С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 3 юли 2009, 14:51, 3779 прочитания

Втората вълна

Пазарите се опасяват, че след банките наред да фалират са длъжниците по кредитни карти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Още в средата на XVI век Нострадамус предсказва, че светът ще бъде унищожен на три вълни. Различни тълкуватели виждат в мъглявите стихове на пророка отпратки ту към Апокалипсиса, ту към трета световна война или пък към извънземно нашествие. С не по-малък успех предсказанията могат да се отнесат и към катаклизмите във финансовия свят.
Първата вълна на разрушението вече е факт – крахът на Lehman Brothers повлече след себе си редица от и без това крехките по това време финансови институции по целия свят. Милиони хора загубиха пари, а кризата бързо се прехвърли и върху реалната икономика и предизвика безработица.

Сега, няколко месеца по-късно, вече редица специалисти изразяват мнение, че най-лошото е минало и ни чака сигурно, но болезнено дълго възстановяване. Според други обаче това само поставя началото на втората вълна - когато всички тези безработни спрат да обслужват задълженията по кредитните си карти и проблемите отново тръгнат към банките. Парадоксално, но за да неутрализират нарастващите загуби финансовите институции вдигат лихвите, което още повече задълбочава проблемите на клиентите им.


Капка по капка

За разлика от жилищните кредити лимитите по кредитните карти рядко са с такива колосални размери. Но пък пренебрегван факт е, че почти всеки жител на Щатите има в портмонето си поне една от скъпоценните пластики. Според данни на Федералния резерв към края на 2008 г. задълженията по кредитни карти надхвърлят 951 млрд. долара, или по около 7 хил. долара на домакинство, като продължават да растат. И което е по-стряскащо – една трета от тези заеми са отпуснати на високорискови кредитополучатели. Доскоро проблемите, свързани с погасяването на вноските по тях, бяха в рамките на нормалното за сектора. Все по-често обаче цели семейства остават без работа, което ги принуждава да спрат да внасят дължимите от тях вноски.

Фалитите по кредитните карти бележат ръст с всеки изминал месец през последната половин година. Към края на май те вече са 10.6% според Moody's Credit Card Index, като само месец по-рано бяха 9.97%. Очакванията са това число да набъбне до цели 12%, като при някои банки като Bank Of America процентът достига стряскащите 12.5%. А това ще се отрази пагубно на цялата икономика.Освен че това ще повлече надолу и без това крехкия финансов сектор, всъщност хората са тези, които трябва да се притесняват най-много. За да омекотят ефекта от загубите, издателите на кредитни карти се опитват да го разпределят върху все още надеждните платци. А най-директният начин за това е чрез повишаване на лихвите и увеличаване на различните такси и комисиони. Именно тези първични решения потопиха давещата се система още повече.

В очакване на цунами

Признаци за проблеми в сектора отдавна са налице. Компаниите издават все по-малко карти, а през последните няколко месеца рязко понижават кредитните лимити на своите клиенти. И въпреки това статистиката показва, че процентът на необслужвани кредитни карти продължава да расте с притеснителни темпове. Освен това само през миналата година богатството на домакинствата в САЩ се е свило с драматичните 18%, или иначе казано с 11 трилиона долара по-малко. В комбинация с растящия брой на затънали в дългове граждани резултатите скоро ще станат повече от видни.

Основната причина за предстоящото бедствие този път няма да са само банките, а и растящият брой на безработни в страната. Когато той расте, повече хора стават неплатежоспособни и спират да внасят вноските си. Отражението върху банковите баланси идва с известно закъснение от 3-4 месеца, колкото е срокът, преди който банката все още не води вашето вземане като несъбираемо. Последните данни за юни показват, че нови 355 хил. души са останали без работа само за месец, а нивото на безработица достигна най-високата си стойност за последните 26 години - 9.6%. Добрата новина е, че темпът на нарастване се забавя, макар и плахо до 0.2% месечен ръст спрямо 0.4% за последните няколко месеца преди това. "За щастие виждаме светлина в тунела, но има много да повървим, докато стигнем до самия край", казва пред Ройтерс Марк Витнър, старши икономист в Wachovia.

И все пак тази година се очертава тежка за пазара на труда. Дори самият президент Барак Обама посочва в свое изявление, че е "пределно ясно, че безработицата ще достигне до над 10% до края на годината".

Проблеми има и със застаряващите длъжници. Загубите по пенсионните планове на следващото поколение пенсионери вследствие на кризата са колосални, а пенсионната система на страната е изправена пред най-голямото си изпитание. Изземването на просрочени ипотеки и високото ниво на задлъжнялост на населението също накланят везната във вреда на цялата икономика.

Финансово потапяне

След като свършиха с отписването на проблемните активи, гарантирани от ипотеки, сега наред да бъдат задраскани са колосални размери дългове по кредитни карти. Анализаторът от Nilson Report Дейвид Робъртсън очаква крайната сума да достигне 94 млрд. долара до края на тази година. Спрямо 2008 г. това би означавало ръст от над 55%. Трите най-големи картови издатели Citigroup, Bank of America и JPMorgan Chase вече отписаха над 320 млрд. долара лоши кредити само през първото тримесечие на тази година. Според анализаторът Мередит Уитни до края на 2010 г. индустрията ще трябва да изтрие общо 2.7 трилиона долара от балансите си, което ще задейства "безпрецедентна криза на ликвидността, която да удари и надеждните кредитополучатели".

Задава се нов бум на отписването на екзотични финансови инструменти. Този път става въпрос за облигации, гарантирани с вземания по издадените кредитни карти. Докато длъжниците редовно изплащат вноските си, тези инструменти са харесвани от инвеститорите. Когато обаче трендът се обърне, те се превръщат в новите токсични активи, с които са се нагълтали редица хедж фондове, договорни схеми и дори корпорации. Дори и самите оператори вече започват да изпитват трудности. American Express и Capital One вече се подготвят за бум на лошите длъжници до рекордните 20% през тази и следващата година.

И докато Америка има от какво да се притеснява, то за България рискът от подобна криза е по-скоро илюзорен. "Тук кредитните карти не са толкова разпространени в ежедневието на хората, както е в Англия и Америка, а предназначението им е основно при пътуване в чужбина", поясни Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. "Причината е, че банките тук са много по-предпазливи, когато одобряват молби за кредитни карти. Изискванията пред кандидатите са високи, като са близки до тези при потребителските кредити и освен това лихвите по тях са относително големи, което не ги прави много предпочитан източник на финансиране", допълни още той.

Спасителната лодка

За да избегне или поне да омекоти предстоящата катастрофа за себе си и за системата, американският гражданин трябва коренно да промени начина си на мислене. През следващите няколко години потреблението трябва да се свие до по-умерени темпове, така че ръстът на приходите да го изпреварва. "Най-доброто, което хората могат да направят в случая, е просто да спрат да използват кредитните си карти и да започнат да изплащат дълговете си малко по малко", съветва Кристен Гарет от Advantage Credit Counseling.

И докато Америка има от какво да се притеснява, то за България рискът от подобна криза е почти нулев. "Тук кредитните карти не са толкова разпространени в ежедневието на хората, както е в Англия и Америка, а предназначението им е основно при пътуване в чужбина", поясни Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. "Причината е, че банките тук са много по-предпазливи, когато одобряват молби за кредитни карти. Изискванията пред кандидатите са високи, като са близки до тези при потребителските кредити и освен това лихвите по тях са относително големи, което не ги прави много предпочитан източник на финансиране", допълни още той.

Анализатори прогнозират, че за да има баланс, коефициентите на задлъжнялост на американското население трябва да се върнат до нива от 2000 г. Това обаче води след себе си друг проблем - икономическият растеж в САЩ се движи основно от потреблението и ако то изчезне, това би било третата вълна. Най-унищожителната.

Държавният "Робин Худ"

Само преди около месец американското правителство прие единодушно закон, който рязко ще ограничи възможността на издателите на кредитни карти да налагат наказателни такси и да повишават лихвите. Целта на новия документ е да помогне на изпадналите във финансови затруднения картодържатели. Цената на това Робинхудско дело обаче се изразява в милиони долари пропуснати ползи за картовата индустрия. Макар и малки на пръв поглед по-високите такси и лихви за ненадеждните длъжници носеха завидни по размер приходи за издателите на кредитни карти.

Именно затова и новината беше приета със смесени чувства. За всеки американец това би означавало по-голяма предвидимост поне на част от бъдещите разходи. Не така топло прегърнаха решението засегнатите финансови институции. Шефът на Американската банкова асоциация Едуард Инглинг предупреди, че този закон променя изоснови целия бизнес модел, по който работят кредитните карти, като не им позволява да оценяват риска по отпуснатите средства. "Тези които съумяват да управляват парите си добре до някъде ще субсидират тези, които имат проблеми", казва още Инглинг пред "Ню Йорк Таймс".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уникредит Булбанк продаде портфейл лоши заеми за 50 млн. евро Уникредит Булбанк продаде портфейл лоши заеми за 50 млн. евро

Купувачи са специализираните компании за събиране на вземания APS Holding и Balbec Capital

21 ное 2019, 3162 прочитания

SunTrust и BB&T се сливат в най-голямата банкова сделка след финансовата криза в САЩ SunTrust и BB&T се сливат в най-голямата банкова сделка след финансовата криза в САЩ

Новата структура ще е на шесто място по активи в страната и с депозити за 330 млрд. долара

21 ное 2019, 775 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Малки, но все по-важни

Липсата на печалби при публичните дружества лиши много акционери от очакваните дивиденти за миналата година

Още от Капитал
Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

След Гешев 2.0, Цацаров 2.0 - радостта е двойна

Властта лъже Европа и гражданите, че ще въведе контрол над всесилния главен прокурор. Прави обратното

Ново място: Смесен магазин "Зоя"

Веригата за био продукти се разширява с обект на пл. "Гарибалди"

Канадска вълна

Писателят Дени Терио за работния си процес и защо Канада е страна на "две самотности"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10