Три с един удар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Три с един удар

Три с един удар

Групата "Химимпорт" преобразува три бивши приватизационни фонда в секторни холдинги

Николай СТОЯНОВ
11837 прочитания

© Ася Колева


"Не инвестирам в Siemens, защото не разбирам с какво се занимава." Това са думи на портфолио мениджър на Raiffeisen Capital Management отпреди няколко месеца. "Преди десет години беше производител на телефони, преди пет години беше по-скоро пенсионен фонд, а сега май е индустриална компания. За утре съвсем не знам."

Всъщност може би в това се състои проклятието на всяка бързо разрастваща се корпорация: в един момент процесът става неконтролируем, а вътрешната структура - неразгадаема.

Нещо такова се случва и на българската група "Химимпорт". В орбита около холдинга, който се контролира от група лица, по-известни на обществеността като ТИМ, има най-разнообразни фирми, придобивани през годините. При част от тях участието е пряко или чрез дъщерни подхолдинги, но при други е чрез сложна плетеница от свързани лица. Едва ли има инвеститор в акции на "Химимпорт", който да е наясно точно какво стои зад тях и който да не приветства всеки опит за подреждане на структурата. Още повече когато той става в рамките на публично търгувани секторни холдинги, в които са събрани сходни компании.

Е, това се случва. Три бивши приватизационни фонда - "Холдинг Варна", "Холдинг Нов век" и "Сила холдинг", които от години практически се контролират от група лица около "Химимпорт", получиха финансови инжекции чрез увеличение на капитала в края на 2007 и през 2008 г. А в началото на 2009 г. беше изчистена собствеността им, като в тях пряко или чрез свои взаимни фондове директно влезе "Химимпорт" (виж инфографиката). Най-мащабни изглеждат плановете за концентриране на

Туристическия бизнес в "Холдинг Варна"

Парите за финансирането и преструктурирането бяха осигурени с две увеличения на капитала на "Холдинг Варна", като при първото "Химимпорт" стана съсобственик с 21%, а при второто се включи и "Химимпорт инвест" (компанията-майка на "Химимпорт") с 19%. Така в холдинга влязоха близо 120 млн. лв. Иво Каменов, изпълнителен директор на "Химимпорт", потвърди пред "Kапитал", че те са съдействали за преструктурирането на "Холдинг Варна", но подчерта, че инвестицията е изцяло финансова и с цел печалба. "Доколкото ми е известно, "Холдинг Варна" планира да се превърне в сериозно туристическо дружество с интереси както в летния, така и в зимния туризъм", добави той.

Първите стъпки в тази насока вече са предприети. В началото на февруари "Холдинг Варна" придоби контрол върху 57% от "Св. св. Константин и Елена холдинг" (оператора на едноименния курорт), след като изкупи дяловете на няколко други големи акционера, свързани с "Химимпорт". Сделките бяха вследствие на търгово предложение от "Холдинг Варна" към останалите акционери и ако се съди по прехвърлените пакети, сред акционерите, приели търговото предложение, са "Андезит" (27%) и "Итал комерс 75" (20%). Първата компания е дъщерна на добивната компания "Ескана", която се управлява от Венцеслав Евстатиев - основен собственик на свързваната с ТИМ телевизия "М Сат". Втората е заложена в дъщерната банка на "Химимпорт" - ЦКБ, срещу заем за 4.3 млн. евро и е собственик на "Виаджо ер", за което имаше планове да се слее с една от авиокомпаниите на "Химимпорт" - "Хемус ер".

Единственият голям акционер, който не е приел търговото предложение, е "Рентапарк", което обаче чрез дъщерното си дружество "Абас" притежава 45% в самия "Холдинг Варна". Цената, по която бяха изкупени дяловете на останалите съсобственици в курорта от 9.97 лв. за акция, се приема за доста ниска, като така цялото дружество (почти целия курорт, яхтено пристанище в Балчик и проект за голф игрище край Шабла) се оценява на едва 23 млн. лв. Това изглежда доста изгодно за инвеститорите в "Холдинг Варна", сред които и над 15 хил. дребни акционери от масовата приватизация.

Освен това в края на 2008 г. "Холдинг Варна" е придобил и 32% дял от "Варна риълтис". Всъщност това е просто новото име на "Мустанг холдинг", в който е концентриран медийният и рекламният бизнес на ТИМ, интернет доставчикът "М Нет" и веригата заведения "М Фуд". Другите двама големи акционери са изпълнителните директори на "Химимпорт" Марин Митев и Иво Каменов (с по 32%), като "Холдинг Варна" е изкупил дела на Мирослав Несторов, както и делът му от около 3% в "М Сат". Несторов е напуснал ръководството на "Варна риълтис" и другите компании в групата, като според източник на "Капитал" от Варна ТИМ са изкупили дела му за около 10 млн. лв.

През януари "Холдинг Варна" е закупил още две дружества - "Голф плюс", което строи голф игрище край Банско, и "Равда тур", което има ваканционно селище в Равда. Продавачи и по двете сделки са отново свързани с "Химимпорт" лица.

Малко по-неясна е

Стратегията около "Нов век" и "Сила"

"Холдинг Нов век" започна да се оформя като обединяващо звено за леката промишленост. В края на миналата година в него влязоха "Винпром Хасково", както и част от останките от бившата лозаро-винарска кооперация "Ловико". В "Сила холдинг" пък се съсредоточават миноритарни пакети от тежки промишлени предприятия - "Каумет" и "Каучук" (производители на каучукови изделия) и "Асенова крепост" (полиетиленови опаковки), но в момента в холдинга тече увеличение на капитала, което може да му позволи да увеличи дяловете си. В края на 2008 г. "Сила холдинг" е придобил от ЦКБ и 10% от пенсионното дружество "ЦКБ-Сила".

Доскоро основните акционери в двата холдинга бяха дружества, регистрирани на адреси на "Химимпорт" или по друг начин свързвани с тях, като "Химимпорт" имаше пряко само миноритарно участие в "Нов век" - 28%. През януари обаче той се раздели с участието си срещу 1.2 лв. на акция. За сравнение - преди половин година те бяха купени на 22 лв. - или общо със 8.7 млн. лв. по-малко. От "Химимпорт" обаче обясниха, че не става въпрос за загуба, тъй като са продали дела в "Нов век" на борсова цена, но са получили също и мажоритарен дял в друга компания, която ще стане видима от консолидирания отчет.

В началото на 2009 г. връзката на "Нов век" и "Сила" с ТИМ се изясни, след като дотогавашните им собственици прехвърлиха дяловете си на взаимните фондове на "ЦКБ асетс мениджмънт" (дъщерно на "Химимпорт") и "Реал финанс асет мениджмънт" (дъщерно на "Холдинг Варна"), които вече сумарно държат по над 50% и в двата холдинга. От "Химимпорт" уверяват, че намеренията им са сериозни, а целта им е печалба. "Не забравяйте, че нашият основен бизнес е преструктуриране на предприятия, които купуваме. В краткосрочен и средносрочен план ги развиваме и правим успешни компании. И сме единствената група, която го прави от години, и то професионално - анализирайте компаниите, които сме купували през годините", каза Иво Каменов.

Доскоро взаимните фондове на ЦКБ и "Реал" бяха сравнително малки играчи на пазара с активи от по около милион лева, но през януари получиха парична инжекция от пенсионни фондове и други дружества от групата. На практика сделката се финансира с парите за бъдещите пенсии на осигурените, а на тях им остава да разчитат, че двата холдинга ще се развиват добре и наистина професионално.

"Не инвестирам в Siemens, защото не разбирам с какво се занимава." Това са думи на портфолио мениджър на Raiffeisen Capital Management отпреди няколко месеца. "Преди десет години беше производител на телефони, преди пет години беше по-скоро пенсионен фонд, а сега май е индустриална компания. За утре съвсем не знам."

Всъщност може би в това се състои проклятието на всяка бързо разрастваща се корпорация: в един момент процесът става неконтролируем, а вътрешната структура - неразгадаема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  plamender avatar :-|
  Пламен Дерменджиев

  Браво Ники, отлична статия! Прави впечатление, че съвсем отскоро ТИМ са променили политиката си към разкриване на повече информация за свързаните с тях публични компании. Вероятно това е следствие на критиките на пенсионните фондове и други институционални инвеститори към КФН, относно липсата на прозрачност на БФБ. Последното се очертава, като главна причина за отдръпването на пенсионните фондове от нашата борса, вследствие на което индексите ни са втори по спад в света, след този в Исландия.

  Всичко това е едно добро начало, а що се отнася до Химимпорт, той по-скоро трябва да се оценя като "private equity" фонд, отколкото като публичен финансов конгломерат.

 • 2
  soonvarna avatar :-|
  soonvarna

  Подкрепeте българското чудо на адрес: http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/. Гласуването е до 7 юли. Нека бъдем българи!!!

 • 3
  Avatar :-P
  Първи частен град....

  ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Вара=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Врна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варн=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Вана=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=арна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Вара=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Врна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ=Варна=ТИМ • 4
  Avatar :-|
  яйцекрепач

  "Не инвестирам в Siemens, защото не разбирам с какво се занимава." Това са думи на портфолио мениджър на Raiffeisen Capital Management отпреди няколко месеца.
  Кратко, ясно и много точно. Сега, какво ще стане, ако вместо Сименс поставим една друга дума, ще получим ли, пак вярно твърдение ! :)

 • 5
  Avatar :-|
  ТИМ-ОК

  ТИМ се стреснали от критиките?!?! :-)
  Пламене, много си наивен. Стой си при учебниците и не се изказвай по делата на ...добре облечените бизнесмени.
  Едно допълнение към правилното твърдение "ТИМ=Варна" :
  "ТИМ=>София и други градове"

 • 6
  balinov avatar :-P
  balinov invest real estate company

  Добре е поне някои да знае какво прави и накъде е тръгнал.....господата май знаят:)

  идеята за първи чатен град е от 60-те години на миналия век още! но не е пробила поради столични интереси към Варна....туризма е бил големия коз по време на кризата на 30-те години на 20 век.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK