С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 11 апр 2008, 12:26, 9366 прочитания

За размера на акционера

Николай Банев иска да разводни капитала на "Полимери". На ход е Комисията за финансов надзор

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Избутай другарчето

Когато компанията издава нови акции, те се добавят към досега съществуващите. Ако досегашните акционери желаят да запазят досегашния си дял, те трябва да доплатят съответната сума. Ако не желаят да инвестират допълнително в дружеството, не губят, защото притежават по-малък дял, но в по-голяма компания.

Инвеститорите взимат решение относно справедливата според тях цена за акция на базата на балансовата й стойност (сумата на собствения капитал на дружеството, или активите минус пасивите, разделена на броя на акциите му). Ако пазарната цена е по-висока от балансовата, това е отражение на позитивните очаквания за бъдещото развитие на бизнеса. И обратното - ако пазарната цена е под балансовата, това най-често отразява убеждение, че мениджмънтът по-скоро вреди на компанията.

Когато новите акции се издават значително под балансовата им стойност, при записването им влиза по-малко капитал, отколкото се пада на всяка от досегашните. Така новите акционери купуват по-евтино части от капитала на компанията. От друга страна, старите акционери, които не се възползват от правата си, изведнъж ще се окажат със значително по-малка стойност на инвестицията си от досегашната.Купуването на акции и гласуването на избори си приличат, защото и в двата случая даваш на някого правото да управлява парите ти. Тънката разлика е, че в първия случай контролът върху финансовите средства е доста по-директен и съответно, когато доверието бъде излъгано, боли повече. В късата история на местния капиталов пазар е дълъг списъкът със случаи, в които мениджмънтът или мажоритарните собственици на дружествата са се поддали на изкушението да бъдат, хъм, некоректни спрямо дребните инвеститори.


Защитата на правата на миноритарните акционери беше значително подобрена чрез промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) от 2003 г. и тези случаи се поразредиха. Някои инвеститори дори изградиха свръхдоверие към всякакви обяви за прогнозни печалби и планирани инвестиции и дълги години цените на компаниите само растяха. Но може би отново е време за повече страх. Например в случая с предстоящото увеличение на капитала на "Полимери", Девня. Според миноритарни акционери става дума за класическо разводняване на капитала на дружеството и Комисията за финансов надзор (КФН) трябва да прояви особено внимание, преди да одобри проспекта му.

Увеличаването на капитала

Мажоритарен акционер в "Полимери" е Николай Банев, който чрез "АКБ Форес" и други дружества от групата АКБ контролира над 25% от капитала, а регистрираната в Панама Juriskando consultants (36.6%) също се свързва с него. Той отдавна не се ползва с голямо доверие в инвестиционната общност и книжата на "Полимери" от повече от година се търгуват под балансовата им стойност. През миналата година обаче книжата на "Полимери" привлякоха вниманието на инвеститорите, а анализ на "Елана", голям инвестиционен посредник, предвиждаше ръст от текущите цени около 14 лв. до 18.10 лв. на акция. Дружеството изненада неприятно всички, като обяви неодитирана загуба от 4.4 млн. лв. за 2007 г., и в резултат котировките му достигнаха до 7 лв., което е повече от два пъти под балансовата им стойност.Повод за същинския гняв на миноритарните акционери обаче беше решението на управителния съвет на дружеството за увеличение на капитала от 5.3 на 55.3 млн. лв., като привлече 50 млн. лв. В търсенето на ресурс от капиталовия пазар няма нищо лошо, особено ако има обявена интересна инвестиционна програма. Според доклада за дейността на компанията до 2012 г. се предвиждат инвестиции за 100 млн. евро, като Николай Банев каза, че те може да достигнат и 200 млн. евро. "Средствата от увеличението ще отидат на 100% за инвестиционната програма. Планираме и още увеличения, но не искахме да е шоково. Имаме договорени и 150 млн. евро кредитна линия с голяма швейцарска банка", обясни още той. Пред "Дневник" изпълнителният директор на "Полимери" Анна Главинова заяви, че приоритетен ще е проектът за подмяна на съществуващата диафрагмена електролиза с мембранна, чиято стойност е 60 млн. евро. С неговото реализиране се цели понижаване в себестойността на продукцията средно с 35%.

Проблем обаче има. Първо, дружеството внезапно увеличи активите си чрез преоценка на имотите си от 51 млн. лв. на 188 млн. лв. При сегашния брой акции (5.3 млн.) това прави балансова стойност на акция в размер на около 40 лв. на акция. Дружеството иска да увеличи акциите си с нови 50 млн. броя при емисионна цена 1 лев, или значително под балансовата стойност на акциите. Това ощетява настоящите акционери и жаргонно се нарича разводняване на капитала, защото ще даде възможност на нови акционери да купят по-евтино проценти от капитала на компанията. Така старите акционери, които не се възползват от правата си, изведнъж ще се окажат със значително по-малка стойност на инвестицията си от досегашната. В момента акциите на "Полимери" се търгуват по около 5 лв., като всяка цена под счетоводната стойност означава, че инвеститорите нямат доверие на мениджмънта. Разводняването е още по-очевидно, когато новата цена е дори много под пазарната.

"Причината да увеличаваме капитала при такава ниска емисионна стойност е именно, че искаме да направим толеранс [Банев вероятно има предвид реверанс - бел. ред.] към акционерите. Който вярва в "Полимери", ще запише от новите акции. На останалите ще се радваме да изкупим правата", каза Банев.

И какво следва

Според представители на фонд с големи инвестиции в "Полимери" за тях практически няма печеливш вариант. Ако не участват в увеличението на капитала, губят от стойността на акциите си. Затова са принудени да минат на другия вариант, но така се налага да намерят финансиране - не толкова лесна задача в условията на ликвидна криза. Същевременно мажоритарният акционер може да се възползва от разпродажбите на недоволни инвеститори и да увеличи дела си при падащите цени.

За миноритарните акционери в този и в подобни случаи има и друга възможност - ЗППЦК предвижда, че регулаторът трябва да не допусне увеличение на капитала при цена под балансовата стойност на акция. Димана Ранкова, зам.-председател на КФН, отговарящ за инвестиционната дейност, каза, че освен внесения проспект за увеличението от "Полимери" вече има постъпили и две жалби от инвеститори. "Срокът да се произнесем по проспекта изтича скоро, като ще вземем под внимание и жалбите", добави тя.

Случая с "Полимери" далеч не е ежедневна ситуация на борсата, но определено е нещо, което би трябвало да алармира инвеститорите, че се налага отсега нататък да внимават повече за действията на мениджмънта. Все повече публични компании започваха наред със задължителните финансови данни да представят и очаквания за развитието през следващите години. Това по принцип е добре за инвеститори и анализатори, защото никой не познава по-добре бизнеса на една компания от нейния мениджмънт (който обикновено се припокрива с мажоритарния собственик). Само че и никой друг няма по-голяма изгода от него да завишава прогнозите си, за да надува цените на акциите. Някои български публични компании вече са обявили намерения за солидни инвестиции, а на база на това и за солиден растеж. Дали всички ще успеят да реализират намеренията си ще покаже времето. Но да се приема всичко за чиста монета и на тази база да се инвестира е доста оптимистично, особено на фона на световна криза.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Поизтънелите възглавници на банките 1 Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

21 юни 2019, 3698 прочитания

KBC започва да предлага взаимните фондове "KBC Expertease Funds България" KBC започва да предлага взаимните фондове "KBC Expertease Funds България"

Стартът е с пет фонда, които ще се дистрибутират чрез мрежата на банката и "ОББ Асет мениджмънт"

20 юни 2019, 2676 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Борсов асансьор

Основните български и международни индекси се движиха нагоре-надолу с неясна посока като повреден асансьор и завършиха седмицата с минимални изменения

Арабаджиеви: След арест - продажба

Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг. Фирмата купувач се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.

Обратно броене в БСП

Корнелия Нинова има по-малко от година, за да покаже, че линията й в партията е успешна

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Power to the Robots

Албена Баева, артист и куратор на първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект

Ние, писателите

Сборникът "Интервюта" ни дава възможност да надникнем по-дълбоко в личността и философията на Йордан Радичков