На депозитния фронт... нещо ново!
28 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На депозитния фронт... нещо ново!

На депозитния фронт... нещо ново!

Войната за парите на населението дава първи слаби признаци на отшумяване

Мария Иванова
4178 прочитания

© shutterstock


Ако напоследък сте обръщали внимание на рекламите за депозити, може и да сте забелязали една твърде интересна тенденция – изчезването на големите цифри с лихвените проценти и малките (но съществени) обяснения със звездичка. Не че българските банки са спрели да предлагат доходност срещу спестяванията ви, просто в офертите им в медиите все по-рядко се среща информация за това каква точно рекордна лихва предлагат по поредния продукт в промоция. Причината за това едва ли е масово недоглеждане от страна на маркетинговите им отдели – по-скоро е знак, че може би се задава краят на т.нар. депозитна война в сектора.

Повод за размишления в тази посока дават и последните данни от статистиката на БНБ, според които през юни ефективната годишна лихва по новопривлечените депозити от домакинства е по-ниска в сравнение с месец по-рано. Така предлаганата доходност по вложенията в левове намалява с 0.08 процентни пункта (п.п.) до 8.16%, а по тези в евро – с 0.21 п.п. до 6.53% (виж графиките). Разбира се, тепърва предстои да видим дали тази посока ще се запази, или показаните резултати са по-скоро еднократно явление. Факт е обаче, че в последните месеци покачването лихвите осезаемо забави темповете си.

Краят на войната...

"Още е рано да се каже, че има обръщане на тенденцията", смята Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК и председател на Асоциацията на банките в България. Според нея обаче наблюдаваното задържане на лихвените нива е положително и би могло да се приеме за нещо като предвестник на бъдещи промени на пазара.

Иначе представителите на сектора отдавна предупреждават, че надпреварата за привличане на депозити е прескочила границите на здравословното. "Лихвите по депозитите в България са на ненормално високи нива – дано това намаляване да е сигнал за обръщане на тенденцията", коментира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин. Според него "сезонът на промоциите", при който всяко следващо предложение е с по-висока доходност от предишното, вече се е изчерпал.

Изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка Илиан Зафиров също е на мнение, че всяко следващо повишаване на лихвите ще създава все по-нездравословна икономическа среда. "Лихвените равнища са достигнали, дори са надхвърлили разумния си максимум, съответно по-нататъшното им увеличаване би могло да се отрази негативно върху целия пазар", изтъква той.

...или краят на парите

Същевременно въпреки активната депозитна кампания, която банките поведоха от началото на кризата, статистиката показва, че обемът на новопривлечените средства остава относително непроменен през последните няколко месеца. Причината е, че все пак спестяванията на населението не са безкрайни и очевидно вече всички свободни средства са вложени в банките. "Свободният ресурс в населението свърши", смята и Асен Ягодин.

Представители на сектора обясняват, че на практика голяма част от депозитите, които статистиката отчита като новопривлечени, всъщност просто са прехвърлени от една финансова институция в друга. "Има един праг, след който не може да се иска повече", обобщава Виолина Маринова.

"От икономическа гледна точка от януари-февруари насам повишаването на лихвите не носи нови депозити в системата – но това означава, че банките де факто си режат от рентабилността", коментира главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Ето защо според него запазването на отчетения през юни спад би било знак, че системата реагира разумно и икономически обосновано.

Първият губи

Въпреки това засега банките, които са понижили лихви по депозитите, остават единици. Според месечния анализ на финансовия консултант "Моите пари" през юни само две финансови институции (Пиреос и Райфайзенбанк) са предприели подобни стъпки по отношение на някои от спестовните си продукти. Други от представителите на бранша обаче засега се въздържат от действия в тази посока, тъй като не биха искали да загубят част от клиентите си с влошаване на условията по депозитите. "В момента имаме достатъчно ликвидност и нямаме нужда от допълнителни средства, но пък от друга страна не искаме и да изтича ресурс от банката", посочва например Виолина Маринова.

Никой не може да очаква банките, които наддаваха помежду си за всеки лев депозит, със същото настървение да воюват и кой пръв да свали лихвите. Все пак, ако финансовите институции започнат едновременно да намаляват лихвите по депозитите, нищо чудно отново да бъдат заподозряни в съгласуване на цените от Комисията за защита на конкуренцията, която само преди броени седмици започна да ги разследва за картел. А пък и някак не върви да се рекламираш с "Ние плащаме най-малко за вашите пари!"


4 коментара
 • 1
  john_3volta avatar :-|
  john_3volta

  Банките спрели депозитната война. Изчезнаха големите лихвени проценти и долния ред, в който със скоростта на светлината пробягваше дребния текст на уловките за глупаци.

  Какво се рекламира тогава? Червеното на Уникредит срещу зеленото на ДСК? Пейзаните Тончо и Марта на ПИБ срещу интелигента Веселин на СЖ Експресбанк?

  Вместо да спрат рекламната война, която налива пари в джобовете на рекламните им агенции, банкерите спряха депозитната - която наливаше пари другаде. В нашите бедни депозантски джобчета!

  От http://ivanianakiev.multiply.com/journal/item/142/142

 • 2
  Avatar :-|
  Поумнял

  Факт е,че на всички банки им се клатят краката-очакваите "интересни" новини и не им вярваите много,много.

 • 3
  Avatar :-|
  Депозит от "Домакинство"

  Заглавието и първите изречения са доста категорични!
  Ето и някои данни за лихвите и депозитите от сайтовете на по известните банки, в ЕВРО:
  - ПИБ: тримесечен, год. лихва 9,75%;
  - СИБ: тримесечен, год. лихва 6,25%;
  - Общинска: тримесечен, год. лихва 6,50%;
  - ОББ: четиримесечен, год. лихва 6,00%;
  - Уникредит: 9 1/2 седм., год.лихва 5,50%
  9 1/2 мес., год. лихва 7,00%
  Лихвите за левовите депозити са с по 2 пункта по високи.
  Не ми е ясно какво се крие зад "Депозити на домакинства". Не съм чувал за домакински депозити.
  Може би става дума за депозити на "частни лица" - "pivate individuals"?

 • 4
  birdman avatar :-@
  birdman

  Банките с тази депозитна война упорито се самоунищожават . Тази борба за свежи пари е толкова опасна , колкото и бяха опасни даваните на кило потребителски кредити в началото и средата на миналата години - хора с по 1-2 години трудовнстаж или с 1-2 месечен пос. трудов договор вземаха по 10-15 хиляди лева "потребителски " кредити , а сега просрочките официално са към 4,8% , неофоциално повече от 6 % , защо НСИ не отчита и продадените лоши кредити .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK