Новият брой: Накъде след вота
Close

Откъде ще дойде пенсията ми

Положителната доходност на пенсионните фондове през миналата година върна апетита им към риск

"И какво? Да им давам парите си и те да ги правят каквото си искат?" Така реагира една приятелка, с която вечеряхме преди няколко дни, когато й казах, че пиша за инвестициите на пенсионните фондове. Тя има висше образование, говори няколко езика и е живяла в чужбина - т.е. човек, който би трябвало да успее да се ориентира в ситуацията.

Реакцията й на недоверие би трябвало да е учудваща, но всъщност е доста предвидима. Макар дейността на пенсионните дружества да е регулирана и те да разкриват всеки ден информация за постигнатата доходност, доверието в тях не е кой знае колко високо и за това си има причини. На първо място, текущото състояние на осигурителната система в България и неяснотата около промените в нея никак не прави добра реклама на пенсионните дружества. Спорадичните публикации по вестниците за това как частните фондове са загубили спестяванията за пенсии също не помагат. Освен това някои от собствениците на пенсионни дружества се изкушават да използват постоянно прииждащите пари от вноските на осигурените за свои интереси, като заобикалят законовите ограничения и инвестират в свързани компании на фондовата борса. А изкушението не е малко - активите на пенсионните фондове достигнаха 3.2 млрд. лв. към края на миналата година. Това са дългосрочни пари, които ще продължават да се трупат, тъй като сегашният пенсионен модел е още млад и само събира вноски, а първите пенсии се очаква реално да започнат да се изплащат през 2019 г., ако дотогава пенсионната възраст не се вдигне.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  opinionated avatar :-|
  opinionated
  • - 3
  • + 24

  парите ще дойдат от по-високи данъци на децата ви. тези АДСИЦ с 8% доходност и нагоре изглеждат пирамидки: доходността от наеми на имоти не е над 5%, горницата е завишени оценки на активите.

  или да поставим така въпроса: след 30 години откъде ще идват пари за пенсии при положение, че вноските са вложени в 30 годишни вече сгради и пенсионерите са 2 пъти повече от работещите? каква може да е цената на дълготрайни активи в държава с 50% пенсионери, които живеят на подаяние от пенсионни фондове?

  Нередност?
 • 2
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав
  • + 32

  Трябва да е ясно, че в статията става дума само за т.н. втори и трети стълб на пенсионното осигуряване - доброволното задължително (5 % от брутното трудово възнаграждение на родените след 1959) и доброволното допълнително осигуряване, които са по поименни париди на осигурените в пенсионни фондове.
  Т.н. първи стълб е държавното обществено осигряване, което би трябвало да се капитализира от вноските на работодателите и работниците. Тези вноски попадат в кюпа и няма мое, няма твое. Тъй като бюджета на ДОО е винаги в недости, той се дофинанансира от държавния бюджет.
  И ако си мислите, че ще доживеем до пенсия...

  Нередност?
 • 3
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • + 16

  Лукойл-гарант не е на пазара от три месеца... глътна го ЦКБ с Тима..
  Кой ще се осигурява доброволно, при положение че таксичките са им като на банчица? По 1-2 лв на 10 внесени? Ние колегите гледаме на тях подобно на срочни влогове - веднъж одишно и теглиш и отиваш да живееш - щото до пенсия при тоя стрес и беднотия, лоша среда и здравна система - пенсия, да ама 2-3 г... И то ако след 10 г. не вземат да вдигнат възрастта отново, нова реформа - генерална, а и ако си без работа и бизнес, няма как да спестяваш, нали?..
  Ще мааме с мотиката, ама от работа с нея се става гърбат, не богат!

  Нередност?
 • 4
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive
  • - 3
  • + 6

  За дружества управляващи 3.2 млрд. лв. ръста в инвестициите за година е направо смешно.

  Нередност?
 • 5
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав
  • - 1
  • + 19

  До коментар [#3] от "heyho":

  Тънкият номер на пенсионнте фондове не е в таксите и комисионните, които прибират за преводите, а в това че по сметките ти средствата ти не се заприходяват в лева, а в ДЯЛОВЕ, т.е. образно казано с вноската си купуваш техни акции по курса на деня. Така когато пролетта на 2008 г финансовите пазари и фондовите борси тръгнаха надолу, в същата посока тръгнаха и дяловете на пенсионните фондове. Тези финансови операции са доброволни и няма гарционни фондове, няма нищо. Все едно си играл на борсата и компанията, чиито акции си купил е фалирала. Рискът си е твой.
  Година по-рано като прогресивен работодател аз убедих трима от служителите си да си направят доброволно пенсионно осигуряване като и аз им внасях работодателски вноски, които са освободени от данък. Не е трудно да предположите какви разправии имах, когато цената на дяловете им падна с 40%. Просто им изплатих загубите за своя сметка.
  Пенсионните фондове са прекрасна инвестиция, когато икономиката е стабилна, защото дават най-високата доходност на пазара, но когато завеят студените ветрове те носят само загуби.

  Нередност?
 • 6
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • + 8

  Абсолютно сте прав, дорогой!
  Аз си внасям, защото моят работодател внасяше колкото и аз. Обаче сега е в екзит сесия и "поради липса на интерес към осигуряването от страна на служителите" отряза тая есктра. Гледам си справките - внесъл съм 360 лв, 25 лв мес. такси, 20 лв. за тегленето и 10% данък за облекчението - доходност за периода уж 1.08 - при теленето - по сметката - 300 лв. 12%, все едно съм теглил кредит...Ако си ги бях държал в банчица, щяха да са 380 лв... не че инфлацията не ти е опапала.
  Но има и още - ето какви служители имат: и то сериозните
  http://bsskg.wordpress.com/2010/03/10/ing/
  И нещо за усмивка
  http://www.youtube.com/watch?v=WzPij_Ty2aU

  Нередност?
 • 8
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • + 9

  Недоверието идва от няколко фактора:
  1. Млад съм, около 30-те и никога няма да остарея.
  2. Медийните бомби за увеличение на възрастта за пенсиониране така или иначе дават представата на младите хора за работа до живот - като крепостни селяни.
  3. Издънките с бюджета и рева до небето, че няма пари за пенисии и как да пестим за пенсии и от пенсии.
  Мога да кажа на настоящите млади, че в един прекрасен ден дори и когато са млади идва черната неделя. Ако сте млада майка с деца и съпругът ви почине ненадейно тогава държавата идва на помощ и колкото и да е малка и недодостатъчна пенсията, ще си я търсите, защото имате право на нея - съпругът се е осигурявал към държавата веднъж, и втори път - към допълнително пенсионно дружество.
  Или се разболявате от онези редки болести или рак и пак си търсите правото на пенсия.
  Колкото и да ни е кофти пенсионната система, не дай си боже в един момент всеки се вкопчва в правото си да получава тези пари.

  Нередност?
 • 9
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip
  • - 2
  • + 13

  Уважаеми г-н Николай Стоянов.
  въобще не сте наясно с реалната ситуация в момента пишете абсолютни пулни глупости и все пак ако сте наистина заинтересован за доходността на пеннсионните фондове съответно ще знаете че :
  КФН (комисията по финансов надзор ) изрично забрани ,скри засекрети отрицателната реална доходност на всички пенсионните фондове с указ и закон забрани да се публикува и обявява доходността им


  1-Пенсионните фондове в българия няма да обявяват в рекламните си материали РЕАЛНАТА си доходност за последните пет години

  2-Реалната доходност е разликата между номинална и инфлация

  3-КФН Изисква от пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества по чл. 123и, ал. 2 и чл. 180, ал. 2, т. 1 и т. 2 от Кодекса за социално осигуряване”, срокът за който фондовете ще обявяват реална доходност да се увеличи на 10 г

  Българиските инвеститори държащи парите си реално ще видят манипулираните данни през 2015 г.т.е ще имат право да ги видят
  КФН не посочва колко е реалната доходност на пенсионните фондове към настоящият момента.

  Нека да ви изясня основната причината за така обявените решения от КФН
  1- доходността на фондовете всички фондове в бг е отрицателна за всички индекси и дялове в пенсионни фондове, включително доброволните (ДПФ),
  универсалните (УПФ)
  и професионалните (ППФ)
  както следва :
  За периода март 2005 г.-февруари 2010 г. инфлацията според НСИ е 37,2%.съответно имаме

  ДПФ реалната доходност минус - 21,53%
  ППФ е минус 21,93%
  УПФ е минус 17,57%.
  БФБ-София, изчислено през SOFIX минус 64,42% реална доходност

  лихвите по депозитите със срочност 6 месеца до 1 година” февруари 2005 до 2009 г.
  доходността на вложенията в банките е номинално 33%, те почти покрива инфлацията от 37,2%.

  сега вие ми кажете каде и как намерихте Положителната доходност на пенсионните фондове ,и кой луд би си вложил парите там при толкова некадърем менаджмент и обща анархия царяща в тях
  и дръгият ми въпрое е имате ли най малка представа какво значи доходност или просто капитал са ви наели да пишете наизуст глупости в сайта им ?


  Нередност?
 • 10
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring
  • + 16

  Реалната доходност на пенсионните фондове е отрицателна. Те не само не са докарали доходност, но са и изгубили парите ни! Но пък събират такси от всяка вноска! Сладък бизнес е това - не рискуваш нищо, но пък имаш сигурен приход.
  На практика се е получава това, което много изследователи доказват - че от активно управление на активите няма смисъл. Пасивна инвестиция в ДАХ или банков депозит е по-доходна от активен портфейл на пенсионен фонд.
  Сегашната регулация не позволява самостоятелно инвестиране, т.е. това си е вид данък. Ние всички хрантутим един куп псевдо портфолио мениджъри, които се хранят от нашите пари! И след 30 години ще пием една студена вода - в най-добрия случай ще покрият инфлацията.

  Нередност?
Нов коментар