Борсата заприличва на истинска
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Борсата заприличва на истинска

<b> Българските инвеститори ще трябва да почакат още, преди да печелят големи проценти по време на спад<br /> </b>

Борсата заприличва на истинска

На хартия късите продажби и маржин търговията стартират на 14 август. На практика - по-късно

Николай СТОЯНОВ
4287 прочитания

<b> Българските инвеститори ще трябва да почакат още, преди да печелят големи проценти по време на спад<br /> </b>

© Shutterstock


Къси продажби и маржин търговия

Късата продажба е начин да печелите от спада на борсата. Тя представлява сделка, при която инвеститорът продава книжа, които не притежава. Идеята е, че ако на датата, когато трябва реално да стане прехвърлянето, цената им е паднала, той ще може си ги набави по-евтино и да спечели от разликата.

Маржин търговията е начин да си купите повече акции, отколкото можете да си позволите. Например, ако решите да купите книжа за 10 хил. лв., брокерът може да ви заеме 50% от сумата и да трябва да вложите само 5 хил. лв. Разбира се, върху заема текат лихви, а за залог служат вашите акции. Ако цената им тръгне надолу, брокерът ще поиска да довнесете пари (т.нар. margin call).

Мечтата на всеки спекулант е да печели постоянно - независимо дали акциите на борсите хвърчат сред облаците, или се сгромолясват. Това, разбира се, никога не се случва на 100%, но по света поне има шанс да се прави. Ако инвеститорът очаква, че котировките ще се качват - купува акции, а ако счита, че ще падат - продава на късо (виж карето). Последната опция обаче досега не беше достъпна за инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ) и те нямаха много какво да направят, освен да гледат падащите цени на акциите с кисели физиономии.

От 14 август обаче влизат в сила промените в наредбата на Комисията за финансов надзор за късите продажби и маржин търговията, които на практика дават зелена светлина на този тип сделки. Инвеститорите обаче вероятно ще трябва да почакат, преди да се възползват от новите възможности, защото никой посредник засега не смята да започва да предлага такива услуги. Брокерите се притесняват, че все още има много неясноти и има опасност системата да даде накъсо вследствие на късите продажби.

Отложен старт

В инвестиционната общност периодично се надигат гласове за допускане на къси продажби и маржин търговия на БФБ. И досега те бяха позволени, но изискванията към книжата, с които могат да се сключват такива сделки, бяха толкова високи, че нито една компания не ги покриваше. Последните промени занижиха критериите и към момента на тях отговарят осем дружества (виж карето). От борсата и от Централния депозитар уверяват, че имат готовност да осигурят сключването новите типове сделки както на ниво търговска система, така и на ниво COBOS (онлайн платформата за търговия, разработена от БФБ). Иван Такев, оперативен директор на БФБ, обясни, че не са водени разговори с инвестиционните посредници, доколкото в случая става дума за изпълнение на нормативна разпоредба, чието спазване не зависи от наличието на интерес. "Тъй като и в двата случая (на маржин покупки и на къси продажби) става дума за предоставянето на заем, инвестиционните посредници са в правото си да имат преценка при какви условия го предоставят", добави той.

Повечето големи посредници обаче засега предпочитат да изчакат, докато се изчистят някой неясноти. От "Елана трейдинг" все пак обясниха, че не смятат да лишават клиентите си от нови възможности за инвестиции и работят по въвеждането на маржин покупки и къси продажби. На този етап обаче те не биха могли да се ангажират със срок за въвеждането на новите продукти. Същото е положението и в "Карол". В Инвестбанк пък засега не предвиждат такива услуги и залагат на репо-сделки, както досега (виж карето). "Ще направим всичко възможно да предложим новите услуги на клиентите си, но първо искаме да се уверим, че всички технически и правни подробности са уредени", каза Деница Христова, изпълнителен директор на "Бенчмарк финанс".

Малко по-конкретни намерения има "Булброкърс" (собственост на "Алфа финанс холдинг", където основен акционер е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев). "Вероятно ще въведем тези услуги от есента. Със сигурност ще предлагаме маржин търговия, а за късите продажби предстои да преценим технологично и юридически как стоят нещата. Надяваме се дотогава да сме готови с наша собствена платформа, а не да ги предлагаме през COBOS", обясни изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев.

Досега собствени платформи предлагат още няколко посредника като "Еврофинанс" (EFOCS) и "Делтасток" (Delta Broker). През седмицата техни представители коментираха за "Дневник", че те също срещат нормативни пречки, които вероятно ще забавят въвеждането на къси продажби и маржин търговия през алтернативните системи.

Проблемните моменти

Според брокери не е ясно дали Централният депозитар ще успее да се справи със ситуацията, тъй като при него освен досегашните клиентски подсметки вече ще трябва да бъдат регистрирани отделни сметки за къси продажби и маржин. Това може да затрудни дейността на институцията, чиято стара платформа вече на няколко пъти създава проблеми. Според Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на "Карол", едва ли може да възникне сериозен проблем с Централния депозитар, доколкото той продължава да е просто регистър, а не клирингова къща, която да има задължението да набавя продадените на късо книжа. "Текущата нормативна уредба прехвърля топката на инвестиционните посредници и ги превръща един вид миниклирингови къщи. Тя изисква да не предлагаме къси продажби и маржин, ако не можем да набавим книжата, но как можем да знаем сега дали след време ще можем да ги намерим. Така изниква потенциална опасност цялата система да се затлачи от неизпълнени сделки, ако прекалено много инвеститори заемат къси позиции", коментира той.

Друг неясен момент е дали на всеки COBOS клиент ще може да подава поръчки за продажби на късо или за маржин или ще има начин да се ограничи само за тези, с които посредникът е сключил договор за такива услуги. Ако това се окаже невъзможно, има опасност при самите посредници да настъпи хаос. Освен това не е ясно как потребителите на онлайн платформата ще разбират каква част от позициите им са къси.

Най-голямата неизвестна обаче не е свързана нито с институциите, нито с технологията. "Основният проблем на българския капиталов пазар е ниската ликвидност и тя значително ще затрудни пълноценното въвеждане на маржин покупките и късите продажби по начина, по който те функционират на развитите финансови пазари. В тази връзка едно от основните предизвикателства пред инвестиционните посредници ще бъде управлението на риска. Посредниците ще бъдат готови за въвеждането на продуктите, когато решат основно този проблем", коментира Димитър Георгиев, брокер в "Елана трейдинг". Според Рабаджийски именно поради тази причина би било по-разумно да се създаде дериватен пазар и вече на него да се продава на късо и да се търгува на маржин.

Брокерите твърдят, че ще водят усилен диалог с институциите на пазара в опит неяснотите да се изчистят и наредбата реално да заработи. Този път шансовете изглеждат доста по-добри и би било жалко, ако детайлите се окажат непреодолима спънка.

Кой покрива критериите

Промените в Наредба 16 на КФН се отнасят основно до критериите за компаниите, с които могат да се сключват къси продажби и маржин търговия. Според тях компаниите трябва да имат поне 20 млн. лв. пазарна капитализация и освен това за последните 20 търговски сесии с акциите им като минимум трябва да:

- е имало сделки през поне 15 сесии

- са се сключвали по 30 сделки на ден

- са се прехвърляли по 5 хил. акции.

Към момента на тези критерии отговарят "Еврохолд България", "Зърнени храни България", "Индустриален холдинг България", "Монбат", ПИБ, "Софарма", "Химимпорт" и ЦКБ.

Сбогом на репата?Липсата на маржин търговия досега успешно се заобикаляше чрез репо-сделки. При тях инвеститорът продава притежаваните от него книжа на банка или посредник с уговорката, че след определено време ще ги купи обратно. Така реално той получава обезпечен кредит, който може да бъде инвестиран в нови книжа. Практически същото се случва и при маржин търговията, но разликата е, че посредникът директно кредитира част от покупката. Освен това процедурата за крайния клиент е доста по-лесна. Всичко това навежда на мисълта, че маржин търговията може да изяде доста от пазара на репо-сделките. Представителите на Инвестбанк, която е най-големият играч при репата, обаче засега са спокойни. "Не мисля, че маржин търговията ще се отрази сериозно на пазара на репата. Не предвиждам до края на тази година много посредници да започнат да предлагат маржин търговия. Освен това такива сделки могат да се сключват с доста по-малко компании", коментира Минчо Минчев, главен дилър на Инвестбанк.

Къси продажби и маржин търговия

Късата продажба е начин да печелите от спада на борсата. Тя представлява сделка, при която инвеститорът продава книжа, които не притежава. Идеята е, че ако на датата, когато трябва реално да стане прехвърлянето, цената им е паднала, той ще може си ги набави по-евтино и да спечели от разликата.

Маржин търговията е начин да си купите повече акции, отколкото можете да си позволите. Например, ако решите да купите книжа за 10 хил. лв., брокерът може да ви заеме 50% от сумата и да трябва да вложите само 5 хил. лв. Разбира се, върху заема текат лихви, а за залог служат вашите акции. Ако цената им тръгне надолу, брокерът ще поиска да довнесете пари (т.нар. margin call).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 • 3
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 • 4
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

 • 8
  DeqnVasev avatar :-|
  Деян Васев

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

 • 9
  boo23681102 avatar :-|
  Севда Кротнева

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

 • 10
  lyf38683905 avatar :-|
  Нейчо Валентинов

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.