Никой не е застрахован
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Никой не е застрахован

Никой не е застрахован

Темповете на растеж на сектора значително се забавят, а печалбите намаляват

Мария Иванова
3486 прочитания

© shutterstock


На един фермер му изгоряла плевнята. Дошли от застрахователната компания, огледали и казали, че няма да му дават пари, а ще му построят нова. Фермерът обаче се ядосал:

- Ааа, щом е така, анулирам застраховката на жената...

Това, разбира се, е виц, но пък би могъл да илюстрира наблюдаваното в последните няколко месеца намаляване на потребителския интерес към част от застрахователните продукти на пазара. Потвърждение на тази тенденция идва от редовната статистика на Комисията за финансов надзор (КФН), която към края на март 2009 г. показва забавяне в доскоро стабилните темпове на растеж на застрахователния сектор. В действителност основната причина за това е далеч по-прозаична, а и вече до болка позната на всички икономически играчи – световната криза. Добре известно е, че популярността на застраховането в България е в пъти по-ниска, отколкото в Западна Европа и в САЩ, а в настоящите влошени условия малкото потенциални потребители търсят начини да оптимизират разходите си, като нерядко се отказват именно от услугите на компаниите от този бранш. Така, докато допреди няколко месеца секторът отчиташе по 15-20% годишен ръст на реализираните премийни приходи от продажба на полици, сега нещата вече не изглеждат толкова розови.

Не толкова растящи

Към края на първото тримесечие дружествата от общото застраховане са записали премии на обща стойност 370.7 млн. лв., което е едва с 2.7% повече в сравнение с март 2008 г. Колегите им от животозастраховането пък дори отбелязват спад на премийните приходи в сравнение с година по-рано – с 6.9% до 61.2 млн. лв. Само за сравнение – в края на 2008 г. реализираните премийни приходи се увеличиха спрямо края на 2007 г. съответно с 20.8% в общото и с 10.6% в животозастраховането.

Иначе челните позиции в класацията на компаниите по записани премийни приходи остават почти непроменени спрямо март 2008 г. (виж таблицата). Първото място отново се държи от "Булстрад", следвани от "ДЗИ – Общо застраховане". Тази година година обаче тройката се допълва от "Лев инс", които изместват традиционния трети в подреждането - "Алианц България". Най-голямата промяна е падането на "Уника" с пет позиции надолу, след като премийният им приход към края на тримесечието възлиза на едва 14.2 млн. лв. в сравнение с 26.8 млн. лв. година по-рано. В класирането по животозастраховане водачът "Алианц България живот" също запазва водещата си позиция. Вторият ДЗИ и третият "Уника живот" пък разменят местата си отпреди 12 месеца.

Запазва се и тенденцията за постепенно отхапване на част от пазарния дял на водещите компании от страна на по-малките играчи. Така към края на март 2009 г. първите три в общото застраховане държат 45.6% от пазара при 48.6% към март 2008 г. За последната година водещата тройка животозастрахователи пък намаляват пазарния си дял от 58.6% на 50.3%.

И не толкова печеливши

За огромно неудоволствие на застрахователите обаче изплащаните обезщетения изобщо не следват ритъма на записаните премии и продължават да се увеличават, при това с доста по-бързи темпове. Така към края на март 2009 г. обезщетенията, които компаниите от общото застраховане са изплатили, са с 28.3% в сравнение с година по-рано. При животозастраховането пък годишният ръст на обезщетенията е с 14.4%.

Все пак изглежда, че поне засега дружествата намират други средства, с които да неутрализират изпреварващия ръст на изплатените претенции, тъй като секторът успява да завърши тримесечието с печалба от основната си дейност в размер на съответно 6.7 млн. лв. в общото и 2.8 млн. лв. в животозастраховането. Резултатът изглежда още по-обнадеждаващ, ако се сравни с регистрираните в края на 2008 г. загуби от основна дейност, възлизащи на съответно 4.7 млн. лв. в общото и 1.6 млн. лв. в животозастраховането. Тепърва предстои да видим обаче дали тази положителна тенденция ще се запази и в следващите месеци. Въпреки че в сравнение с края на март 2008 г., когато печалбата на целия животозастрахователен сектор от основна дейност беше едва 9 хил. лв., намаляващите премийни приходи подсказват за спад на интереса към тези продукти, което би могло да затрудни компаниите в запазването на добрите резултати. Дружествата от общото застраховане от своя страна ще трябва да се справят с трайните загуби, които търпят от дейността си по задължителната автомобилна полица "Гражданска отговорност", която от години дърпа пазара надолу. Всъщност резултатите им сами говорят за тази негативна тенденция, тъй като само преди година компаниите от бранша отчетоха печалба от основна дейност в размер на 14.3 млн. лв.

Въпреки опитите за ограничаването й "Гражданска отговорност" засега продължава да увеличава дела си на пазара. Към края на март полицата е генерирала 30% от премийните приходи в сектора при 27.2% година по-рано. Това обаче се дължи по-скоро на увеличаването на цената й, отколкото на разширяване на предлагането й. Иначе най-голям ръст отбелязва застраховката "Кредити", по която към края на първото тримесечие на 2009 г. са реализирани над 360% повече премийни приходи в сравнение със същия период на 2008 г. В животозастраховането пък прави впечатление сериозното намаляване на интереса към полицата "Живот", свързана с инвестиционен фонд – отчетеният спад в премийния приход от нея е с 44.4% за последните 12 месеца.

На един фермер му изгоряла плевнята. Дошли от застрахователната компания, огледали и казали, че няма да му дават пари, а ще му построят нова. Фермерът обаче се ядосал:

- Ааа, щом е така, анулирам застраховката на жената...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.