Проба... проба...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проба... проба...

Проба... проба...

Търговията на късо и маржин покупките започнаха наужким

Емил Гьорев
3839 прочитания

© shutterstock


Ако обикновеният инвеститор в Българската фондова борса (БФБ) си водеше дневник, записките в него от последната седмица биха могли да изглеждат така:

14 август: Днес е първият ден, в който мога да сключвам маржин сделки (механизъм за закупуване на акции чрез пари назаем - виж долния текст) и да продавам на късо (продажба на книжа, които инвеститорът не притежава с надежда, че цените ще паднат към момента, в който реално трябва да се купят и прехвърлят). Май ще взема утре да опитам, нали така печелят тези на Запад.

15 август сутринта: Я да продам малко акции на късо - позволено е за осемте дружества... "Химимпорт", защо пък не? Дано им паднат акциите, за да спечеля. И ще купя в маржин сделка малко на "Еврохолд България". Техните трябва да се качат, иначе ще се ядосам. Добре, ама моят посредник казва, че не може (или поне не иска) да сключим такива сделки, било опасно, имало неуредици и неточности в наредбата. Никой посредник не го правел, не били готови. Ега ти и маржин търговията, ега ти и късите продажби.

Проблемът

0.18% от стойността си е загубил индексът на сините чипове SOFIX на месечна база. Това е най-доброто му представяне за последните два месеца, когато търпеше продължителни спадове.

15 август следобед: Ха, според бюлетина на борсата някой все пак е успял да сключи една маржин сделка и една продажба на късо с моите две дружества. Странно…?

16 август: От борсата съобщават, че маржин сделка е невалидна. Това била грешно въведена поръчка, която посредникът е поискал да бъде коригирана на нормална. Но късата продажба явно остава, защото така пише в бюлетина на борсата.

Тези записки не са реални, но отговарят на събитията след влезлите в сила на 14 август промени в наредбата на Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира правилата за търговия на борсата. В новия документ беше дадена възможност на българските инвеститори да сключват къси продажби и да извършват маржин търговия - механизми, широко използвани на развитите пазари. Засега обаче

Всичко остана само на хартия

и от реален старт няма и следа. "Имахме заявки и висок начален интерес", заяви Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на "Карол". "За съжаление не изпълнихме нито една от поръчките поради многото неуредици, които трябва да се изгладят - както при нас, така и при другите органи на пазара."

Равносметката през този ден е, че на борсата се сключиха две по-скоро "пробни сделки". Маржин сделката, която е била преобразувана в обикновена, беше наречена експеримент от Гено Тонев, портфолио мениджър на "Юг маркет фонд мениджмънт". Той допълни, че глобата за това е в размер на до 10 хил. лв.

Кой ще бъде глобеният посредник не се знае, защото страните по сделките станаха анонимни след въвеждането на Xetra - новата платформа за търговия на БФБ. Сред гилдията на посредниците се говори, че двата посредника, решили да опипат почвата, са "София интернешънъл секюритиз" и "ЮГ маркет", но нито един от тях не го потвърди официално.

Първите проблеми

Дори при взимането на решения, засягащи строго организиран пазар, какъвто е фондовият, понякога се случва действията да изпреварят идеята и да се стигне до неточности и неясноти. Още от първия ден изникнаха въпроси, които може би трябваше да бъдат решени предварително. Един такъв е ежедневното изчисляване на свободно търгуемия обем на акции на компанията. Според изискванията на КФН всяко дружество - кандидат за новия тип сделки, трябва да има минимум 15% фрий флоут от капитала (free float - книжа, собственост на акционери, притежаващи по-малко от 2% от капитала на дружеството). Този параметър може да се промени след всяка борсова сесия и информация за изчисляването му има само в Централен депозитар - българския вариант на клирингова къща. А борсата, която трябва да регистрира тези специфични сделки, няма актуални данни в началото на всяка сесия кои компании отговарят на нормативните изисквания.

От борсата официално обясниха, че не разполагат с данни за фрий флоута, защото "от страна на Депозитаря бе заявена готовност за предоставяне на тази информация срещу заплащане. Съвсем естествено подобни условия не са приемливи за борсата".

Според Депозитаря проблем няма. "На 18 август в Централния депозитар постъпи писмо от БФБ, с което се заявява получаването на подобна справка на база 2% собственост. Считано от 20 август, тази справка също се предоставя на БФБ. Задълженията за изчисляване по чл.8, ал. 4 от Наредба 16 на КФН са на Регулирания пазар (борсата - бел. авт.) съгласно същата наредба", каза Георги Караджов, директор на Дирекция "Регистри и сетълмент" към Депозитаря.

Изглежда, спорът наистина е за пари, които БФБ по някаква причина не желае да плаща на Централния депозитар. Но, освен че търговията на борсата е започнала, без тези детайли да са разрешени, според много посредници съществуват и много правни неуредици и неточности, за които те тепърва трябва да се обърнат към КФН за разяснение.

Далеч не последните проблеми

Далеч по-важни за инвеститорите са друг вид "болежки". На първо място е липсата на Клирингова къща - институция, която следи сметките на всички инвеститори и инвестиционни посредници и гарантира задълженията на страните по сключените сделки. Засега никой от инвестиционната общност дори не е чувал за предложения да се създаде такава институция. В наредбата този проблем е "решен" чрез леко побългаряване, като ролята щедро е разпределена между Централния депозитар и посредниците. "Не съм чувал някъде по света този вид търговия да се осъществява без клирингова къща", каза Ангел Рабаджийски.

Другите проблеми са свързани главно с "техническата възможност на самите посредници да предоставят тези услуги", поясни Светозар Абрашев, брокер в "София интернешънъл секюритиз".

На въпроса :"Кога да очакваме реален старт на късите продажби и маржин търговията?" най-смелите очаквания на брокерите започват с датите около началото на следващата година. Но това е малко вероятно при скоростта на решаване на междуинституционалните проблеми.

27 август 2008 г.

Последна дата за търговия с правата на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Адванс терафонд". Издадените права са малко над 44 млн., като срещу 2 права притежателят може да запише 3 акции. Борсовият код на емисията е 6А6А, а емисионната стойност - 1.90 лв.29 август 2008 г.Крайна дата за записване на акциите от увеличението на капитала на "Балкантурист Елит". Емисията, предложена за записване, е в размер на над 35 млн. акции, като срещу притежаването на 1 право имате възможност да придобиете 3.5 акции.

Ако обикновеният инвеститор в Българската фондова борса (БФБ) си водеше дневник, записките в него от последната седмица биха могли да изглеждат така:

14 август: Днес е първият ден, в който мога да сключвам маржин сделки (механизъм за закупуване на акции чрез пари назаем - виж долния текст) и да продавам на късо (продажба на книжа, които инвеститорът не притежава с надежда, че цените ще паднат към момента, в който реално трябва да се купят и прехвърлят). Май ще взема утре да опитам, нали така печелят тези на Запад.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 • 3
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

 • 4
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

 • 8
  DeqnVasev avatar :-|
  Деян Васев

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

 • 9
  boo23681102 avatar :-|
  Севда Кротнева

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

 • 10
  lyf38683905 avatar :-|
  Нейчо Валентинов

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.