Една спокойна седмица

Положителната посока се запазва при всички индекси. Пазарът се връща към нормалната си дейност

За поредна седмица българските акции се люшкаха без посока, като тон за настроенията на местните инвеститори даваха основно световните новини. Европейските и американските индекси бяха подкрепени от сравнително силни данни за потреблението в САЩ (особено на фона на прогнозите за рецесия). Краткосрочно положителен тласък дадоха и плановете на Уорън Бъфет да подкрепи няколко изпаднали в трудност застрахователя (виж стр. 81). Българският пазар не остана по-назад и отново се движеше в синхрон с останалия свят. Независимо от изпълнената с разнопосочни колебания седмица цялата борса беше оцветена предимно в зелено. Водещите показатели като SOFIX и BG40 отчетоха ръст от по 0.7%, докато измерителят на дружествата за инвестиции в недвижими имоти BGREIT се покачи с над 1.5% (виж стр. 84). По-обхватният BGTR30 помръдна с едва 0.5%, но на фона на значителния спад, който той отчете във вторник, това е добро постижение. Търговията обаче беше доста нервна, като в средата на седмицата всички индекси направиха много резки спадове, а после възстановиха нивата си.

Обемът на търговията обаче спадна чувствително. Реализираният седмичен оборот беше най-нисък от лятото на 2007 г. - традиционно мъртвия сезон за борсовата търговия. Тази седмица са се търгували средно по едва 7.5 млн. лв. на ден, което е с близо 40% по-малко от предходната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Dannyboy

  Алло аффтора !
  <---През следващата седмица не се очакват значими събития и анализаторите не очакват резки движения в която и да било посока. --->
  Ако имаш предвид Бг пазара си напълно прав там събития няма. Виж за USA си много дале4е от истината мом4е. Другата седмица най-вероятно ще се реши съдбата на monoline bond insurers MBIA, Ambac, and FGIC. Пи4 даваш ли си сметка какви глупости пишеш ? Ако недай си боже ( оба4е най-вероятно) бъдат разделени доста големи банки просто ще дух...т супата. Само да те открехна 4е от субприме фиаското около 230 МИЛИАРДА загуби все още не са излезли на светло. Седят си по книгите и тихо тик-такат. До кога ли ?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  weo

  съдбата на monolines ще се решава през цялата идваща година и половина (примерно... не че не се надявам да е по-скоро)

  ако искаш да кажеш, че вече е дошло време корумпираните кредитни агенции най-накрая да им актуализират рейтингите - прав си, чакаме го вече твърде дълго... но всичко може да се случи - не подценявай политическите последствия ако се случи.

  освен това ми прави впечатление, че никои не прави разлики между MBIA Inc. (холдинга) и subsidiary-то. На ходинга може и да му бъде "позволено" да банкрутира, но subsidiary-то може да бъде спасено по политически причини - все пак става въпрос освен за много dodgy CDO-та, CDS-и и т.н. и за дълга на общински училища, болници и т.н. социално значими проекти в САЩ.

  Освен това имай в предвид, че маркването-ту-маркет на застрахователите е по-различно от това на фирмите, занимаващи се с investment banking (ML например). Може да бъде една много тежко и дълго боледуване на subsidiary-тата и сравнително по-бърз (12-18 месеца например) банкрут на холдингите, които ги държат.

  По принцип темата е толкова важна и значима, че който мисли да се изказва по нея или да взема инвестиционни решения на базата на нея, трябва доста по-добре да си направи due-diligence. С четене на няколко статии от Bloomberg и Reuters не става.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Dannyboy

  weo не си прав пи4. Няма време за 4акане. Както писах по-горе monoline bond insurers най-вероятно ще бъдат разцепени. Сигурен съм 4е знаеш за пропадналите търгове във вторник и резултатите от сряда ( 20% bond yield ). Проблема е толкова сериозен, 4е то4но политиците могат да хвърлят Citibank на ку4етата. Наистина живеем в много интересни времена. Доживяхме да видим мафията от двете старни на барикадата. Дано само не се превърне в ВСЕКИ СРЕЩУ ВСЕКИ щото тогава на мгого хора им е спукана работата.

  Нередност?
Нов коментар