с два фонда и един стратегически инвеститор. "Колкото повече, толкова по-добре, за да има пари за нови разработки и иновации", смята той.

Мениджърът на "Сиско системс България" пък смята, че е рано да се говори за конкуренция, тъй като подобен тип инвестиции едва прохождат в България. "По принцип помага, ако има други венчър фондове, които се управляват от професионалисти. Не е необходимо те да са конкуренция", уточнява Джири Бенес.

Добрата новина, е че нещо се случва в българския ИТ бизнес. "Технологиите са правилният път на развитие за страните в региона, защото сега те имат предимство на ниските разходи, но то постепенно ще изчезва."

Инвеститорите

Новият фонд на Cisco е регистриран под името "Технологии за Централна и Източна Европа S.C.A. SICAR", но по-неформалното му название е "Фонд за развитие 3TS-Cisco III". Първоначално той ще бъде затворен на сумата от 30 милиона евро. Инвестиционен мениджър на фонда ще е 3TS Capital Partners, който вече управлява 200 млн. евро в региона.

NEVEQ (съкращение от New Europe Venture Equity - в превод "Рисков капитал за Нова Европа") е идея на български бизнесмени и мениджъри. През пролетта той успя на привлече 22.5 млн. евро, осигурени основно от американски фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие. До януари 2008 г. ще приключи увеличение на капитала до 40 млн. евро.