За интернет, слуховете и банките

Коментари, тръгнали от сайта за млади майки bg-mamma, изправиха Първа инвестиционна банка на нокти

   ©  Надежда Чипевa
   ©  Надежда Чипевa

"И аз бях чула такова нещо за ПИБ. Някакво момче от друга банка казало на мъжа ми, който е таксиметров шофьор, а на мен никак не ми изглеждаше реално, ама знае ли човек...", коментар на zuki във форума на bg-mamma.

Ако някой все още не е разбрал - интернет е медиа, и то изключително мощна. Слух че Първа инвестиционна банка (ПИБ) има "някакви проблеми", се настани по блоговете и форумите в мрежата и за два дни се пренесе във въздуха, като почти не остави "неинформирани" вложители на институцията. От цитатите на блогърите излиза, че първоизточник на тревогата е бил сайтът bg-mamma - изключително популярен сред бременни и майки. Поради законовото изискване да не се уронва престижът на банки големите медии не успяха незабавно да разпространят официална информация и това като че ли още повече напрегна атмосферата и телефонните сметки. За ден-два (в четвъртък) клоновете на ПИБ станаха видимо по-населени от обикновено, защото някои граждани решиха за всеки случай да си изтеглят парите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


115 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Автор

  Майките в България са велика сила. Единствените, които могат да направят революция (за матурите), да свалят правителство и да разбият банковата система. Горките деца...

 • 2
  Avatar :-|
  SKU-75

  Комуникативните умения - силата на жените... но за съжаление в случая - разрушителна.

 • АЗ

  Стига с тия инсинуации, ако банката е читава, слуховете няма да я съборят. Сега майките и бременните били виновни! Я се осъзнайте какви глупости плещите!

 • 4
  Avatar :-|
  Bas

  ОБЩИ УРАВНЕНИЯ И СТАТИСТИКА
  Жената се тревожи за бъдещето си докато си намери съпруг.
  Мъжа не се тревожи за бъдещето си, докато не си намери съпруга.
  Успял мъж е този, който печели повече пари, отколкото жена му може да похарчи.
  Успяла жена е тази, която може да си намери такъв мъж."

 • 5
  Avatar :-|
  Пожарникарска история с банка и сайт

  Наяве, ПР проблем в най-новата история. ПИБ и бгмама за една седвица не седнаха да го изяснят. ПИБ потърси Капитал (никва връзка с бременност. Или деца). Бгмама остави нещата на интернет.

  Какво научихме, драги студенти по комуникации ?

  Параноята е голЕмо нещо. Особено ако едничкия начин да си разнообразяваш бг ежедневието е чрез прехвърлянето на пари от един буркан в друг.

  Информацията и управлението й не са най-силните страни.. или приоритети в лидерството тип ПИБ - бгмама. Язък им за марката. До преди седмица изглеждаше възможно да си хванат ръцете и свършат нещо добро за образа си в обществото. Днес е все тая. Историята им се преписва и пренаписва от всеки набеден за медия блог

 • 6
  Avatar :-|
  Бременни и майки с малки деца

  Всичко е много логично. Всеизвестна медицинска истина е ,че бременните и майките с малки деца в определени периоди ТОТАЛНО ОГЛУПЯВАТ , ,дори да са били него голямо. На хормонална основа е . Ако човек чете въпросния сайт може да падне от смях.

  И аз си имам една такава вкъщи и си я търпя, защото си я обичам и знам че ще влезе в час . Но лошо е станало с ПИБ:)))))))))

 • 7
  Avatar :-|
  Борислав Кандов

  Уважаеми читатели,

  За да няма излишно чудене, ще копирам коментара ни от интервютата на Румен Симеонов и Мая Георгиева:

  Всички коментари, уронващи престижа на банкови институции или такива, които могат да предизвикат бъдещи слухове ще бъдат изтривани. Не бихме искали сайтът на "Капитал" да се превръща в терен за спекулации, защото банковата система се гради на доверие. Точно заради това законът предвижда наказателна отговорност.

  Борислав Кандов
  блог редактор на Capital.bg

 • 8
  Avatar :-|
  Пишман Юрист

  Законът за банките е отменен със Закона за кредитните институции. Съответстващата норма в последния закон е:

  Глава петнадесета.
  АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
  [Препратки от актове]
  Чл. 152. (1) Който извърши или допусне извършването на нарушение на този закон или на нормативен акт по прилагането му, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 1000 до 4000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 12 000 лв.

  (2) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

  (3) Ако нарушението по ал. 2 е извършено чрез средство за масово осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8000 до 20 000 лв.

  (4) Ако нарушителят по ал. 1 или 3 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:

  1. в случаите по ал. 1 - в размер от 20 000 до 70 000 лв., а при повторно нарушение - от 50 000 до 100 000 лв.;

  2. в случаите по ал. 3 - в размер от 50 000 до 200 000 лв., а при повторно нарушение - от 80 000 до 250 000 лв.

  И така пак да ви помогна, че по принцип много уважавам Вашата медия и интересните дискусии във форума.

  Има една голяма критика към Вас е това, че плашите с наказателна отговорност, която може да се потърси за извършено престъпление предвидено в НК. Правете разликата между административно и наказателна отговорност. А модераторът да не избързва със заключението, че посоченото деяние представлява измама, защото това вече е престъпление при определени условия (макар и частен характер):

  Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или МУ ПРИПИШЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.

  (2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

  А за мнението, че деянието осъществява състава на вредителство, оставям сам да изтълкувате пределно ясния текст на НК:

  Диверсия и вредителство
  Чл. 106. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.


  Чл. 107. Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

  Ще трябва да се докаже и целта да се отслаби властта.

 • 9
  Avatar :-|
  haralampi

  Гледам сайтове, блогове, информации от сайтовете на инвестор, капитал, дневник, дарик и се дивя на случващото се в България... Хайде сега да тормозим хората, че видите ли някой казал, усъмнил се, че нещо ще се случи. То не бяха разследвания на тайни служби за това откъде тръгнала информацията, то не бяха предупреждения - говоренето за това е подсъдно и подобни. Вярно е, че банковата система се гради на доверие, но какво доверие мога да имам аз на институция, която не може адекватно да излезе пред хората и да отговори на 1-2 слуха тръгнали онлайн или офлайн. Просто е: представяш подробна информация, статистика, авторитети застават до името ти и готово. Само че, хайде сега лов на вещици, бг-мама и инвестор били виновни, и кризисен ПР, защото нормалният ПР просто не си е свършил работата.

  Другото - крайно време е да се разбере че интернет е медия и е добре да се осъзнае, че не е добре да се воюва с медиите, както някои политици се научиха вече преди десетина години. Бизнесът го реши това с традиционните медии като ги изкупи/купи (с реклама) в по-малка или по-голяма степен. Е, за блог пространството се изисква малко повече въображение.

  И накрая... какво доведе до продажбата на Беар Стърнс - ами липсата на доверие. В банковата система тя винаги идва лавинообразно и банките трябва да са подготвени за това. Ама хайде, стига съм писал.

 • 10
  Avatar :-|
  Хриси

  Доверие, блогове, майки и бременни, глупости на търкалета!
  Аз очаквах смислено писание и анализ по темата от "Капитал". Вчера бях чута да казвам на няколко пъти, че ще реша дали да си закривам сметките във въпросната банка, след като видя какво ще напишат "Дневник" и "Капитал".
  Във вихъра на тоталната истерия вчера "Дневник" не успя да излезе с нещо по-различно от тиражираното по всички останали медии и то чак в късния следобед.
  Колеги, аз разбирам вашия възвишен порив да следвате буквата на закона и професионалната етика (похвално, наистина), но и мълчанието ви по темата вчера почти през целия ден аз лично го изтълкувах като знак, че нещо се мъти в тази банка.
  Сега Кандов пък сипе заплахи, че ще трие коментари, а цели две от неговите колежки са сътворили нещо, чийто основен лайтмотив е, че, видите ли, за всичко е виновен форума на бгмама, следван от бест-оф компилация от вчерашните приказки. Честно казано, нещо май стандартът ви е поспаднал доста...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход