С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 14 мар 2008, 11:51, 18638 прочитания

Кой кой е в доброволното здравно осигуряване

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
1. "Дженерали Закрила"

Пазарен дял*: 41.14%


Премийни приходи: 9.3 млн. лв.

Това е първото лицензирано здравноосигурително дружество - през 2002 г. То беше създадено от депутата от левицата Добромир Гущеров като част от тогавашната му финансова група "Орел-Г". Впоследствие Гущеров продаде бизнеса си на италианската "Дженерали". След продажбата пазарният дял на"Закрила" по премийни приходи плавно спадна. В момента "Дженерали България холдинг" държи 88% от акциите на дружеството. Сред основните осигурени са служителите на мобилни оператори, НЕК, ОББ, Райфайзенбанк и Пощенска банка. Председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор е доктор Дилян Петров, който от 2002 г. е на този пост. Преди това е бил ръководител на анестезиологията в Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия на Стоматологичния факултет. Бил експерт в здравната комисия на Столичната община.

2. "ДОМ Здраве"Пазарен дял: 14.90%

Премийни приходи: 3.4 млн. лв.

Дружеството е по-известно като фонда на доктор Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването от правителството на Иван Костов. Официално собствеността е раздробена в група физически лица. През миналата година компанията оповести плановете си да увеличи капитала си чрез предлагане на акции на фондовата борса, но все още не го е направила. Сред най-големите клиенти на "ДОМ Здраве" са "Кремиковци", "Мини Марица-изток", "Горубсо - Кърджали", "Ес енд Би индастриъл минералс", ОЦК. Изпълнителен директор е доктор Семерджиев, а в управата участват хора от министерския му екип - бившият директор на здравната каса доктор Бойко Пенков и бившият главен секретар на здравното министерство доктор Стефан Сираков.

3. "Медико 21"

Пазарен дял: 10.65%

Премийни приходи: 2.4 млн. лв.

Фондът води началото си от Здравноосигурителен фонд "Здраве", регистриран през 1997 г. По онова време основни акционери в него са застрахователната компания "7М-Живот", а управляващи и съсобственици - проф. Цекомир Воденичаров и нашумелият през миналата година покрай скандала за "Топлофикация" собственик на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. През 2002 г. Георгиев официално се оттегля от проекта и фондът сега е 99% собственост на сдружението "ЗОФ (здраве, обучение и фармация) Здраве", в което участие имат фирми и партньори на Воденичаров. Професорът е дългогодишен номенклатурен кадър на БКП, с множество специализации в чужбина, а в момента е декан на факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. В политическата сфера е известен с това, че често (особено в сегашната коалиция) е спряган за бъдещ здравен министър от квотата на БСП и никога не е настоящ. Фондът му се прочу с това, че е първият, загубил дългосрочен договор поради неизпълнение на ангажиментите си - контрактът с АЕЦ "Козлодуй", който той получи в началото на управлението на тройната коалиция, беше прекратен през 2007 г. От фонда не дават информация за корпоративните си клиентите.

4. "Здравноосигурително АД ДЗИ"

Пазарен дял: 9.5%

Премийни приходи: 2.1 млн. лв.

Компанията е собственост на едноименните застрахователни дружества, които държат общо 85% от акциите му, а с 15% участва Българският червен кръст. Белгийската KBC купи застрахователните дружества в пакет със здравния фонд и вече имат представители в ръководството му. Дружеството беше сред първите в сектора, които инвестираха във вертолети. В сектора се твърди, че той е предпочитан от фирми, близки до ДПС. Управител на компанията е доктор Валентин Ангелов, който е бивш директор на "Закрила". Сред основните клиенти са "Практикер", "Кока-Кола", "Вайспрофил", "Каменица", дружествата от групата на ДЗИ и СИБанк.

5. Обединен здравноосигурителен фонд "Доверие"

Пазарен дял: 5.9%

Премийни приходи: 1.4 млн. лв.

Дружеството е в групата на едноименния бивш приватизационен фонд - "Доверие обединен холдинг" ( с 64%). И двете от година се контролират от Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма", и бизнесмена Радосвет Радев, известен като собственик на "Дарик радио". Председател на управителния съвет на фонда е Донев. Доктор Мими Виткова продължи да управлява здравния фонд без втори директор от страна на новите собственици. Виткова беше здравен министър в правителството на Жан Виденов, но за разлика от лошата слава на правителството тя има добро име в здравния сектор. Тя е несменяем председател на Асоциацията на здравноосигурителните дружества. Сред най-големите клиенти на фонда са Уникредит Булбанк, НР, "Данон", "Българска фондова борса - София, "САП лабс България".

6. Здравноосигурителна компания "Надежда"

Пазарен дял: 4.06%

Премийни приходи: 918 хил. лв.

Фондът е част от "Ви-Веста холдинг". Основните клиенти са предимно в банковия сектор, големи инвестиционни гръцки компании, а сред най-новите е "Овергаз". Собственикът на "Ви-Веста холдинг" Виктор Серов управлява и бившия приватизационен фонд "Булвеста". На последните местни избори той се кандидатира за кмет на София, подкрепен от политическото движение "Социалдемократи" (в управляващата коалиция). Здравната компания е ръководена от съпругата му Боряна Серова и напоследък се развива изключително бързо. Серова отбелязва, че независимо че фондът е в близки отношения с тройната коалиция, до момента никой не се е ангажирал да им помага в развиването на здравния бизнес.

7. "Булстрад Здраве"

Пазарен дял: 4.06%

Премийни приходи: 917 хил. лв.

Дружеството е 80% собственост на едноименната животозастрахователна компания, 10% в него държи и общозастрахователната компания от групата. Сред миноритарните акционери са пенсионната компания "Доверие" и Българската стопанска камара. За разлика от застрахователните си дружества, които завземат по-големи пазарни дялове, в доброволното здравно осигуряване "Булстрад" е известна, че предлага сравнително високи цени и често сменя директорите си.

 

Пазарен дял: 2.66%

Премийни приходи: 601 хил. лв.

Основен акционер с 65% в здравноосигурително дружество "Всеотдайност" е фирмата "Волф" на бившия концесионер на столичната "Чистота" Румен Гайтански-Вълка. Останалите собственици са Ивайло Семов с 30%, "ГБС - София" (дъщерно на "Главболгарстрой") с 3% и "Металснаб холдинг". Фондът беше лицензиран в края на 2006 г., като привлече голяма част от тогавашния екип на "Закрила". Двете големи поръчки, които "Всеотдайност" спечели, бяха на дружества на CEZ - "Електроразпределение Столично" и ТЕЦ "Варна". Победите обаче бяха завоювани по спорен начин и конкуренти обжалваха в Комисията за защита на конкуренцията и съда резултатите.

9. "Планета"

Пазарен дял: 2.54%

Премийни приходи: 575 хил. лв.

Основният акционер е взаимозастрахователната кооперация "Добруджа-М-Живот" и съсобственикът й - Венелин Манев, който има опит още от началото на прехода в продажбата на здравни застраховки. Групата е единственото регионално застрахователно, а и здравноосигурително дружество. Работи в Североизточна България. "Планета" има и друга специфика - разработила е схема за натрупване на неизползваните вноски и прехвърлянето им за следващите години и така онези, които не се разболеят, могат да ползват своите премии в бъдеще. Акционерите на фонда планират да преместят централата от Добрич в София през следващите месеци, тъй като са на мнение, че здравно осигуряване и застраховане не може да се изгражда само на регионален принцип.

10. "Свети Николай Чудотворец"

Пазарен дял: 2.53%

Премийни приходи: 572 хил. лв.

Създаденият от сегашния депутат от ОДС доктор Иван Колчаков фонд вече е 50% собственост на "Еврохолд България". Останалото участие продължава да е на един от основателите на фонда - доктор Михаил Тиков (с фирми в търговията на едро и дребно с лекарства) чрез "Булфарма", "Тикофарма" и веригата "Обединени аптеки". Компаниите на Тиков са силни в Пловдивския и Пазарджишкия регион, той е свързван и с приватизацията на пазарджишка поликлиника и фабрика за ветеринарни продукти. По думите на тамошни фармацевти той има силни позиции пред сините депутати и председателя на здравната комисия в парламента доц. Борислав Китов. По думите на изпълнителния директор на фонда Йоанна Христова той скоро ще бъде преименуван в "Евроинс - здравно осигуряване".

11. Български здравноосигурителен фонд

Пазарен дял: 1.58%

Премийни приходи: 356 хил. лв.

Собственост е на United Healthcare Bulgaria - Люксембург, която от своя страна е притежавана от Southeast Europe Equity Fund II ("SEEF II"). Фондът е известен с това, че предлага на своите клиенти практически неизчерпаеми финансови лимити. Изпълнителен директор и основател на фонда е Георги Бояджиев, който освен това е собственик на фирми за товарен и сухопътен автотранспорт и търговия.

12. Здравноосигурителен институт

Пазарен дял: 0.35%

Премийни приходи: 80 хил. лв.

Фондът е с акционери застрахователя "Лев инс" (80%) и "Лева груп" (20%), които слуховете свързват с бившата барета Алексей Петров. Дружеството през последните месеци нашумя с това, че привлече директора на "Всеотдайност" Даниела Минкова, която пък преди това напусна "Закрила". От офиса на института потвърдиха нейното назначение, но тя не беше открита за коментар как ще развие бизнеса на дружеството.

 

13. "България здраве"

Пазарен дял: 0.09%

Премийни приходи: 20 хил. лв.

През юли 2007 г. здравноосигурителна компания "България здраве", която дотогава беше собственост на множество физически лица, предимно медици, стана част от "Феста холдинг", чийто мажоритарен собственик е банкерката Петя Славова. Преди месец дружеството мина под шапката на друго свързано лице - Инвестбанк, която пък е 86% собственост на холдинга и в управата му влезе изпълнителният директор на финансовата институция Владимир Владимиров. Новият управленски екип се оглавява от един от първите директори на "Закрила" Пламен Минков, който наскоро напусна здравния фонд на "Булстрад".

14. Токуда здравноосигурителен фонд

Пазарен дял: 0.02%

Премийни приходи: 4300 лв.

Фондът е основан през август миналата година и е собственост на "Токушукай - София" (80%) и на дружествата, свързани с едноименната болница. "Токушукай - София" управлява делата на доктор Торао Токуда в България и се ръководи от Румен Сербезов. Българският мениджър е един от активните политици от времето преди 10 ноември 1989 г. - депутат е в 4 парламента, бил е първи секретар на Хасковския окръжен комитет на БКП. През 80-те е последователно министър на суровинните ресурси, леката промишленост, производството и търговията с потребителски стоки, секретар на Стопанския съвет, председател на Централния кооперативен съюз, секретар на ЦК на БКП. Директор е Валентина Николова, която до момента се е занимавала със застраховане.

15. Здравноосигурителна компания ЦКБ

"Химимпорт" и неговите структури също направиха собствен здравен фонд в началото на тази година. Негов собственик е "ЦКБ груп асетс мениджмънт". Компанията се управлява от Милен Марков, който е председател на съвета на директорите на пенсионноосигурителна компания "Съгласие", също част от групата на "Химимпорт".

16. Здравноосигурителна каса Прайм Хелт

Акционер с 5% в лицензирания преди дни фонд е бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков. Преди време той се свързваше с ДПС, но партията не го подкрепи при стачката миналата година. Спасков е привлякъл за здравния си проект строителния предприемач Дора Праматарова, собственик на редица инвеститорски фирми в строителния бранш и сгради в Студентски град - София и Пловдив, както и в почти цялата страна, която по думите му няма общ бизнес с ДПС. Нейната компания "Прайм хелт" (първата дума присъства и във всичките й останали фирми) е акционер с 90% в здравния фонд. Дял от 5% притежава и доктор Пламен Китанов, директор на болницата в Своге.

* Данните са към ноември 2007 г.

От септември 2007г директор е Николай Мишкалов, който преди това е бил мениджър продажби жилищно кредитиране в Пощенска банка. 8. "Всеотдайност"
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

ЕЦБ затвори шестата по големина банка в Латвия 2 ЕЦБ затвори шестата по големина банка в Латвия

Причината е установена неплатежоспособност

17 авг 2019, 2996 прочитания

Обезщетение по образец Обезщетение по образец

Точна методика ще замени досегашното определяне на компенсации при катастрофи на база съдебна преценка и практика

16 авг 2019, 2014 прочитания

24 часа 7 дни

23 авг 2019, 3690 прочитания

23 авг 2019, 3545 прочитания

23 авг 2019, 2466 прочитания

23 авг 2019, 1547 прочитания

23 авг 2019, 1529 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Кривото огледало на растежа

Оценката на публичните компании скочи през миналата година, но не чак забележително, на фона на инфлацията

Новите от запаса

Как изглежда едномесечната подготовка за доброволния резерв на Българската армия отвътре

Надвиснала ли е световна рецесия

Глобалните инвеститори са в състояние на паника и готови да инвестират в дългове с отрицателна доходност

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Добрият, лошият и безучастният

Важните уроци от кампанията "Не ми се обиждай, но...", която обръща внимание на щетите, нанасяни от предразсъдъците и езика на омразата

Should I Stay or Should I Go

Групата Hayes & Y за уроците, на които Великобритания ги научи