Потъващи милиони
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Потъващи милиони

Потъващи милиони

"Холдинг Варна" планира второ голямо увеличение на капитала в рамките на година. Инвеститорите още се чудят какво стана с парите от първото

Николай СТОЯНОВ
6049 прочитания

© Yanik Chauvin


Повече от нормално е, когато вземеш от някого пари, от време на време да му казваш какво става с тях. Така се изгражда доверие и ако отново ти потрябва заем, можеш да почукаш на същата врата. По този начин функционира и фондовата борса - компаниите набират средства с обещанието да ги инвестират и след успешния проект могат отново да се обърнат към пазара. Не точно така обаче протичат нещата при "Холдинг Варна" напоследък. След като в края на миналата година компанията набра 49.5 млн. лв. през борсата, досега не е ясно какво е станало с тях. Вместо това ръководството на холдинга планира ново увеличение на капитала - този път за 69 млн. лв., а инвеститорите започнаха да се опасяват, че става дума за разводняване на капитала.

Повод за опасенията

са размерът и цената, при които се извършват увеличенията. Общо двете увеличения са на стойност, която превишава 2.5 пъти активите на "Холдинг Варна" отпреди това. Така акционерите, които по една или друга причина решат да не участват, губят част от дела си в компанията. За това те са компенсирани с приходите от продажбата на правата им. Проблем има, ако новите акции се издават по цена под балансовата им стойност (частта от собствения капитал на дружеството, който се пада на една акция) - така новите акционери купуват по-евтино части от капитала на компанията, докато старите изведнъж се оказват с по-малка стойност на инвестицията си от досегашната.

При предишното увеличение на капитала на "Холдинг Варна" такъв проблем нямаше - по последен отчет балансовата стойност на акциите на компанията беше 12.13 лв., а емисионната стойност на новите акции беше 45 лв. Тогава основният акционер "Абас" (45% от капитала) записа полагащите му се акции, а голямата част от неизползваните права бяха изкупени от публичния холдинг "Химимпорт", който така придоби 21% дял в холдинга.

Сега обаче мениджмънтът планира да продава новите акции по 22 лв., докато на база собствения капитал към 30 юни 2008 г. те струват по 31.11 лв. При последния подобен случай с девненското предприятие "Полимери" в Комисията за финансов надзор (КФН) постъпиха жалби от инвеститори и тя не одобри увеличението на капитала. Тогава регулаторът се позова на текст от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), където се казва, че комисията "отказва издаване на потвърждение на проспект... ако емисионната стойност на акциите е по-ниска от балансовата стойност на една акция преди увеличението на капитала, изчислена към момента на вземане на решение за увеличаване на капитала, и по този начин се накърняват интересите на акционерите". "Мнението ни е, че цената е много по-висока, но пазарът определя цената. Не виждаме размиване на капитала, след като акциите са свободно търгуеми. В момента всички сме свидетели световни компании на какви цени се търгуват и на какви цени си правят увеличенията. Най-важното за холдинга и за неговите акционери е да е успешна емисията", казаха от ръководството на "Холдинг Варна".

Според Пламен Дерменджиев, професионален инвеститор и преподавател в УНСС, сега случаят е аналогичен на "Полимери" и той каза за "Капитал", че като акционер в холдинга смята да пусне жалба до КФН. "Значителният спад на балансовата стойност и на печалбата на една акция на "Холдинг Варна" в резултат на така предлаганото увеличение на капитала застрашава и накърнява интересите на акционерите", коментира той и добави, че всяко увеличение на цена под ликвидационната стойност би била разводняване, тъй като акциите не се търгуват активно и котировките не са достатъчно представителни.

Мъгла в отчета

Притесненията на инвеститорите се подсилват и от това, че няма яснота за какво се използват парите от предишната емисия. В проспекта за увеличението се казваше, че набраните средства ще бъдат отидат за преструктуриране на дяловите участия на холдинга и за увеличаване на финансовите му активи. Част от средствата се предвиждаше да бъдат инвестирани в нов туристически комплекс в дъщерния курорт на холдинга "Камчия". От дружеството обаче обясниха, че инвестициите в проекта още не са започнали, като парите от новото увеличение отново се планира да отидат за преструктуриране и придобивания. "Доколкото ни е известно, инвестицията на "Химимпорт" е по-скоро портфейлна, отколкото инвеститорска, но като цяло имаме няколко бъдещи съвместни проекта", допълниха от мениджмънта на "Холдинг Варна".

Според последния отчет на "Холдинг Варна" обаче голямата част (над 42 млн. лв.) от парите са предоставени като краткосрочни аванси "по договори за регистрация на сделки с ценни книжа и придобиване на дялове във връзка с преструктурирането на инвестиционния портфейл на дружеството". Освен това холдингът има още 20 млн. лв. предоставени аванси, които фигурират в отчетите му като краткосрочни още от 2006 г. и не носят доход за акционерите. Не е ясно на кого са предоставени средствата, както и няма одобрение от общо събрание на акционерите въпреки изискването на ЗППЦК за такова, когато мениджмънтът сключва сделки, чрез които вземанията на дружеството към едно лице или към свързани лица надхвърлят 1/3 от активите му (които за "Холдинг Варна" са около 90 млн. лв.). От компанията не дадоха повече детайли, като изтъкнаха, че когато приключат сделките, ще бъдат уведомени борсата и пазарът. "Очевидно е, че акционерите, различни от мажоритарния акционер и "Химимпорт", т.е. тези, които не могат да се определят като "инсайдъри", няма да искат да участват в увеличението на капитала, защото е абсурдно да продължават да инвестират в дружество, за голяма част (над 50%) от дейността на което не се знае абсолютно нищо. Същите акционери няма да могат да си продадат правата или ще ги продадат на безценица, защото няма да има нови инвеститори, които да купят акции на холдинга поради същите причини", каза Дерменджиев.

По времето на първото увеличение на "Холдинг Варна" беше проведено и увеличение на капитала на "Холдинг Нов век", където по аналогичен начин "Химимпорт" придоби дял от около 28%. Там също набраните средства са отпуснати впоследствие като аванс на... "Химимпорт инвест", компанията майка на "Химимпорт". Ако това се случва и при "Холдинг Варна", може да се окаже, че едни и същи пари могат да се ползват за неограничено превъртане през три компании и така да надуват активите им - нещо, което обикновено буди подозрение не само у инвеститорите, а и регулаторите.

Автор: Капитал

Повече от нормално е, когато вземеш от някого пари, от време на време да му казваш какво става с тях. Така се изгражда доверие и ако отново ти потрябва заем, можеш да почукаш на същата врата. По този начин функционира и фондовата борса - компаниите набират средства с обещанието да ги инвестират и след успешния проект могат отново да се обърнат към пазара. Не точно така обаче протичат нещата при "Холдинг Варна" напоследък. След като в края на миналата година компанията набра 49.5 млн. лв. през борсата, досега не е ясно какво е станало с тях. Вместо това ръководството на холдинга планира ново увеличение на капитала - този път за 69 млн. лв., а инвеститорите започнаха да се опасяват, че става дума за разводняване на капитала.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Ивайло

  Холдинг "Варна" е един от инструментите на ТИМ. Още много неща ще потъват там... И най-накрая, като някой от другия край на света каже, че в БГ всичко е бъгаво, ние пак ще се правим на учудени и възмутени и ще ловим поредния едър лъжец на дребно, само и само да пуснат кранчето отново, за да смукнем още малко. И пак старата песен....

 • 2
  Avatar :-|
  XYZ

  От единия джоб в другия... За всички е ясно, че никой във Варна не може да пръдне ако преди това няма разрешение от ТИМ но явно има и такива, които са *** да инвестират в нещо свързано с Варна и ТИМ. По-добре инвестирайте в Тото-то или някоя фирма от съзвездие Касиопея или Голямата мечка - имате по-голям шанс да си вземете парите обратно.

 • 3
  Avatar :-|
  Камен

  Кой нормален човек инвестира във фирми, свързани с ТИМ, Черепа, и тям подобни крупни български бизнесмени?
  Освен някой като г-н Дерменджиев, определен като "професионален инвеститор". Дано професията му е да не дава съвети и на други хора къде да инвестират парите си.

 • 4
  Avatar :-|
  Инвеститор

  Май не само г-н Дерменджиев инвестира там. Международни иннституционални инвеститори имат доста % от тези фирми. Междудругото Камене ти в кои фирми инвестираш?

 • 5
  Avatar :-|
  Камен

  Аз в БГ не инвестирам. Само в Америка. Макар и да са на 5,000 мили оттук, фирмите винаги си подават отчетите (одитирани от някой от голямата четворка, а не от експерт-счетоводител Кака Пенка) навреме - иначе ги делистват. Звъннеш по телефона в отдел Връзки с Инвеститорите - говорят ти на Сър. Като излязат новини - веднага разбираш и вземаш съответното решение да купуваш или продаваш. Е, не че и там няма далавери, но е на светлинни години оттук.
  Съветвам всеки да си отвори една сметка в кой да е онлайн брокеридж, захранваш си я с банков превод оттук и си търгуваш без проблеми.

 • 6
  Avatar :-|
  Инвеститор

  Моя подход е различен. Почвам от горе надолу, както го пише по учебниците. Първо избирам регион, после страна, отрасъл и накрая компания. Безспорно е, че растежа на Балканите ще неколкократно по-голям от този в САЩ и Европа. Виж какво направиха румънците през 1 и 2 тримесечие, над 9% ръст на БВП. Същият този Дерменджиев пише в блога си, че растежа у нас тази и следващата година ще е рекорден. И аз мисля така. Майкъл Портър, един велик професор, все още жив, казва, че най-важното е да откриеш, развиеш и използваш сравнителните си предимства. Какви сравнителни предимства имаме ние дребните инвеститори на пазара на акции в САЩ или Европа. Така, че моя съвет е да се инвестира тук, но с ъкъл.

 • 7
  Avatar :-|
  Камен

  Може и да си прав, че пазара ще расте; пари обаче ще направят Черепа, ТИМ, Люси Стойков и събратята им. Да не мислиш, че ще споделят парите си с теб, миноритарния инвеститор? Каква закрила имаш ти и на закона за ценните книжа ли ще разчиташ да те защити, или на морала на мажоритарните собственици?

 • 8
  Avatar :-|
  bdm

  МНОГО ЯСНО ве - Тук ВАрНА
  Пирамидите са още живи

 • 9
  Avatar :-|
  Инвеститор

  Камене абсолютно съм съгласен с теб относно слабите регулатори, да не кажа липсата на такива. Затова слагам голям дисконт при оценка на акциите. Разчитам на това, че историята у нас ще се повтори доста по-бързо от тази в САЩ и Европа, в по-далечното минало и Чехия, Полша и Унгария, в по-близкото. Освен това мисля, че споменатите от теб по-горе мажоритари, имат по-големи цели от тези да ни откраднат мижавите парички. Освен негативния имидж имат и доста сравнителни предимства, като например доброто управление на кредитния риск и връзките с правителството.
  Всъщност си прав, риска е голям, но и очакванта печалба е голяма. "Който го е страх да не ходи в гората"

 • radev1959

  Холдинг Варна са банда разбойници-и на мен ми потънаха там парите.Правителството следва да ги радзследва и да ги закрие.Това са бивши военни(овенни),милиционери и ченгета от ДС,покрай тях са промъкнаха местни варненски мутри и парвенюта,както и откровени мошеници.Тази банда е умалоне вид на българската държава...Дано не видят бял ден...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK