За размера на акционера

Николай Банев иска да разводни капитала на "Полимери". На ход е Комисията за финансов надзор

<strong>Миноритарните акционери в &bdquo;Полимери&ldquo; едва ли харесват поредния трик на Банев<br />
<br />
</strong>
<strong>Миноритарните акционери в &bdquo;Полимери&ldquo; едва ли харесват поредния трик на Банев<br />
<br />
</strong>
<strong>Миноритарните акционери в &bdquo;Полимери&ldquo; едва ли харесват поредния трик на Банев<br /> <br /> </strong>    ©  Красимир Юскелиев
<strong>Миноритарните акционери в &bdquo;Полимери&ldquo; едва ли харесват поредния трик на Банев<br /> <br /> </strong>    ©  Красимир Юскелиев

Избутай другарчето

Когато компанията издава нови акции, те се добавят към досега съществуващите. Ако досегашните акционери желаят да запазят досегашния си дял, те трябва да доплатят съответната сума. Ако не желаят да инвестират допълнително в дружеството, не губят, защото притежават по-малък дял, но в по-голяма компания.

Инвеститорите взимат решение относно справедливата според тях цена за акция на базата на балансовата й стойност (сумата на собствения капитал на дружеството, или активите минус пасивите, разделена на броя на акциите му). Ако пазарната цена е по-висока от балансовата, това е отражение на позитивните очаквания за бъдещото развитие на бизнеса. И обратното - ако пазарната цена е под балансовата, това най-често отразява убеждение, че мениджмънтът по-скоро вреди на компанията.

Когато новите акции се издават значително под балансовата им стойност, при записването им влиза по-малко капитал, отколкото се пада на всяка от досегашните. Така новите акционери купуват по-евтино части от капитала на компанията. От друга страна, старите акционери, които не се възползват от правата си, изведнъж ще се окажат със значително по-малка стойност на инвестицията си от досегашната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-P
  Пиночет
  • - 3

  Браво на "честните частници" другарката и другарят Банови! Браво-о-о!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  haralampi
  • + 1

  Елана както винаги напред с ПР-а :) Все пак, Банев не е стока и всеки натиск срещу него за прозрачност трябва да се поощрява. И за пример на данъчните - Биовет с печалба на баничарница при оборот от стотици милиони, ама кой да ти проверява - това го знае всяко хлапе :)

  Въпреки това не разбирам какво очакват авторите от КФН. В крайна сметка процедурата е проведена както е закона. ИХЛБЛ преди време увеличи капитала с емисионна 2.40 когато се търгуваше на 14 лева, сега е 7.70. Колко трябва да е емисионната като акцията се търгува на 5 лева - 5 лева ли? Или може би 30 лева впредвид на преоценките - ами може да няма кой да ги даде, точно при падащ пазар. На който не му изнася, продава правата и готово, поне тях ги има. ЗППЦК е много добър точно заради тази защита.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  В.
  • + 1

  Съгласен съм с горното мнение. Че Банев не е стока е известно, но наистина не виждам в конкретния контекст какъв е пробелмът с емисионната стойност на новите акции. Ако тя е под пазарната, разликата се проявява при формирането на пазарната цена на правата. Всеки си решава дали да ги продаде или да участва в увеличението. Освен за ИХЛБЛ, се сещам и за ЦКБ преди време. Ако човек се порови, ще види, че това не е някаква необичайна практика, нито е предизвиквала възмущение, защото защитата в ЗППЦК наистина е добра в това отношение.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Francesco Sinibaldi
  • - 3

  Il sole e la poesia.

  Quel magico
  sole diviene l'eterno
  della nuova poesia,
  il triste chiarore
  che s'alza ed incanta
  come un mite
  ritorno che dimora
  e gioisce.

  Francesco Sinibaldi

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-?
  kokot
  • - 3

  е

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Брокер
  • + 1

  Увеличението на капитала на Полимери АД трябва да се гласува на ОСА, а не да става с решение на неговия УС. Управителният и надзорният съвети са органи за управление и надзор на компанията. Те могат само да предлагат своите намерения за бъдещото развитие на дружеството, но не и да определят промени в неговия капитал. Освен това, мажоритарен собственик на Полимери АД, не е АКБ "Форес" и още по-малко Николай Банев, а регистрираното в Панама дружество с дял от 36.6 %. Ако Николай Банев иска да изкупи правата на миноритарните акционери е необходимо да бъде определена цената на едно право. И нека си се радва колкото си иска, не ще трябва да плаща в брой за тези права. Дружеството, както и целия капиталов пазар в България, изобщо не са в ликвидна криза. Съществените разлики между времената от средата на 90-те години и сега са около една декада като време и наличието на ефективен капиталов пазар. Отдавна отминаха времената за бързи и спекулативни печалби чрез използване на политически или други не особено почтени средства.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Николай Стоянов
  • + 1

  @7

  Уважаеми Брокер,

  Според действащия устав на дружеството с решение на управителния съвет капиталът може да се увеличава до 200 млн. евро при параметри определени от управителния съвет (т. 10, (3)). Промените са гласувани на годишното общо събрание на 16.05.2007 г. Така че вече нищо не е в ръцете на акционерите - те дефакто вече са одобрили увеличение при каквито и да е параметри. Тази практика я предприеха доста дружества с цел да си спестят забавяне при необходимост да набират средства.

  Постарал съм се да опиша акционерната структура в материала, а и тя е достъпна от отчетите на компанията. Самият г-н Банев никога не е крил пред медии или пред когото и да било, че контролира "Полимери".

  Засега мога само да добавя по темата, че на 20 май, КФН оповести, че отказва да потвърди проспекта за увеличение на капитала на "Полимери".

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Евгения
  • - 1

  Според последните отчети на Полимери АД броя на акциите на това дружество е между 5 и 6 млн. Според намерението на УС капитала трябваше да се увеличи чрез издаване на нови 50 млн. акции с номинална стойност от един лв. Става въпрос за акционерен капитал, а не за собствен капитал на дружеството.
  УС може да взема решение за преоценка на собствения капитал и активите на дружеството, но не и да променя акционерния капитал без съответното решение на ОСА. Според предложения дневен ред за редовното годишно ОСА на Полимери АД, въпроса за увеличаване на капитала на дружеството изобщо няма да се обсъжда. Няма да има увеличение на акционерния капитал, а ще се разглежда въпроса за разпределяне на печалбата на дружеството от 2007 г. Освен това, в дневния ред за това Общо събрание са въпроси като: обсъждане на дейността на дружеството, приемане на годишния финансов отчет на дружеството, освобождане от отговорност на членовете на УС и НС за дейността им като такива през 2007 г. и др.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Николай Стоянов
  • + 1

  @9

  Евгения, виж предишния ми пост и ако се съмняваш свери с Устава на "Полимери" АД... Наистина за това решение не е нужно гласуване на общо събрание... Затова и го няма в дневния ред... Много други компании си гласуваха подобни точки в Устава... Единствено КФН може да спре подобни увеличения и в този случай тя го направи...

  Нередност?
Нов коментар