Вятър регулация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вятър регулация

Вятър регулация

Финансовият надзор създаде опасен прецедент, като пусна рекордно раздутото увеличение на капитала "Енергони"

Чавдар Първанов
4787 прочитания

Ново, малко, едва прохождащо, без никаква история, без дейност, без активи. Що е то? За любителите на куриозите на българския капиталов пазар това е компанията, която се очертава да стане най-голямата на борсата по размер на акционерния си капитал.

Шега няма. Въпреки инвеститорското недоумение и проверката от финансовия регулатор съвсем прясно учредената с гръцки капитали компания за възобновяеми енергийни източници "Енергони" ще може да увеличи капитала си от скромните 250 хил. лв. на космическите 547 млн. лв. благодарение на неясно как оценен патент. Така тя ще сложи в малкия си джоб имена като БТК и "Химимпорт", които имат съответно по 288 млн. и 240 млн. лв. акционерен капитал и активи за милиарди. И даде началото на потенциално опасен прецедент.

Решението

Преди броени дни Комисията за финансов надзор (КФН) разреши на "Енергони" да се слее с "Роял ресортс" и дъщерната й "Роял инвестмънт", чието единствено имущество е патент за "метод за изграждане на вятърна електроцентрала", преоценяван три пъти, за да се стигне до нечуваната стойност - 547 млн. лв. "Енергони" се притежава почти изцяло от изпълнителния директор Димитриос Айвалиотис, който има дял и в "Роял ресортс", собственик на ценната технология. Броени часове след разрешението на КФН акционерите на публичната компания одобриха вливането, след като на редовно насроченото общо събрание четири дни по-рано "внезапно влошаване на здравословното състояние" на директора отложи гласуването.

Даването на зелена светлина за проекта дойде независимо от съмненията на енергийни експерти в достоверността на оценката, предполагаща годишни приходи от използването на патента в размер на 626.8 млн. евро. "За да се постигне подобен приход при настоящите цени на изкупуване на електроенергия от вятърни мощности, това означава, че от началото на 2010 г. вече трябва да функционира вятърен парк от поне 1100 ветрогенератора с мощност 2 МВт всеки, които да имат минимум 3000 ефективни часа работа", категоричен беше пред "Дневник" Георги Георгиев, изпълнителен директор на "Елана енерджи мениджмънт". Няма как за един месец да се изгради подобен парк и да бъде пуснат в експлоатация". По думите на Георгиев изграждането на един вятърен парк отнема минимум 2 години и наред с това в близко бъдеще енергопреносната мрежа няма да е готова да присъедини подобна мощност.

Комисията не е приела като основателна причина да спре увеличението и фактът, че бившият акционер и член на борда на "Роял ресортс" Ангел Славчев обжалва две общи събрания на "Роял ресортс" и регистрациятана "Роял инвестмънт".

Проверката

"Нямаме никакъв избор, освен да приемем вписаните в Търговския регистър оценки за патента", коментира пред "Капитал" Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, като уточни, че регулаторът няма правомощия да оспорва оценката на вещите лица, нито пък може да назначава нова експертиза. Намеренията на Агайн са чрез принудително-административна мярка да изиска одиторска проверка за оценения на над половин милиард лева патент. Идеята е това да го извърши един от четирите големи одитора, като очакваният ефект е една "по-реална оценка на патента и след това "Енергони" да коригира балансовия си отчет, като намали капитала си". Това може да стане само чрез обезсилване на част от акциите, тъй като номиналът им е 1 лв., а по закон не може да е по-малък.

Експерти на пазара обаче са скептично настроени към мярката на КФН предвид законовата забрана акции на публично дружество да се обезсилват принудително. "Това е абсурд. Одитор може да провери финансовите показатели на дружеството, но не и да прави нова оценка на патента", смята юрист с опит на капиталовите пазари.

Прецедентът

Нещо повече - опасенията на някои експерти са, че пропускането на проекта на "Енергони" създава опасен прецедент, който може да доведе до опасни балони. Самата финансова криза, от която светът се опитва да излезе, до голяма степен също се дължи на необоснования бум на капиталовите пазари и невъзможността регулаторите да го уловят в аванс.

В българския вариант това едва ли ще се случи, но все пак показва, че една публична компания лесно може да надуе капитала си, без зад него да стои каквото и да било и надзорът да може да му противодейства ефективно. Какво точно цели "Енергони" предстои да разберем в близко бъдеще. Димитриос Айвалиотис засега упорито отказва да отговаря на въпроси на "Капитал" и "Дневник". През юни от дружеството обявиха, че има вариант да пуснат акции за български инвеститори през 2010 г., а на общото събрание е решено в рамките на девет месеца капиталът да се увеличи пак - този път до 1 млрд. лв. Освен "Енергони" на едни и същ адреси и с общи собственици и лица в ръководните органи през годината се появиха още около дузина компании, които засега не са предприели такава масирана експанзия, но са дали заявка за мащабни проекти.

Като става дума за интересни лица, в ръководството на вливащото се дружество "Роял ресортс" влизат някои от създателите на бившия приватизационен фонд "Северкооп Гъмза", които по-нататък завързват доста разнородни политически и икономически контакти. Там (а вече и в борда на "Енергони") попада бившият депутат от ДПС и впоследствие финансист на НДСВ Максим Димов, чийто инвестиционен посредник "Маккап" обслужва борсови сделки на бизнесмена Васил Божков. Друг е Емил Кало, който беше съветник на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков и бивш кандидат за евродепутат от "Коалиция за България".

Ново, малко, едва прохождащо, без никаква история, без дейност, без активи. Що е то? За любителите на куриозите на българския капиталов пазар това е компанията, която се очертава да стане най-голямата на борсата по размер на акционерния си капитал.

Шега няма. Въпреки инвеститорското недоумение и проверката от финансовия регулатор съвсем прясно учредената с гръцки капитали компания за възобновяеми енергийни източници "Енергони" ще може да увеличи капитала си от скромните 250 хил. лв. на космическите 547 млн. лв. благодарение на неясно как оценен патент. Така тя ще сложи в малкия си джоб имена като БТК и "Химимпорт", които имат съответно по 288 млн. и 240 млн. лв. акционерен капитал и активи за милиарди. И даде началото на потенциално опасен прецедент.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Като няма морал, нищо няма

  тия от КФН за пореден път доказаха, че са олигофрени. Нямали избор! А питахте ли ТР, питахте ли иценителите, направихте ли въобще някакво усилие да си заслужите заплатките. Нямали избор. Абе, как всеки се крие зад това, бе.
  КФН има адски много правомощия по закон, но ги ползва, когато си иска.
  А и на малките деца е ясно какъв е тоя патент и какви са оценителите

 • 2
  Avatar :-|
  амигото

  Пише, че през 2010 щели да увеличат капитала на 1 млрд и щяло да има акции и за български инвеститори. Ясна е работата.

 • 3
  Avatar :-|
  китаеца

  Има въдичка, има и закачено червейче, сега остава да дойде рибката и да го налапа.

 • 4
  Avatar :-|
  ..

  остана да си купим акции... докато пазарната им цена не епаднала до части от стотинката

 • 5
  timskey avatar :-|
  Timur Ulyamov

  Очевидно е измама, просто на мошениците им трябва висок капитал на документи за да имат законовата възможност да участват в поредната схема на разграбване!
  Въпросът е какъв обществен ресурс се канят да докопат?

 • 6
  Avatar :-|
  Добромир

  Ралица Агайн е бивша служителка на Максим Димов в МакКап. Той и съдружника му Мирослав Севлиевски й дадоха път в политиката през НДСВ и Новото Време, а Милен Велчев лично я наложи за заместник председател на КФН вече втори мандат. Така става ясно защо РА одобри очебийно фалшивия проспект на Енергони за увеличение на капитала, след като предшественичката й Димана Ранкова го бе сложила на трупчета.

 • 7
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Предполагам, че ще се опитат да изтеглят кредити до размера на капитала, като след това фалират предприятието. Някой да има други предположения?

 • 8
  Avatar :-|
  К.

  До коментар [#5] от "Анонимен":
  Що за въпрос? Той ресурса е ясен и те са го заявили. Нямат патент за гледане на тикви. Имат патент за вятърни перки.
  Патентът, съответно перките са скъпи. И всеки ден стават все по-скъпи, защото както всички казват трябва да се действа бързо и няма време. Световният потоп е зад ъгъла. И токът от тях е все по-скъп. Погледнете си месечната сметка за електричество и ще видите къде е ресурса.
  Модата сега е такава и трябва да си баламурник да изтървеш кьоравото. До по-миналата година една перка струваше милион евра, после милион и половина. Поседните вече надхвърлят два милиона едната.Същото е със слънчевите панелчита. Веднъж успееш ли да осчетоводиш разходите, демек да има кой да ти се подпише под папирите и договорите, си си уредил живота за седващите педесе години и пей сърце. Няма и кой да ти се опъне, защото кой е луд да спъва борбата с климатичните промени, зад която застават коскоджамити президенти и световни лидери.
  Трябва да си психопат или терорист поне от ранга на Осама.
  Тия гърци малко са се изхвърлили с цената, ама ако успеят да пробутат една перка за 20млн значи с 25 перки оправдават половиня милиард.
  Досега не се е родил нормален чиновник по света и у нас да си сложи главата в торбата и попита аджеба ама дали пък тези неща струват чак толкова?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.