Сделка от 1001 нощ

Държавен фонд от Оман ще придобие 30% от Корпоративна банка

Според Цветан Василев сделката с Оманския фонд включва и партниране в други проекти
Според Цветан Василев сделката с Оманския фонд включва и партниране в други проекти    ©  Надежда Чипева
Според Цветан Василев сделката с Оманския фонд включва и партниране в други проекти
Според Цветан Василев сделката с Оманския фонд включва и партниране в други проекти    ©  Надежда Чипева

Кризата е на път да промени "географията" на инвеститорите не само по света, но и в България. Доскоро интерес към придобиването на дялове от български банки проявяваха главно големи финансови институции от Западна Европа. Новите "завоеватели" не идват от запад, а от изток. Богатите на петрол арабски държави от района на Персийския залив, изглежда, все повече ще засилват присъствието си тук.

Първата сделка във финансовия сектор с арабски капитали е факт. Дружество от Оман ще придобие 30% от акциите на Корпоративна търговска банка. Новината съобщи мажоритарният собственик Цветан Василев, като информацията беше официално обявена и на българската фондова борса, каквото е изискването по закон, тъй като банката е публично дружество - около 19% от нейните акции се търгуват на нея.

Купувачът е специално регистрирано за целта дружество "Бългериън екуизишън къмпани II" С.а.р.Л. - Люксембург. То е 100% собственост на Държавния общ резервен фонд на султаната на Оман, който се попълва с приходите от продажба на петрол и служи за инвестиции на арабската държава в чужбина. Цената на сделката на този етап е тайна. Покупката ще стане факт, след като БНБ и Комисията за защита на конкуренцията одобрят придобиването на 1 800 000 акции (представляващи 30% от капитала на "Корпоративна").

Мажоритарен собственик ще продължи да бъде финансовата къща "Бромак", която е 100% собственост на Цветан Василев. Новите акционери ще имат две места в надзорния съвет. Те няма да имат свой изпълнителен директор, тъй като по договор мениджмънтът се запазва изцяло български.

Вестта прозвуча доста изненадващо на фона на продължаващата финансова криза. Последните покупки на български банки бяха преди разгара на кризата - СИБанк беше продадена на белгийската KBC Group през септември 2007, а малко по-късно ирландската Allied Irish Bank придоби мажоритарен дял от Българо-американската кредитна банка. Впоследствие всички опити за придобивания станаха невъзможни заради отлива на инвестиции от страната. Не е тайна, че от месеци насам поне три български банки опипват почвата за продажба, като за целта са ангажирали авторитетни международни финансови институции за консултанти, но на този етап са далеч от евентуални сделки.

Заповядайте след първия си милион*

Появата на нов акционер в Корпоративна банка всъщност не е абсолютна изненада, защото още преди две години Цветан Василев обяви, че е склонен да приеме стратегически партньор, но не и да се раздели с мажоритарния пакет. По думите му преговорите за финансовата институция са продължили близо година, като първоначалното предложение е било от страна на оманския фонд. Консултант по преговорите е била американската инвестиционна банка Goldman Sachs. На този етап не се предвижда арабският фонд да придобива допълнителен пакет от акции или да разширява присъствието си в банката чрез увеличение на капитала й. Според Василев това не се налага: "Ние не искаме излишък от капитал, който да намали дохода на акционерите. Банката е с чудесни капиталови параметри. Но те имат готовност заедно с "Бромак" да участват в увеличение на капитала, в случай че това се налага. Засега промяна в стратегията, заложена в проспекта за публично предлагане, не е замислена и не е предлагана."

Оманският фонд е вече известен в България (виж карето по-долу). Първата му по-голяма инвестиция у нас беше придобиването на дял в проекта "Супер Боровец". Според Цветан Василев сегашната сделка няма нищо общо с този проект и не са водени преговори банката да участва с финансиране по него. "Никога не е ставало въпрос аз да финансирам техни проекти в България. По-скоро обратното, те да инвестират в други мои проекти", заяви той.

Предполага се, че един от съвместните проекти ще е застрояването на парцела от близо 50 дка на "Цариградско шосе", върху който в момента се намира Издателско-полиграфическия комплекс "Родина" (поовече - тук). Наскоро фирми, свързани с Корпоративна банка, успяха да изкупят дяловете на няколко вестника от консорциума "Обединени български вестници", който е собственик на ИПК "Родина". Новият собственик не крие намеренията си да намери друг терен за преместване на печатницата, а имотът на "Цариградско шосе" да бъде превърнат в бизнес парк. Парцелът е особено атрактивен заради местоположението си, а и поради факта, че се намира в съседство до бъдещия правителствен комплекс на 4-ти километър.

Според запознати Корпоративна банка работи и по друг подобен проект - изграждането на мол и бизнес център в района на Централна гара (на мястото на бившия "Железопътен завод София"). Парцелът е с големина 120 дка.

"Стратегията на оманския фонд е дългосрочна. Те търсят дългосрочно партниране. В крайна сметка аз затова се съгласих на сделката. Защото тя не касае само инвестицията в банката, а включва партниране в определени отрасли, които са и мой приоритет", коментира Василев пред "Капитал". По думите му общите проекти са не само в сферата на недвижимите имоти, но също в енергетиката и пътното строителство.

Държите да печелите? Ние също*

Акциите на "Корпоративна" са сред най-малко пострадалите от срива на борсата, започнал през октомври 2007 г. По-негативен тласък получиха след фалита на Lеhman Brothers в средата на септември миналата година. Тогава пострадаха книжата на финансовите институции по цял свят и КТБ също не успя да се спаси от разпродажбите на инвеститорите. Все пак за последните 12 месеца акциите й са загубили малко под 20%. За сравнение - някои публични компании и банки се простиха с над 80%, като подобна е загубата и на основния индекс SOFIX. В момента акциите на банката се търгуват на нива около 70 лева, което означава, че цялата банка се оценява от пазара на 420 млн. лева. По текущите пазарни цени на акциите делът от 30%, който оманският фонд купува, би трябвало да струва около 120 млн. лева. Запознати с преговорите обаче заявиха, че договорената цена не е по-ниска от тази.

Интересното при банката е, че книжата й се търгуват при нива на съотношението цена/печалба доста над останалите по-активно търгувани публични банки - ПИБ и БАКБ, и доста над средното за пазара. В момента при КТБ цената е 10-12 пъти над печалбата на една акция, докато при другите банки съотношението доскоро беше в границите на 5-8, а в последните дни падна под 3. Средно за SOFIX нивото е малко над 5. Коефициентът цена/печалба показва колко пъти цената на една акция е над полагащата й се печалба. По-високото ниво означава, че инвеститорите имат по-големи очаквания за развитието на компанията - подобрение на финансовите резултати, продажба, привличане на стратегически инвеститор или друго ключово за дейността събитие. Финансовите резултати на "Корпоративна" към края на годината може би оправдават заложените очаквания на инвеститорите (виж таблицата). Брутният лихвен доход расте с над 40%, а печалбата с близо 75%.

*Рекламни слогани на Корпоративна банка

Оманският поход към Equest

Фондът Equest последните 2-3 години пазаруваше свръхактивно български дружества, но през миналата година започна да разпродава вече закупеното. Правеше го чрез две специализирани дружества, търгувани на неофициалния сегмент на Лондонската фондова борса - Equest Balkan Properties (за инвестиции в недвижими имоти) и Equest Investments Balkans (за разнородни придобивания), а лице на групата беше единият от управляващите партньори Георги Крумов. Справка в борсовите регистри показва, че само през последните два месеца Държавния общ резервен фонд на султаната на Оман е увеличил дела си във втория фонд от под 5% на 32.3%, с което е станал най-големият собственик. Останалите големи акционери към 20 януари са фондът с италиански капитали Kairos Investment Management (20.5%), Lazard Asset Management (6.3%), UNIQA Financial Services (5.1%) и част от самите мениджъри на дружеството Петри Карялайнен (4.4%), Кари Хаатая (3.3%) и самият Крумов (3.2%). В активите на инвестиционно дружество са "Техномаркет Домо", фирмата за почистване на София "Новера", проектът "Супер Боровец", вносителят на автомобили "Авто юнион" и дял от 37.7% в застрахователното дружество "Уника България" (бивша "Витоша"). Акциите на фонда поевтиняха значително през последната година и в момента пазарната капитализация е малко над 50 млн. британски лири.

Георги Крумов всъщност неотдавна се оттегли от ръководството на Equest Balkan Properties (в замяна получи акции във фонда) и започна тясно партньорство с оманския фонд. Още през май 2008 г. той обяви, че заедно с арабския инвеститор са създали ново дружество - "Сий кепитал мениджмънт", в което оманското правителство държи 60%, а останалият дял е негов. Планирано беше фирмата да вложи в България около 200 млн. евро. Първите покупки бяха бившата резиденция на Тодор Живков в Сандански и терен от 200 декара в периферията на София. Тогава Крумов отрече оманският инвеститор да има някакво роля в Equest. А като единствена връзка посочи смесения им проект "Супер Боровец".

Информацията за оманския фонд е оскъдна. Според различни информации в него има натрупани между 6 и 13 млрд. долара.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 2
  boriaz avatar :-P
  Boriaz

  С ДПС мандатоносител кой искате да дойде да купува, марсианците ли?

 • 3
  Avatar :-|
  Добра продажба

  Много добър за момента изход от проблема, който виси над българските банки - фалитът. ПИб и другите родни трезори да видим какво ще сторят защото 2009 може да бъде годината на българските фалити.

 • 4
  Avatar :-|
  koko

  Богатите на петрол държави , понеже черното злато се вдигна по всичките борси и бележи незапомнени котировки, се насочиха към инвестиции в острова на спокойствието - БГ. С комсомолски ентусиазъм световни лидети в металургията наддават за Кремиковци, но все още не е ясен окончателният победител. Гоце посети световният лидер Виетнам и целокупният български народ научи, че виетнамските братя желаят да видят на живо майор Деянов - почитаният и отличен с много награди народен и международен артист. В очакване на новини как братският виетнамски народ пожелава и Масларова

 • 6
  slavy2001 avatar :-|
  Слави

  Милиардер от Оман смята да строи торов завод край Варна.

 • 7
  Avatar :-|
  stivi

  В "Либийска връзка" на Г. Лилов се описва, че агент на оманския фонд е инвестиционното дружество на принцесата на Катар (който беше посредник за откупа за мед. сестрите ни), а в действителност през двата фонда текат наши мафиотски капитали и през тях е осъществена сделката на тимаджиите с нефтените ни концесии в Либия. Първанов е носител на награда на Оман за "демократичен държавник" (!!? - абсолютна монархия награждава комунист), а двете държави приеха да станат членки на газовия ОПЕК, иницииран от Москва. Между впрочем, омански капитали щяха да купуват и "Кремиковци", само дето в книгата е посочено, че основната фирма на фамилията Митал - "Амстердам холдинг" не се води тяхна собственост, както сочи тамошният търговси регистър.
  И най-сетне, Корпоративна банка е наследник на бившата Българо-съветска инвестиционна банка.

 • 8
  sunbeem avatar :-?
  hrisi2073

  така си е стиви

 • 9
  kbderror avatar :-P
  kbderror

  @ stivi

  леле....

  аре нема нищо :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход