Бунтът на брокерите

Инвестиционните посредници искат смяна на ръководството на борсата

Много борси по света са откраднали своя символ от статуята на бика, която се намина на Уолстрийт в Ню Йорк. Българската фондова борса (БФБ) също не остана по-назад със своя скулптурна версия на рогатото животно. Символът обаче беше адекватен само докато траеше непрестанният й възход.

Времената се промениха драстично и БФБ трайно пада повече от половин година. Изведнъж споменът за едновремешната търговия подсети българските брокери, че ако има истински неадекватни символи на нашата борса, това са не статуите пред входа й, а хората, които я управляват. Те изглеждат така, сякаш са пребивавали на поста си вечно, без да има някакъв особен резултат от това. И така, през миналата седмица Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) реши да изпрати писмо до Министерството на финансите (принципал на държавния дял в борсовото дружество) и до самата БФБ, с което призовава за смяна на управлението на предстоящото общо събрание.

Лицата символи, които са попаднали на прицела на брокерите, са Виктор Папазов, председател на съвета на директорите на БФБ, и Бистра Илкова, изпълнителен директор. Въпросните хора дотолкова са се сраснали с институциите, които представляват, че самите те започват да се възприемат като институции, обобщи участник на пазара. И наистина, през повечето време от професионалната си кариера Виктор Папазов винаги е слагал думата борса след името си. През 1992 г. основава Първа българска фондова борса. След нарояването на множество малки борси през 1997 г. всички те окончателно се сливат в Българска фондова борса, чийто ръководител става той. След прекъсване през 1998 г. Папазов отново се връща като председател на съвета на директорите на БФБ през 2005 г.

Историята на Бистра Илкова е малко по-объркана, но отново изцяло свързана с пазара на ценни книжа. Тя стана изпълнителен директор на БФБ, след като за малко се размина с председателския пост в Комисията за финансов надзор (КФН). При създаването на мега регулаторната институция преди пет години тя беше фаворит в продължение на няколко седмици. Всичко изглеждаше предрешено до един злополучен дебат в парламента, когато станаха ясни предишните работни места на Илкова - финансово-брокерската къща ЛЕКС, свързана с първата българска пирамида "Лекс" и фалиралите по-късно Минералбанк и Балканбанк. Тези петна в CV-то я извадиха от списъка с фаворити за ръководител на КФН. Така финансовият надзор беше поет от Апостол Апостолов, а собственичката на инвестиционния посредник "Авал ин" беше "компенсирана" с директорския пост в борсата.

Предложението

Искането на брокерите е "да бъдат освободени от заеманата длъжност всички членове на съвета на директорите, а общото събрание да предложи и гласува нови членове на съвета на директорите. От БАЛИП предлагат сред новите имена да са изпълнителните директори на два инвестиционни посредника Тодор Брешков ("Първа финансова брокерска къща") и Ангел Рабаджийски ("Карол"), както и досегашният оперативен директор на БФБ Иван Такев. "Държим да подчертаем, че неудовлетворението от работата на СД на БФБ е в цялост, не към конкретни членове в частност", се казва в официалното становище на БАЛИП.

"Ние не казваме, че съветът на директорите трябва да се намали от седем на трима членове - няма такава точка в дневния ред. Просто предлагаме трима от членовете да са споменатите в становището лица. Не изключваме да работим и с досегашното ръководство", поясни Николай Ялъмов, изпълнителен директор на "Капман" и член на управителния съвет на БАЛИП. Според него становището, прието от управителния съвет на асоциацията на брокерите, е изпратено до всичките й членове и голяма част от инвестиционните посредници го подкрепят.

Има обаче и такива, които не одобряват разразилия се скандал. Изпълнителен директор на инвестиционен посредник коментира, че според предварителната уговорка писмото е било предназначено само за БФБ, като така се е целяло да се подобри комуникацията. А сега се постига обратният ефект.

Причините за недоволството са принципни

"Със съжаление констатираме, че стилът и методите на управление на БФБ през последната година се характеризират с отчетливо изолиране на мненията и настроенията на професионалистите в бранша, и то по основни за развитието на пазара тенденции. Нещо повече - решенията и начинът на реализацията им се приемат и провеждат от мениджмънта на борсата в условията на неразбираема за участниците информационна завеса, се казва в становището, като вероятно се визира изборът на платформата за търговия Xetra (от Deutsche Boerse).

Друг пункт, по който от БАЛИП са недоволни, са неоправдани и нецелесъобразни разходи на дружеството. Най-голяма тежест имат парите за възнаграждения, които възлизат на близо 2.7 млн. лв. за 2007 г. При персонал от 38 души, колкото компанията отчита, това прави средна месечна заплата от близо 6000 лв., като за някои служители тя вероятно е доста по-висока. Според годишния доклад за дейността на компанията съветът на директорите е получил общо 316 хил. лв. възнаграждения. Именно допълнителните пари, които ръководството смята да си раздаде от печалбата, е друг спорен момент. Предложението е между членовете на Съвета на директорите да се разпредели 1/4 от годишните им възнаграждения, или 79 хил. лв. Сумата не изглежда чак толкова значителна, но въпреки това БАЛИП са и против нея.

Според източници на "Капитал" обаче има и по-конкретни поводи за острата реакция на брокерите. Една от тях е вписаният в търговския регистър мандат на сегашното ръководство до 14 юни 2012 г. Тази дата е точно пет години (максималния срок по Търговския закон за мандат на управителен орган на компания) след миналогодишното общо събрание на БФБ. В съобщението за свикване на общото събрание обаче такава точка липсва и присъствали на събранието не помнят нещо такова да е гласувано. Затова и остават подозрения, че удължаването на мандата е груба самоинициатива на ръководството. До редакционното приключване на броя от БФБ не предоставиха протокол от общото събрание и не дадоха отговор на поставените от "Капитал" въпроси.

Друг източник на недоволство е конфликтът на интереси от страна на Бистра Илкова. Освен позицията си в борсата, тя продължава да е и председател на съвета на директорите на инвестиционния посредник "Авал Ин" (който впрочем е и член на БАЛИП). Така някои играчи на пазара може да се окажат фаворизирани и да им се спестят някои трудности, а конкуренцията да бъде спъвана с глоби и излишна бюрокрация. Индикации това да се случва обаче няма.

Шансовете за промяна изглеждат нулеви

Сумарно всички инвестиционни посредници и банки имат малко над 35% в БФБ. Банките обаче по-рядко са склонни да влизат в конфронтация и част от тях по-скоро биха се въздържали да гласуват. "Борсата нали си има акционери - тяхна работа е да сменят ръководството, а не на някакви си активисти", коментира Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

"Не се опитваме да правим преврат. Не търсим помощ от други асоциации или акционери. Изказали сме нашето становище и всеки акционер ще гласува, както прецени", каза Николай Ялъмов.

Но дори и цялата инвестиционна общност да се обедини, за всяко решение е нужно съгласието на най-големия акционер в БФБ - държавата (която държи 44%). А официалният коментар от пресцентъра на Министерството на финансите като принципал на държавния дял гласи: "Като отчита сериозната и отговорна работа, която БФБ извършва за развитието на българската икономика, Министерството на финансите ще изрази позицията си по време на общото събрание на акционерите чрез гласуването по предложените в дневния ред проекторешения." От ведомството уточниха, че когато акционер на търговско дружество иска да постави конкретни въпроси за обсъждане пред Общото събрание на акционерите, то това следва да се направи по законоустановения ред. БАЛИП обаче не е пряк акционер в БФБ...

Така че по всичко изглежда, че държавата ще гласува съобразно дневния ред и няма да подкрепи призива на брокерите. И тогава символите на БФБ отново ще си останат "вечни" хора като Виктор Папазов и Бистра Илкова.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  чейрмън ъв дъ борд

  Аз не знаех, че в България има борса. Ако на това порнографско студио му викат борса...

 • 2
  Avatar :-P
  ЛУКАВ КОМУНИСТ

  Всички пари за нас, вие да ни бачкате , който не му харесва да хваща пътя за чужбина !!!

 • 3
  Avatar :-|
  К.

  И аз не знаех, че тва чудо наречено софийска борса било на практика държавно.
  Комсомолци....

 • 4
  Avatar :-?
  ERS

  основен инструмент на финансиране превърнат в спекулативно средство за манипулиране ...

 • 5
  Avatar :-P
  Мениджмър

  "Мениджмърите" на БФБ Биста Илкова и Виктор Папазов: "Какво не им харесва?"
  - страхотен бисер на Капитал, евалата!!!

 • 6
  Avatar :-?
  "Биста" Илкова

  "Мениджмърите на БФБ Биста Илкова и Виктор Папазов" - Капитал, искате да кажете "Бистра", а не "Биста"? Или пък се опитвате да ни размеете с игра на думи? Или пък просто сте мръхъли и не си четете статиите, за да няма правописни грешки?

 • 7
  Avatar :-|
  promqna

  Хубаво е да няма управление от типа "вечно присъствие". Неможе да има доживотно управление. И американския президент може да го сменят с негър. Стига с тази лапаница, я вижте 38 човека, какви суми си гушат, нека се съобразяват малко и с бедния народ. Тези пари може да се разпределят за борсови инвестиции, клирингови къщи, и там каквото е нужно, за да има и повече борсови продукти, опции, деривати върху стоки, акции, индекси и т.н. Неможе да се тъпче на едно място толкова много време.
  Вярно вкараха Ксетра, но защо отмениха преди половин година един обикновен дей-трейдинг.
  Каква е ползата от една Ксетра, ако не може да се купува и продава в рамките на ден.
  Време е да се приключва по-бързо с борсовите недоразумения. Инвеститорите в момента нямат никаква възможност за защита от спадащ пазар, понеже не могат да инвестират в нищо друго, освен в спадащи акции, а не могат и да застраховат чрез опции или фючърси, или да играят срещу спад чрез къси продажби. А при наличие на такава силно развита комуникация и глобална свързаност, каквато носи днешната компютърна реалност, липсата на изброените продукти е необяснимо за обикновения инвеститор. Ако имаше такива продукти родната ни борса, нямаше да бъде най-спадналата борса в света за времето от октомври месец - насам. Подобни неща трябва да са болката на ръководството, а не само подмяната на една платформа с друга, за която догодина ще имаме и облагане с такси.

 • 8
  Avatar :-|
  гост

  Вижте днешния "24 часа", как добре се кипрят Папазов и жена му, ПРОСЛОВУТАТА Ирен Комитова. Фирма за луксозни джаджи, хайлайф майна демек. Голф воаяжи по света за него, парцалки и разни други забавления за нея, и това гарнирано с прословутото БМВ от капачките на Загорка.

  Алеко, Алеко, същите дебили сме като преди 100 години.

 • 9
  Avatar :-|
  Николай Стоянов

  Съжалявам за грешките - изцяло моя е вината... На хартия ги няма, просто текстът под снимка се набира на ръка... в петък, в бързината, преди да си тръгнеш от работа за по бира...:)

 • 10
  Avatar :-|
  Защо

  Защо пропускате връзките на Виктор Папазов с Държавна сигурност и особено с Мултигруп? Той беше свързан с покойния Илия Павлов и изпълняваше ресора "Първа българска фондова борса" в началото на прехода. И до днес остава близък на БСП.
  Бистра Илкова също някога бе свързана с Мулти. Проверете. След 2001 година кариерата й изцяло се дължи на ракетата-носител Лидия Шулева.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход