Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Безкрайно недостатъчно

След като промените в пенсионната система се забавиха, сега всички варианти изглеждат лоши

Колко да е вноската

Три са идеите на Консултативния съвет за промяна в универсалните фондове:

Постепенно увеличение – от сегашните 5% от дохода на 7% през 2012 г. и с по 1-процентен пункт до 2015 г., когато трябва да стане 10%. Така вноската в първия стълб се запазва, но осигурителната тежест се покачва.

Парите, които работещите дават като лична вноска в държавния пенсионен фонд – 7.1%, да се прехвърлят изцяло към универсален от 2012 г., след което да се увеличават с 1-процентен пункт до достигане на 10% през 2015 г. Вноската на работодателя от 8.9% пък се насочва изцяло в НОИ. Така реформата се разпределя - намалява вноската за първия стълб малко и осигурителната тежест се увеличава малко.

От 2012 г. вноската за универсален фонд се увеличава с три процентни пункта на 8% за сметка на тази в държавната система. Така осигурителната тежест се запазва, но има опасност от увеличаване на дефицита при изплащане на сегашните пенсии.

"Пенсията не е нищо друго освен преместване на част от сегашния ви доход за далечното бъдеще." Тези думи на един от участниците в първата кръгла маса за пенсионната реформа преди дни в София са много добра илюстрация, но те спестяват част от картината. По-голямата част от осигуровките на работещите сега не се спестяват, а отиват за ниските пенсии на сегашните пенсионери. И проблемът няма изгледи скоро да бъде решен, а по-скоро завърта порочен кръг.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hrist0 avatar :-(
  Hristo Hristov
  • + 15

  Винаги адски много съм се забавлявал на хора като Лидия Шулева. Ами нали беше министър, защо не направи тя реформата? А сега се изказва компетентно какво трябва да се направи.

  Ми да го беше направияла.

  Не мисля, че е етично, морално и достойно хора, които са бездействали когато е трябвало и са имали възможността да направят нещо, сега да казват как то трябва да се направят нещата.

  Нередност?
 • 2
  dikobraz avatar :-|
  dikobraz
  • + 5

  по скоро обяснете защо не се събират вноските от НАП.
  лично на мен ми лисват за две години. работодателя ми ги е удържал но не ги е внасял.
  и така полека се приближаваме до момента в който изтича давностния срок.
  отговорите от НАП са - ще вземем мерки.
  кога , когато ми кажат ми то вече мина давностния срок

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 11

  Зарежете тази разпадаща се пенсионна система. Не може човек на 43 да се пенсионира с 20 заплати на куп и с 700 лева пенсия и държавата да му я изплаща с нашите вноски 30-40 години. Какво толкова се е преработил човекът? И обикновено такива въобще не са плащали и лев осигуровки..

  А простосмъртните да плащат 20-30% осигуровки и след това да се пенсионират след 40 години тр. стаж ?? и то със смешна пенсия.

  Вместо това много по-добре би било, да няма осигуровки, а на всички в държавата с 35 годишен стаж например да се изплаща от държавата една минимална пенсия. И тази пенсия да идва от косвените данъци. Така и заплатите ще се вдигнат и който иска може да се осигурява в частен фонд допълнително.  Нередност?
 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 5

  Защо направо не си ги нарекат "данъци" - какви осигуровки са това? Чист данък пенсия. Разбирам, нужен е, за да плащаме пенсии на бабите и дядовците си. Но никаква сигурност не ни гарантира на нас като се пенсионираме, та да го наричаме "осигуряване".
  Аз например съм работил извън България 10 години (не е в ЕС, така че не мога да си прехвърля осигурителни права). Трябват 40 години стаж за пенсия, плюс тези 10, плюс 25, през които съм учил до магистратура - значи ще мога да се пенсионирам на 75 г. Ясно е, че няма да дочакам. Няма да вземам пенсия - хубаво, не я и искам, аз сам си спестявам пари за старини. Но като няма да вземам пенсия, защо тогава ми събират осигуровки?

  Нередност?
 • 5
  viva_bg avatar :-|
  VIVA_BG

  До коментар [#4] от "Камен":

  ... защо тогава ми събират осигуровки? - Защото са мощна мафия, оглавена от Държавна Сигурност, която се загнезди в МВР и псевдоармията. Това не са осигуровки, а рекет към мафията. Ние поемаме само негативите, а те само позитивите. През бюджетите на силовите институции, ранните им пенсии и покровителството над престъпния свят изсмукаха около 40-50 милиарда от българите.
  С това правителство си отрязаха опашката - БСП и я пратиха на бунището на историята. Вече с "ново" лице държат и капитала, и изпълнителната власт, и законодателната, и медиите.
  Единственото по-страшно нещо от диктатурата е скритата диктатура и тя е факт в България. Тава правителство беше опелото на България и краят на всякакви надежди за демокрация и свобода.
  Но идва видов ден и за тях и за децата им. Истинската революция в България тепърва предстои.

  Нередност?
 • 6
  arachna avatar :-|
  arachna

  За хората,родени преди 1959 година - при въвеждането на пенсионната точкова система беше извършена несправедливост, която правителството на Костов обеща веднага след втория мандат да поправи.Нямаше втори мандат, другите три правителства нищо не сториха, а ресорните журналисти забравиха да попитат защо огромна маса хора, набрали 20 години трудов стаж около 90-та година е обречена на мизерни пенсии, тъй като последните им работодатели ги осигуряваха на минималната РЗ ( или въобще не ги!).Колегите ми с прилични заплати до 91-92 година изведнъж, при прилагането на коефициентите за последните трудови доходи се сриват под нивото на чистачки. Парадокс- инженери, научни работници,журналисти и т.н., подмятани от промените, но устояли някак си до навършване на пенсионна възраст получават по-малки пенсии от бивши общи работници. Обещанието беше, че за родените преди 1959 година ще се остави правото да избират три най-успешни поредни години за определяне на пенсия.Всички забравиха за това. Масова амнезия!!! Това общество не помни за три дни, а камо ли за няколко години.Дискусията се върти около втори и трети стълб, за размера на осигурителните вноски, а за обречените достойни и образовани хора на жалка мизерия, никой и не се сеща. Да не ми плачат 30-годишните, че плащат на 60-годишните пенсиите. Те,60 годишните, са си я изработили, но не им позволяват да я ползват. Виж, за бившите АБПФК, за ДС-служителите, за милиционерите - било нарушаване на гражданските права, защото си правели осигуровките върху големите суми. пДълбоко инфилтрирано от бившата номенклатура общество - затова зацикляме на едно място!!!!

  Нередност?
 • 7
  redor10 avatar :-|
  stog
  • - 1
  • + 2

  "За вредността на пенсиите
  Зная, че ще подскочите от казаното тук. Но това е другата страна на нещата.
  И защото:
  1. Пенсиите не са даденост, а създаденост – човешка измислица. В природата пенсии няма.
  2. У нас тоталното раздаване на пенсии е от началото на 60-те години на миналия век. Преди това пенсии са получавали само държавните служители...
  Човечеството трябва да премахне пенсионерската експлоатация...
  Ако една сутрин научите, че парите за пенсии не постигат
  или че закъснява изплащането им, да знаете, кризата е превалила..."
  Още: http://redor.bg/#/Article/id=1184412

  Нередност?
 • 8
  ursus avatar :-|
  uzur
  • + 1

  Все още не е решено каква политика по отношение на осигурителните вноски ще бъде следвана. Синдикатите настояват да се върви към плавното им повишение, а работодателите са за замразяването им по време на криза и последващо намаление. Разчетите на НОИ сочат, че ако държавата спре трансфера си от 12% върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени, пенсиите ще трябва да бъдат намалени с една трета.http://yphalachev.blogspot.com/2010/06/blog-post_9965.html

  Нередност?
 • 9
  jonydi avatar :-|
  Джони Ди
  • - 1

  ББ се надява кризата да отмине и от увеличените косвени данъци да си попълни дупката в бюджета на НОИ. И пак да си я карат по-старому: тези които работят в частния сектор, да плащат за всички останали. Без надежда накрая до получат повече от един екзистенц - минимум като пенсия - ако въобще доживеят.

  Нередност?
 • 10
  krlkirilov avatar :-|
  Кирил Кирилов
  • + 1

  програма на ПП ГЕРБ

  Намаляване на осигурителната тежест с до 5%, с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците. Ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места.

  http://www.gerb.bg/bg/program

  ГЕРБ са на път да сътворят една от най-големите политически лъжи.

  Нередност?
Нов коментар