Най-лошата пазарна криза от 60 години

Сегашната финансова криза беше ускорена от балона на американския имотен пазар. В известна степен тя напомня други кризи след Втората световна война, които възникваха през интервали от четири до десет години. Но има една съществена разлика: сегашната криза бележи края на ерата на кредитната експанзия, базирана на долара като валутата на международните резерви. Периодичните кризи бяха част от по-голям процес, който бележеше края на даден бум. Сегашната е кулминация на супербума, продължил над 60 години.

Всеки път, когато кредитната експанзия срещаше трудности, финансовите власти се намесваха, инжектираха ликвидност и откриваха други начини за стимулиране на икономиката. Така се създаде система на асиметрични стимули, известна още като морален риск, която поощри още по-голяма кредитна експанзия. Системата беше толкова успешна, че хората започваха да вярват в "магията на пазара", както я наричаше бившият президент Роналд Рейгън, а моят термин е пазарен фундаментализъм. Фундаменталистите вярват, че пазарите клонят към равновесие и в името на общия интерес е най-добре пазарните участници да могат да преследват собствените си интереси. Подобно твърдение е погрешно, тъй като досега намесата на властите, а не действията на самия пазар, предотвратяваше срива на пазарите. Въпреки това пазарният фундаментализъм се превърна в доминиращата идеология през 80-те години на миналия век, когато финансовите пазари започнаха да се глобализират, а САЩ започнаха да трупат дефицит по текущата сметка.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  х

  кризата причиниха изкуствено някои елити чрез подставени банки - макар че това не са банки а фирми които играят на борсата и емитират ценни книжа и надуват балони по команда. но това не са истински банки!
  как точно стана това обясни Сорос в последната си книга.
  Защо стана е обяснено в сайта: http://www.esencia1.info/

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  ad
  • + 1

  Ето още малко по темата:
  http://uchebnika.com/archives/164

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Кабалист
  • + 1

  Рецепта за неудачници

  Егоизмът достигна своя максимален ръст и започна да се свива – хората започнаха да разкриват връзката и взаимната си зависимост. Оттук и рецептата за всички, преследвани от несполуки : ако твоите желания и мисли са насочени към общото благо, с каквото и да се захванеш, във всичко ще ти върви.
  Формулата на успеха: всичко да се прави на основата на отдаването, т.е. оставяш за себе си само необходимото за един нормален начин на живот. „Да работиш заради отдаването“ означава, че доходите от кой да е бизнес трябва да покриват само разходите. По такъв начин да се определя и продажната цена на стоките и услугите. Да няма допълнителна печалба, която натоварва калкулациите.
  Това противоречи на всичко, случващо се сега, но в края на кризата ние ще видим, че всички ще минат на тази система. Нито един бизнес няма да може да просъществува по друг начин. Всичко получено над необходимото, нарушава равновесието с природата. За съществуването на своето тяло, човек трябва да консумира така, както всяко животно – според насъщната нужда.
  Вследствие страданията и обяснението на породилите ги причини, благодарение на нашето разпространение, човек разбира, че правилното съществуване се заключава в служенето на останалите, както клетките, органите и частите на тялото.
  Природата (Творецът) при всички случаи ще победи, със сила (чрез страданията) или човекът сам ще проумее, че трябва да се подчинява на Природата за постигането на хармония (единство) с нея.
  Още щом започнем да се съобразяваме с Природата, нейното отношение към нас, т.е. нашето състояние ще се промени: изведнъж по света ще се намерят достатъчно храна, вода и всичко необходимо за живота на всички.

  от Кабала Днес

  Нередност?
Нов коментар