Забавянето на бързите пари

Обемът на небанковото кредитиране нараства, но с все по-умерени темпове

Когато преди няколко години на българския пазар се появиха небанковите дружества за кредитиране, основното им послание беше, че заемите, които отпускат, са бързи. Идеята е буквално за минути да разберете дали сте одобрен и да получите сумата. А понеже става дума за по-малки като размер заеми, връщането им също обикновено е по-бързо, макар и доста по-скъпо от банковото финансиране. Този месец обаче стана ясна още една причина, поради която този род дружества могат да претендират, че са бързи - ръстът на бизнеса им също изпреварва този на банките.

Доказателството за това дойде от публикуваната за първи път от БНБ статистика за сектора на небанковото кредитиране. Данните показват, че към края на септември 2008 г. играчите на този пазар са отпуснали заеми за общо 2.7 млрд. лв., което представлява ръст с 32.7% спрямо края на 2007 г. (виж графиката). За същия период брутните кредити в банковата система са се увеличили с 21.66% до 55.8 млрд. лв. Въпреки това, погледнато на тримесечна база, и при небанковите компании се забелязва постепенно намаляване на обема на новодоговорените кредити.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Стоянов-Старши

  Мария, (или г-жо Иванова, или г-це Иванова - всичките ми звучат малко... смешно), молба/въпрос: има ли някъде сравнително агрегирана информация какви точно кредити (срок, размер, "spread" на лихвата над банковите кредити, и т.н.) отпускат дружествата, за които пишете? Питам, защото в Щатите има подобни дружества - те отпускат т.нар. "pay day loans" с МНОГО висока лихва и сравнително малка главница - но не съм сигурен дали тези, за които пишете, са техният еквивалент. "Рay day loans" компаниите са пазар с тясна ниша - заематели с много лош кредит - толкова лош, че за тях кредитните карти не са опция. Ако в България наистина 4.8% (2.7/55.8) от кредита минава през такива посредници, и те се търгуват на борсата, аз бих ги продавал накъсо - трудно е да се сетиш за по циклична индустрия от тази.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  maq

  работих в тази организация и съм много недоволна,много изисквания и никакво заплащане,носиш отгожорност за пари и документи,стоиш по 10ч права за някакжи си мисерни 300-400 лв,има бонуси от застраховките,от които шефовете маи-доста печелят,защото буквално ни насилваха да правим застраховки,а накрая аз не получих ни6то от тях,набутвация от всякъде
  А РЕГИОНАЛНАТА НА ТЪРНОВО Е ГОЛЯМА........

  Нередност?
Нов коментар