Купи си от моите мега акции!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Купи си от моите мега акции!

Купи си от моите мега акции!

На фондовата борса отново се нароиха компании без минало, но с големи проекти

Николай Стоянов
8083 прочитания

© Ася Колева


"Не казвайте на висок глас "Интерлоджик", че тук още много хора имат лоши спомени." Така един български брокер, работил с клиенти от Гърция предупреди групичката от свои колеги и журналисти на конференция в Солун преди повече от година.

През 2004 и 2005 г. гръцката група "Интерлоджик" проведе едни от първите първоначални публични предлагания (IPO) на Българската фондова борса (БФБ). Двете дружества - "Интерлоджик имоти" и "Интерлоджик лизинг", набраха 3 млн. лв. предимно от гръцки инвеститори - доста сериозна за слаборазвития капиталов пазар сума. Цената на акциите се изстреля с няколкостотин процента, което привлече още жадни за бързи печалби инвеститори при последвалите увеличения на капитала. Пет години по-късно двете компании постоянно трупат загуби и се декапитализират. Те така и не са започнали дейност свързана с имоти или лизинг (ако не се брои прехвърлянето помежду им на 20 апартамента в столичния квартал Драгалевци), а набраните средства се насочват към други компании на изпълнителния директор Георгиос Стерянопулос. А също така и за спонсориране и финансиране на баскетболния му клуб "ЦСКА - Интерлоджик", който дори не участва в първенството на България. Цената на акциите се държи благодарение на отделни сделки на нива около и под тези от двете IPO (4 лв. за акция), но оферти купува има на по 10 ст. за акция. Стотици инвеститори продължават да държат книжата си в дружествата без много надежда да излязат на печалба.
Такива неща се случват постоянно (и не само на възникващи пазари с неопитни инвеститори), като подобни схеми се активизират особено когато на борсата цари еуфория. Оптимизмът може и още да не е дошъл, но ако се съди по прясната активност от всевъзможни проекти, които са се запътили към БФБ, изглежда, отново е време за повишено внимание. Особено при положение, че повечето нови кандидати за парите на инвеститорите срещат трудности в обяснението какво точно предлагат.

Най-фрапиращ изглежда

Случаят с "Мега медия"

Дружеството е учредено на 17 октомври 2008 г. и има капитал 42 млн. лв. Цялата тази сума представлява апорт на капитала от 42 млн. лв. на друго дружество - "Орка филмс", което е създадено на 9 май 2007 г. Двамата съдружници в "Орка филмс" - Боян Петров (71%) и Радостина Спасова (29%) прехвърлят дяловете си в новата компания, където стават съакционери. През март 2009 г. те свикват общо събрание и решават "Мега медия" да стане публично дружество.

Самото "Орка филмс" също също е създадено с апорт. При учредяването му Петров и Спасова са прехвърлили на дружеството своите десетгодишни права върху разпространението на филма "Видеороман на един на живот". От представените в търговския регистър документи става ясно, че документалният филм е разделен на седем части от по 27 минути, в които "именитият съветски дипломат" Николай Федоренко разказва ту любопитни, ту сензационни исторически факти около срещите на Сталин и Мао, личността на Хрушчов, семейство Кенеди и въобще всевъзможни спомени от кариерата си. Всичко това е оценено на 42 млн. лв. като надлежно са сметнaти милионите, които ще потекат от бъдещето разпространение на филмите. Без никой да иска да подценява важността на спомените на Федоренко, сумата просто изглежда нереалистично висока. Считаният за най-успешен български филм в последно време "Дзифт" е реализирал от българските кина приходи от 250 хил. лв. А освен това от приложените договори се вижда, че дни преди създаването на "Орка филмс" учредителите са купили правата за филмите от създателя им - не чак толкова именития български актьор и режисьор Марио Кръстев, за по 500 лв. на серия (за сравнение, "Дзифт" струва 1.4 млн. лв.). Изпълнителният директор на "Мега медия" Боян Петров каза за "Капитал", че в момента не може да коментира, но е склонен да отговори на въпросите на вестника след седмица. Засега "Мега медия" е вписано в Централен депозитар, но няма одобрен проспект от Комисията за финансов надзор (КФН) и не е много ясно доколко намеренията за публичност на дружеството са сериозни. И с какво смята евентуално да привлича инвеститори, тъй като тези факти едва ли ще предизвикат интерес в борсовите среди. Толкова раздута оценка по-скоро говори за някакви други цели, като например данъчна оптимизация (печалбите от сделките на борсата не се облагат с данъци).

Други новосъздадени компании обаче са доста по-напред в намеренията си и дават сериозна заявка да трупат имидж и евентуално по-късно да набират капитал от БФБ. Дали е съвпадение или не, но отново най-много шум се вдига

За няколко гръцки компании

В един и същ ден (4 юни) на БФБ започва търговията с три компании, основани в края на миналата година - "Енергони", "Вита Ми холдингс" и "Уелкъм холдингс", които практически към момента нямат дейност, а само планове. Константинос Колокасидис, който е лицето, посочено за контакт и за трите компании, обясни, че въпреки тази връзка "Енергони" има различни собственици и не бива да се разглежда в една група с останалите две дружества.

"Енергони" е енергиен проект, като планът на дружеството е да построи ветрогенераторен парк. За целта компанията вече преговаря да наеме за ползване терен от 2800 дка., като на първо време инвестицията се оценява на 67 млн. лв. При представянето на дружеството на БФБ изпълнителният директор и основен акционер с 99.8% от капитала Димитриос Айвалиотис обясни, че целият проект е на стойност 160 млн. евро и се очаква да се изплати за пет години. Друг проект, който се предвижда да струва около 10 млн. лв., е за добив на минерална вода край Шипково, като от дружеството декларират, че вече преговарят с общинските власти. Средствата като за начало ще бъдат набавени от настоящите акционери. "Парите идват основно от други бизнеси, както и от чуждестранни фондове. В момента текат преговори и с финансови институции", каза Колокасидис.

Подобна е схемата и при другите две компании, където на първо време финансирането ще се осигурява от основния акционер Василиос Мухтарис (99.9%). "Вита Ми холдингс" ще изгражда търговски център край София, като за продобиване на терен се предвижда капиталът да бъде увеличен с 5 млн. лв. За изграждането на обекта, което се изчислява на 40 млн. лв., ще се прави последващо увеличение на капитала и ще се търси дългово финансиране.

"Уелкъм холдингс" пък възнамерява да изгражда кафенета под канадската марка Coffee Time, като в Гърция дружества на Мухтарис вече имат 28 заведения, които оперират на франчайз. Дружеството ще инвестира в собствени пекарни в София и в Източна България, като вече са започнали преговори за първо заведение във Варна. В плановете са заложени и кафенета под собствена марка, като първите трябва да са в София, а разходите за всяко се изчисляват на 137 хил. евро. За тези инвестиции настоящите акционери планират да увеличат капитала с 3 млн. лв.

И за още няколко

Всъщност в интереса на чужди предприемачи няма лошо. Фактът, че не се търсят директно капитали от пазара, а по-скоро публичност, също е успокоителен - така инвеститорите ще имат време да си съставят мнение за компаниите, преди да решат да вложат парите си. "Разглеждаме България като физическо продължение на експанзията ни на Балканите. Бизнес средата е гостоприемна и вярваме в перспективите на българския пазар. Сътрудничеството с Франкфуртската фондова борса също помага", каза Колокасидис.

Единственото, което може да предизвика съмнения, са всеобхватните бизнес интереси на групата. Освен трите нови компании преди няколко месеца на БФБ се качи и рекламната компания "Адвертайзинг продиджи", в чието ръководство влиза Колокасидис. Тя заяви амбиции да завладее 15% пазарен дял в България. Още две компании, в чието ръководство влиза бизнесменът - "Глоуб фарм" и "София инститюшънъл кетъринг", бяха внесли проспекти за одобрение в КФН, но впоследствие ги оттеглиха. Така се оказва, че групата има интереси и експертиза в почти всяка сфера, докато просто търсене на имената на мениджърите, собствениците и обявените в проспектите им компании в Гърция не дава почти никаква информация. А такива крупни инвеститори рядко остават чак толкова незабелязани.

Разбира се, кой в какво си влага парите си е негова работа. Не е зле обаче, когато апетитът за печалби отново завладее българските инвеститори (а това неминуемо ще стане), те да действат особено внимателно и да си спомнят за 2007 г. Тогава пазарният бум изкара на борсата известни компании с дългогодишна дейност и без малко да се постави световен рекорд с 1500-те пъти презаписване на емисията на "Трейс груп холд" и като борбата беше за всяка акция. Сега пък всеки може да си купи по колкото иска от тези книжа, и то обикновено на половин цена.

"Не казвайте на висок глас "Интерлоджик", че тук още много хора имат лоши спомени." Така един български брокер, работил с клиенти от Гърция предупреди групичката от свои колеги и журналисти на конференция в Солун преди повече от година.

През 2004 и 2005 г. гръцката група "Интерлоджик" проведе едни от първите първоначални публични предлагания (IPO) на Българската фондова борса (БФБ). Двете дружества - "Интерлоджик имоти" и "Интерлоджик лизинг", набраха 3 млн. лв. предимно от гръцки инвеститори - доста сериозна за слаборазвития капиталов пазар сума. Цената на акциите се изстреля с няколкостотин процента, което привлече още жадни за бързи печалби инвеститори при последвалите увеличения на капитала.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  Каралайнен

  Спиро, душманино, мани се оттука. Екуеста, новерата, и ловечката немска гимназия са тхе нейм оф тхе гейм. Питай Нокията.
  (почват припеви: виетнам - хо-ши-мин; юньон авто припева: кастроль, кастроль, а спирката на метрото: цдна, цдна, цдна).
  Ако ти е сложно питай ф библьотекарския ИНСТИТУТ. Човека е Мултак и знае...

 • 3
  Avatar :-|
  Germany

  Дааа,
  Дойчин отдавна го няма...

 • 4
  Avatar :-|
  мочурище

  абе няма ли кой да ги нарита гръцките тарикати

 • 5
  evgenybg avatar :-|
  Oven

  Абе я някой да каже каксе подвизават шефовете а ЛЕКС, онези от пловдив дето правиха машини за хля Тракия комерс ли бяха?
  Онези от фонд Развитие....
  Моля, да ме подсетите за още успешни листвания.... то колко се писа за тях... що мастило. що хартия хартисахме... :)
  Ама много добре си спомням че тогава теи от горе им викахме стабилни компании... Ох, капитал я дайде старите архиви онлайн, за да четем и да се смеем :)

 • 6
  Avatar :-|
  Мончо 6-ти Сакс

  Ето и аз им предлагам да си купят акции от моята компания, евтино ще им ги дам, само да вземат, че нещо свършиха парите.

 • 7
  Avatar :-|
  Vagina Gigantica

  "Енергони", "Вита Ми холдингс" и "Уелкъм холдингс", звучат някак си солидно и няма как инвеститорите и пенсионните дружества да не налеят стотици милиони левчета в тези многообещаващи проекти. Пази боже да те не срешне мечка в гората (ааа пардон Борсата) :-)

 • 8
  anonimen_imen avatar :-|
  anonimen_imen

  Защо не проверите по-обстойно с какво се занимават Радостина Спасова и Боян Петров?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.