Предстартова треска на борсата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Предстартова треска на борсата

Предстартова треска на борсата

Три седмици преди въвеждането на новата система за търговия хаосът в гилдията е почти пълен

Николай СТОЯНОВ
4721 прочитания

© Shutterstock


Всичко се променя

С въвеждането на Xetra традиционната непрекъсната борсова търговия, на която са свикнали българските инвеститори, се променя. Сесията започва и се закрива с аукцион. Досегашните ценови ограничения от 15% за официален и 30% за неофициален пазар отпадат, но ако цената се раздвижи прекалено рязко, търговията автоматично се прекъсва от двуминутен аукцион, за да не се позволят прекомерни колебания на цените. Нисколиквидните акции ще се търгуват само на аукциони. Увеличават се и възможните типове поръчки, които могат да подават инвеститорите. От борсата уверяват, че платформата за онлайн търговия COBOS ще бъде изцяло пригодена към Xetra, което ще улесни клиентите.

Много или малко

Според експерти срокът от осем дена забавяне на сделка преди да се задейства гаранционния фонд е прекалено дълъг и това практически го обезмисля. От БФБ обаче обясняват, че броят е определен така, че да не се активира автоматично фонда за всяка забавена сделка, както и да не се чака прекалено много преди това да стане. Според тях това е и практиката на много чуждестранни клирингови институции като обикновено периодът между 10 и 20 дена след датата, на която е трябвало да приключи сделката.

Няма нищо по-удобно от старите дънки. Дотолкова си свикнал с тях, че дори вече да са протрити и доста демоде, някак не искаш да се разделиш с тях. По подобен начин за над десет години българските инвеститори свикнаха с местните особености на борсовата търговия и почнаха да се чувстват комфортно. Всеки знаеше, че има недостатъци и е нужна промяна, но липсваха средства и воля да се случи. За нова платформа за търговия се говори повече от две години.

В края на миналата година Българската фондова борса (БФБ) избра за партньор оператора на пазара във Франкфурт Deutsche Boerse и реши да премине към неговата платформа XETRA. Въпреки това новият правилник на БФБ е гласуван от съвета на директорите на борсата едва около месец преди старта й на 16 юни и все не е одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН). Брокерите и регулаторът се притесняват, че новите правила за търговия не просто ще създадат лек дискомфорт, но и съвсем не са по мярка. В инвестиционната общност остава усещането, че почти нищо не е съгласувано с участниците на пазара, повечето от тях нямат готовност и е възможно в началото да настане хаос.

Липса на гаранции

С Xetra се променя изцяло начинът, по който се търгува (виж карето), което внася известно объркване не само у клиентите, но и у брокерите. Остава напълно неясно доколко те са запознати с всичките видове нови поръчки и аукциони. Досега за допускане до търговия брокерите държаха изпит върху правилника на борсата, което гарантираше, че познават системата за търговия. Такава гаранция обаче няма за новия правилник. БФБ организира курсове за обучение, но те не бяха задължителни, и клиентите на инвестиционните посредници по никакъв начин не могат да бъдат сигурни дали човекът, който ги обслужва е компетентен. Според източници от пазара само няколко по-големи инвестиционни посредници реално правят тестове на демо платформата, предоставена от борсата, а много от малките ще разчитат на летящ старт.

Според Радослав Рачев, изпълнителен директор на "Булброкърс" и председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), пробелемът е принципен - няма яснота докъде са техническите изисквания и докъде е можело да се промени нещо. "От нас беше поискано становище на по-ранен етап, когато още не се знаеше много за това как ще протича търговията в Xetra. Може би по-удачният вариант щеше да е още тогава да беше създадена работна група и да се прецени какво е възможно да се направи", обясни той.

Гаранции на липсите

Друго нещо, което предизвиква недоволство в гилдията, е свързано с гаранционния фонд към борсата. По идея той се пълни с вноски от всички посредници и би трябвало да послужи за обезпечаване на навременното приключване на сделките. Ако по една или друга причина някоя от страните по сделка не изпълни задълженията си, фондът би трябвало да изплати на ощетената страна дължимата сума или да й набави съответните акции.

Фондът съществуваше и досега, но практически не изпълняваше ролята си най-вече поради срока от десет работни дни забавяне на сделка, който се предвиждаше. В проектоправилникът този срок е намален на осем дни, което според експерти пак е много и действието му е практически парализирано. Хора от бранша коментираха, че така фондът е нито риба, нито рак. Хем е нещо като клирингова институция, която би трябвало да поеме риска от неизрядност на насрещната страна, хем обаче не го прави, а само оскъпява услугата. Според брокери с новите правила вноските за фонда практически се покачват, което логично ще се пренесе върху крайните цени на инвестиционните услуги.

От БФБ обясниха, че фондът е изискване на закона и те са се опитали да предложат работещ механизъм за неговото функциониране, който да създаде сигурност у инвеститорите и гаранция за приключването на сделките.

Алтернативата, която предлагат от БАЛИП, е всеки посредник индивидуално да сключи застраховка "Професионална отговорност". Така при забавяне на сделка ще може реално да се обезщети изправната страна, а виновната страна ще си носи отговорността. Освен това застрахователят може индивидуално да оцени риска за отделните инвестиционни посредници и да намали премиите за тези, които са по-добре капиталово обезпечени. Друг вариант е, ако все пак се избере нов, по-справедлив вариант за формирането на гаранционен фонд.

Възродителен процес

Допълнително объркване всява и промяната на борсовите кодове на всички дружества. Досега те бяха сравнително инстинктивни, като представляваха част от името или акронима на компанията. Преди две седмици обаче борсата изведнъж оповести списък с нови кодове, които представляват привидно нелогична поредица от цифри и числа, които в най-добрия случай включват първата буква от името. Но не винаги. Например досегашният код на "Софарма" SFARM става 3JR. Нормално доста компании са поискали от борсата кодовете им да бъдат променени, но се оказва, че има проблем. Лаконичното съобщение от БФБ гласи: "Във връзка с постъпили запитвания от страна на емитенти на регистрирани за търговия емисии за смяна на съответните им кодове в Xetra, бихме искали да ви информираме, че след проведени обстойни консултации с колегите ни от германската номерираща агенция Wertpapier Miteillungen, които ги присвояват, се установи, че това не е технологично възможно. При наличие на такава възможност в бъдеще всички емитенти ще бъдат своевременно уведомени."

От борсата уточниха, че Wertpapier Miteillungen поддържа база от данни за няколко милиона инструмента и това от своя страна води до невъзможност за запазване на съществуващите кодове, поради факта, че те са заети. "С цел избягване на обърквания не планираме да използваме други кодове освен новите, тъй като за всички ползватели ще е много по-трудно да идентифицират по няколко възможни начина един и същ инструмент, а това би довело само до грешки."

В светлината на всички тези неясноти регулаторът има

Обясними притеснения

В Комисията за финансов надзор проектът за новия правилник е пристигнал на 10 май или едва малко повече от месец преди старта на Xetra. "Имаме някои притеснения около кратките срокове, още повече че не са отчетени докрай нашите бележки, а доколкото разбирам, правилникът не е съгласуван в неговата цялост и с браншовите асоциации. Още нямаме конкретно становище по проекта, като експертите от комисията работят по въпроса. Надяваме се в много кратки срокове съвместно с борсата и инвестиционната общност да изработим вариант, добър за всички", каза Димана Ранкова, зам.-председател на КФН, отговарящ за надзора на инвестиционната дейност. Според нея е притеснително, че не са разкрити съществените параметри по договора с Deutsche Boerse пред заинтересуваните лица и тя каза, че е изпратила официално писмо до БФБ, като се надява нещата да се изяснят.

"През март ние инициирахме и реализирахме предварителна съгласувателна процедура на експертно ниво и впоследствие отразихме в окончателния проект на правилника всички бележки на експертите от КФН към момента. Проектът за правилник е поставен на сайта на борсата още февруари, така че всички заинтересувани лица бяха помолени за коментари, мнения и предложения", изтъкнаха от БФБ. "Естествено като всяко ново начинание в началото са възможни и грешки, но ние смятаме, че това ще бъде в рамките на допустимото. Освен това следва да се отбележи, че самата система има предпазни механизми, които значително намаляват възможността за грешки със сериозни последствия."

Независимо кой е крив и кой е прав в случая, едно е ясно - времето изтича. Брокерите логично се притесняват не толкова за засуканите членове в правилниците и законите, а за това какво ще се случи на 16 юни. Според Радослав Рачев в началото обемите на търговия драстично ще паднат, защото клиентите ще се отдръпнат, докато не посвикнат с новостите. Поне в първите дни обаче това може само да пооблекчи особено критичния ден за посредниците, които вече се шегуват, че ако първия ден всичко мине безпроблемно трябва да обявят тридневни празненства.

Всичко се променя

С въвеждането на Xetra традиционната непрекъсната борсова търговия, на която са свикнали българските инвеститори, се променя. Сесията започва и се закрива с аукцион. Досегашните ценови ограничения от 15% за официален и 30% за неофициален пазар отпадат, но ако цената се раздвижи прекалено рязко, търговията автоматично се прекъсва от двуминутен аукцион, за да не се позволят прекомерни колебания на цените. Нисколиквидните акции ще се търгуват само на аукциони. Увеличават се и възможните типове поръчки, които могат да подават инвеститорите. От борсата уверяват, че платформата за онлайн търговия COBOS ще бъде изцяло пригодена към Xetra, което ще улесни клиентите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Петко

  Може да има треска.Може да има хаос. А, аз се надявам на нови инвеститори да има.
  http://credits-finance.blogspot.com

 • 2
  Avatar :-|
  zzz

  Това е страхотно !!! с въвеждането на новата платформа нещата ще си дойдат на мястото !!! Тогава ще си проличи кой кое !!! До сега всичко беше безумно каква е тая борса без къси поръчки вие акъл имате ли ???

 • 3
  Avatar :-|
  zzzzzzzz
 • 4
  Avatar :-P
  BSE - smeshni

  А какво ще кажете за коментара на БФБ:""Естествено като всяко ново начинание в началото са възможни и грешки, но ние смятаме, че това ще бъде в рамките на допустимото." Същото казаха и на първия ден от пускането на новия сайт, което беше преди почти месец, а той още не работи успешно :) ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ

 • 5
  Avatar :-|
  играч

  Вън некадърните чиновници от капиталовия ни пазар!
  ПРИВАТИЗАЦИЯ!!!

 • 6
  Avatar :-|
  Cro

  На предстоящото общо събрание на БФБ да гласуваме за смяна на некадърното и корумпирано сегашно ръководство!!!
  Друг изход няма.

 • 7
  Avatar :-|
  Adi

  Това с кодовете е може би най-забавната част...

 • 8
  Avatar :-|
  Dividend Growth Investor

  Аз се надявам да има нови инвеститори.
  http://dividendgrowth.blogspot.com/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK