Всеки за себе си

Концепцията за европейски суперрегулатор засега отстъпи пред по-приложимите идеи за множество нови и стари надзорни институции

"Всеки за себе си, или прагматично сътрудничество в полза на всички" - това са алтернативите пред европейския финансов сектор според Жак де Ларозиер, френски икономист, съветник на Европейската комисия за излизане от кризата и бивш директор в Международния валутен фонд. В сряда Ларозиер представи в Брюксел доклада на групата си, наричана шеговито "Ларозиер и седемте джуджета", в която участват седем ключови фигури от банковия бизнес. Планът, начертан от "джуджетата", обаче е великански по своята амбиция - ако предложенията в него се реализират, това ще е най-мащабната реформа в банковия сектор през последните десетилетия. Въпросът е дали "прагматичното сътрудничество в полза на всички" ще срещне и политическа подкрепа.

Голямата изненада в доклада беше липсата на очакваната препоръка за създаване на мощен европейски регулатор на финансовите пазари. Според Ларозиер такава свръхинституция би била скъпа и неефективна без промяна в регулациите, защото не би могла да вземе становище при противоречие между банковите закони на членовете на ЕС. Освен това страни с развита банкова индустрия, като Великобритания например, биха се борили яростно против създаването на силен европейски регулатор, с който да се съобразяват. Вместо това групата на Ларозиер предложи засилване на вече съществуващите надзорни органи на банките, застрахователите и борсите и концентриране на още повече внимание върху управлението и оценката на риска.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове