Временна борсофобия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Временна борсофобия

Борсовата сцена ще пустее откъм дебюти известно време

Временна борсофобия

Все повече световни и български компании отлагат плановете си да станат публични за по-добри времена

1805 прочитания

Борсовата сцена ще пустее откъм дебюти известно време

© Shutterstock


Световни неволи

Доста големи IPO в световен мащаб вече бяха отложени или отменени. През януари те достигнаха най-ниското си равнище за последните 50 месеца, като едва 45 компании са били листвани в цял свят, сочат данни на Thomson Financial. Според информационната компания IPO пазарът през януари е бил 6.3 млрд. долара, като толкова е и стойността на отложените 21 предлагания. През същия период на миналата година активността е била далеч по-голяма - 203 листвания на стойност 35.6 млрд. долара. Най-големите са в Европа - датската Dong Energy, модната къща Tommy Hilfiger и подразделението за недвижими имоти на ритейл гиганта Carrefour (виж таблицата).

Според Ernst&Young 90 първични публични предлагания за общо 17 млрд. долара очакват по-добри времена. Според Дейвид Менлоу, президент на специализирания сайт IPOfinancial.com, цените на акциите ще трябва да се обезценят между 25 и 50%q преди пазарът на IPO да започне да се връща към предишната си активност.

Когато времето е лошо, повечето хора предпочитат да си стоят вкъщи. Бизнесът също традиционно недолюбва лошия климат. Затова когато на пазарите се вихрят бури, компаниите избягват да излизат на фондовата борса, освен ако не им е крайно необходимо. Да вложиш парите си в нова компания без публична история по принцип е по-рисково и съответно инвеститорите искат по-голям дисконт в цената, който да им осигури печалба. Размерът на очакваната отстъпка набъбва още повече във времена, когато всички избягват риска. Така пред компаниите остава дилемата дали да се продадат на безценица (като при все това перспективите за успех са съмнителни) или да изчакат по-слънчеви дни, а междувременно да си свършат домашната работа. Доста компании по света предпочетоха втория вариант и пазарът на първоначални публични предлагания (IPO) почти замръзна. Прохождащият български IPO пазар също усети захлаждането с няколко провалени и отложени емисии.

Първи жертви

След като миналата година 16 български компании се листваха на местната борса и безпроблемно набраха 625 млн. лв. за тази година се очакваше същински наплив. Основните разногласия в инвестиционната общност бяха дали да се нарече 2007 г. Годината на IPO, или звучният етикет да се запази за 2008 г. Къде на сериозно, къде не толкова, но над 60 компании бяха заявили намерения за листване. Първите няколко предлагания за годината обаче протекоха при почти нулев интерес и логично някои компании предпочетоха да успокоят топката с плановете за бързо набиране на капитал.

Проблемите пред българския IPO пазар започнаха да се усещат още в края на 2007 г. Макар да нямаше провалени емисии, интересът към последните предлагания чувствително намаля. Най-голямото IPO в последните месеци на годината - това на "Зърнени храни България", където е концентриран зърненият бизнес на "Химимпорт", беше пласирано успешно при цена 4.50 лв. за акция, като интересът превишаваше предложеното количество акции 2.5 пъти. При старта на вторичната търговия акциите на компанията се оказаха под натиск и на мениджъра по емисията ЦКБ му се наложи да се намесва, за да поддържа цената с покупки за близо 10 млн. лв. (2.46 млн. акции). Въпреки това акциите изгубиха над 30% от стойността си до текущите нива от около 3 лв.

Същинските трудности започнаха от началото на 2008 г. Първото IPO за годината на производителя на месни продукти "Меком" не срещна желания интерес и съветът на директорите на компанията взе решение за удължаване срока на подписката за увеличение на капитала с 44 дни (до началото на март). "Има интерес към книжата ни и емисията можеше да бъде записана, но подадените поръчки са на минималната цена от 2.20 лв. за акция, което не ни устройва", каза за "Дневник" Стефан Райчев, мажоритарен собственик на компанията.

От "Херти" обаче не можаха да се похвалят дори и с подобен частичен успех. Производителят на капачки успя да пласира само 13 797 акции при предложени 3 млн. броя. Така компанията успя да набере близо 45 хил. лв. при планове за над 9 млн. лв. От "Херти" изненадващо окачествиха предлагането като успех. Подобно се развиха събитията и при "Спарки", което успя да продаде едва 8% от планирате 300 хил. акции и да набере едва 1.15 млн. лв. от планирани над 13.5 млн. лв. Тази мрачна картина породи доста

Основателни притеснения

и някои компании вече обявиха, че отлагат плановете си за листване. Производителят на земеделски продукти "БГ агро", който вече има одобрен проспект за вторично предлагане, обяви, че отлага до "до възстановяване на капиталовия пазар в страната и възвръщане на инвеститорския интерес към дяловите ценни книжа". Подобни решения взеха още мениджърите на инвестиционния фонд за земеделска земя "Серес" и телекомуникационната компания "Макс телеком".

"Планът за излизане на борсата съществува и сме готови за това, но не виждам да е благоприятна ситуацията. При нас излизането на борсата не е самоцел - търсим по-голяма публичност на компанията, а не толкова пари. Не мога да прогнозирам кога ще се нормализира пазарът - това значи да прогнозирам кога ще свърши световната финансова криза", коментира Румен Георгиев, изпълнителен директор на застрахователната компания "Армеец".

В период на изчакване за листване са и в "София комерс кредит груп". "Този негативизъм към борсите се отразява на всички, включително и на нас. Ще си развиваме в по-ограничени мащаби дейността. Дори и някои инвестиционни посредници в неформални разговори ни казват, че е по-добре да изчакаме. Иначе трябва да се продаваме на много ниска цена", заяви Николай Христов, директор за връзки с инвеститорите на групата, която през 2005 г. листва на борсата другото си дружество "София комерс заложни къщи".

От "КЦМ 2000" и "Българска издателска компания" обясниха, че все още е рано да се коментира, тъй като проектите им за излизане на борсата е в много начален стадий. "Излизането на борсата е един от способите да финансираме инвестиционната си програма, но зависи от състоянието на капиталовия пазар", коментираха от бургаския производител на захарни изделия "Победа".

Повод за опасения имат не само компаниите, които тепърва правят първите си крачки на борсата, но и старите публични компании, които искат да набират нов капитал. Типичен пример е "Алфа ууд България", което още в края на 2007 г. обяви трикратно увеличение на капитала, с което цели да набере над 12 млн. лв. Тогава цената на акциите на компанията беше близо 50 лв. и предложената емисионна стойност на новите акции 30 лв. изглеждаше атрактивно. Всеобщият спад на борсата обаче повлече и книжата на "Алфа ууд", които за кратко паднаха дори под 20 лв., а дни преди началото на увеличението се търгуват по 27 лв. Така реално на инвеститорите би било по изгодно да си купят от старите акции от пазара вместо да участват в увеличението на капитала.

Светлина в тунела

Въпреки опасенията обаче не всички са замразили проектите си. Сред тях е и Инвестбанк, която с плановете си да набере между 59 и 72 млн. лв. от борсата е най-голямата обявена емисия за годината досега. "Отчитаме състоянието на пазара, но вървим по план. Чакаме одобрението на проспекта от Комисията за финансов надзор и чак след това ще можем да обявим конкретни дати", каза прокуристът на банката Цанко Коловски. Той допълни, че не се планира преразглеждане на условията по предлагането, тъй като обявеният ценови диапазаон е достатъчно широк.

Огнян Донев, изпълнителен директор на публичната фармацевтична компания "Софарма", заяви, че вторичното предлагане на акциите на "Унифарм" (компания от групата) няма да бъде отлагано. "В сегашната ситуация може да не се постигнат големи обеми на търговия и свободно търгуван дял, но компанията ще бъде на борсата и ще представлява алтернатива за инвестиционната общност. При вторично предлагане няма особено значение кога се излиза на борсата, тъй като не търсим финансов ресурс", обясни той.

Компаниите с малко по-далечни намерения за листване към края на годината също не дават обезпокоителни сигнали. "Нашите планове не са се променили от гледна точка на ситуацията, която е в момента. Тепърва избираме инвестиционен посредник, но не мога да се ангажирам с конкретен срок. Най-вероятно до края на годината ще стане", заяви Иван Николов, финансов директор на производителя на електронни и охранителни системи "Телетек груп".

Плановете на самоковския бизнесмен Христо Ковачки да качи хранителните и енергийните си компании също вървят по график. "До края на годината ще финализираме плана за излизане на борсата. Изчакваме само някои последни процедури, които са по-скоро технически. До септември "Магазини Европа" и хранителните компании на г-н Ковачки ще бъдат качени на Лондонската фондова борса, а до края на годината ще пуснем и пакет от енергийните предприятия на българската", казаха за "Капитал" от пресофиса на Ковачки.

Тази смелост на емитентите да излязат на борсата по време на спад в никакъв случай не може да се нарече неоправдана. Разбира се, нови неуспехи не са изключени, особено ако световната криза се задълбочи. Причината обаче едва ли ще е "лошият пазар", а по-скоро неразумните очаквания на собствениците и мениджърите на компаниите. Защото дали една акция може да се продаде е въпрос единствено на цена.

По темата работиха Николай СТОЯНОВ, Мария ИВАНОВА и Константин НИКОЛОВ

Световни неволи

Доста големи IPO в световен мащаб вече бяха отложени или отменени. През януари те достигнаха най-ниското си равнище за последните 50 месеца, като едва 45 компании са били листвани в цял свят, сочат данни на Thomson Financial. Според информационната компания IPO пазарът през януари е бил 6.3 млрд. долара, като толкова е и стойността на отложените 21 предлагания. През същия период на миналата година активността е била далеч по-голяма - 203 листвания на стойност 35.6 млрд. долара. Най-големите са в Европа - датската Dong Energy, модната къща Tommy Hilfiger и подразделението за недвижими имоти на ритейл гиганта Carrefour (виж таблицата).

Според Ernst&Young 90 първични публични предлагания за общо 17 млрд. долара очакват по-добри времена. Според Дейвид Менлоу, президент на специализирания сайт IPOfinancial.com, цените на акциите ще трябва да се обезценят между 25 и 50%q преди пазарът на IPO да започне да се връща към предишната си активност.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Петко

  Нормално е да се изчака малко.
  http://credits-finance.blogspot.com

 • 2
  Avatar :-|
  ш

  Сик транзит глория борси! Аз няма да си купя скоро акции, защото искам да спечеля не от спекулативната им препродажба, а от дивидента, който компанията ще ми изплати. Вие вярвате ли, че по нашите крадливи географски ширини скоро ще се намери компания с честни мениджъри, които да дадат (дарят) дивидента от печалбата на акционерите вместо сами да си го похарчат. Ами, че те вместо да дадат дивидент ще си купят служебни коли и ще ги ползват като лични, вместо на дават от личните си пари на любовницата ще я назначат на висока длъжност в компанията за сметка на акционерите, вместо да си платят за почивка до топъл остров ще я осчетоводят като командировка. Според мен на борсата се влагат парите на два типа инвеститори - едните са професионалните спекуланти, които почти винаги печелят, а другите са хора, които дори и не подозират, че парите им се влагат на борсата - например - бъдещите пенсионери чрез пенсионните фондове, застрахованите при застрахователи и пр. Борсата е замислена с добри намерения, но истината е, че тя е мястото, където обикновените хора губят част от дохода, дори без да подозират и да го осъзнават. Заради своято предразположеност към измами и нечестност борсата определено е едно от уязвимите места на капиталистическата система. Ако борсата даде дефект, това засяга целия организъм на капитал. система. Борсата е като сърцето - то измопва кръвта, борсата помпа капитали, сърцето ги разпределя на отделните органи, а борсата напредприятията. Капиталите са кръвта на кап. система, а неговото сърце - борсата е болно.

 • 3
  Avatar :-|
  В. Лев.

  @2; бъркаш българската кочина с борса. Това което става в България няма нищо общо с цивилизования свят. Пример: VISA ще се появи на борсата с най голямото IPO в историята на борсите. Няма значение какви времена са. Ако компанията е отлична, дали е рецесия или депресия е без значение.
  Друг е въпроса че селските пръчки, които се подвизават на българската "борса" са мизерни тарикатчета, които не знаят разликата меджу long put и short call, но за сметка на това си мислят че са "брокери". Да не говорим за собствениците на тези компании, които се търгуват....бивши казанджии и шофъори, опасани с гердани и загърнати с разкопчани ризи и шарени панталони. Пародия на съвремения капитализъм, пародия на държава и същински рай на кръчмарските боклуци и орианталски-пишман-капиталисти.

  Много ми е интересно, че никой не осъзнава каква смехория е цялата тая какафония със самодоволното й население и безкрайни комплекси, създадени в казан от лоши маниери, необосновано самочувствие, отвратителен мало-азиатски вид и мирис на пот. Но наистина е трудно да се види всичко това когато си потопен в цялата тази помия. Жалко.

 • 4
  Avatar :-|
  ю

  Отличен коментар на №-3. Браво.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.