🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вземете си парите

Публичните компании раздават все повече дивиденти, но много инвеститори не си ги прибират

   ©  Perrush
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Борсовите играчи в България като правило не разчитат на дивиденти. За разлика от публичните компании на развитите борсови пазари, чиято дивидентна политика е важна за цените на акциите, тук доскоро пазарния ръст на повечето компании беше дотам висок, че никой не обръщаше внимание на скромните проценти от печалбата, раздавани на акционерите. Това започва да се променя, но въпреки че досега публичните компании на Българска фондова борса (БФБ) са гласували да бъдат разпределени близо 620 млн. лв. за миналата година (или със 120% повече от предходната), голямата част от тази сума отива в шепа мажоритарни акционери. Същевременно повечето дребни инвеститори, придобили акции по време на масовата приватизация продължават да не се интересуват от полагаемия им се доход.

Тенденцията и за 2007 г. е все повече дружества да раздават дивиденти (виж таблицата), но те пак останаха в сянката на капиталовите печалби от поскъпването на акциите, въпреки че в края на годината финансовите пазари изпаднаха в криза. От началото на 2008 г. обаче основните борсови индекси са изгубили по над 30% от стойността си и дивидентите започнаха да изглеждат като


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар