Естествен подбор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Естествен подбор

Естествен подбор

Повечето инвестиционни посредници в България се крепят, но кризата оставя само най-гъвкавите

Татяна Пунчева
6752 прочитания

Промяна в пейзажа

Отнети лицензи от началото на кризата:

Болкан секюритис

Бора инвест

Булфин инвест

ДЗИ инвест

КД Секюритис

СИИ Секюритис

София инвест брокеридж

В процедура по отнема на лиценз (непотвърдена информация):

Капитал инженер проект

Лидер инвест

ВИП 7

Маклер 2002

ЕФГ Секюритис България

Издадени лицензи от началото на кризата:

Коактории финанс

Трейдвил

В природата оцелява само този, който покаже силна и издръжлива черта, която да еволюира в процеса на естествен подбор. В бизнеса също е така и периоди като сегашния показват кой е адаптивен и кой няма място на пазара. Подобен естествен подбор започва да изкристализира в пъстрия спектър от над шестдесет инвестиционни посредници, които търсят своето място на отеснелия български капиталов пазар.

Преди една година "Капитал" разказа за едно момче, което оглави инвестиционен посредник, но няколко месеца по-късно го напусна, защото той не сключил нито една сделка. Сега дойде ред и на самия посредник. В момента той се отказа от лиценза си за работа и скоро просто ще изчезне като член на това семейство. Той обаче не е единственият, а е част от вълната на избистряне на най-силните и най-издръжливите.

Изчезват ли "апартаментните" посредници

В края на 2009 г. на пазара оперират 63 посредника, при 60% спад в оборотите на Българска фондова борса (БФБ) и поне 20% по-малко активи за най-големите играчи. Броят им си седи в този порядък вече дълги години. Повечето големи играчи отдавна се оплакват от по-малките т. нар. апартаментни посредници, но докато икономиката и пазарите бяха в период на бум, парче от пая имаше за всички.

С настъпването на кризата консолидацията може би става необходимост както за самите играчи, така и за клиентите. Затова и не е учудващо, че започнаха да се връщат лицензи. През 2009 г. бяха върнати три, а през 2010 тенденцията се засилва. От началото на годината са отнети четири лиценза, а най-вероятно още толкова са в процес на отказ. Така от началото на кризата 10% от играчите са напуснали сектора. Ако се реализират и тези, за които пазарът  смята, че са доброволно на път към изхода, до края на годината може да се очаква едно 20-процентово пресяване на пазара.

"Във връщането на лицензи от посредници и от други участници няма нищо драматично. Това са нормални пазарни процеси, когато даден бизнес проект не върви", коментира Любомир Бояджиев, изпълнителен директор на ИП "Бенчмарк финанс" и председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници. "В момента те просто зачестиха заради кризата и много рязкото свиване на бизнеса", допълни той.

Според други отнетите два лиценза само в началото на август (на "Булфин инвест" и "София инвест брокеридж") съвсем ясно показва, че се задава вълна на консолидация в сектора чрез откази за дейност. На пазара се говори, че оптимизация готви и групата финансови дружества около Пощенска банка. Става въпрос за "ЕФГ Секюритис България" от едноименната гръцка инвестиционна група, която малко след началото на кризата през декември 2007 г. пое функциите на инвестиционен посредник от Пощенска банка. Кризата обаче явно е попречила на дружеството да се развие според плановете си и сега според запознати източници вероятно дружеството ще прехвърли операциите си обратно на банката. До редакционното приключване на броя от компанията не бяха открити за коментар. Не е постъпвало уведомление по случая и в Комисията за финансов надзор, което означава, че вероятно за момента все още няма окончателно решение за промяна в статута на "ЕФГ Секюритис България".

Достатъчно ли е прочистване

Според част от големите играчи въпреки всичко българският пазар е далеч от консолидация, защото, макар някои да се отказват от бизнеса си, другите не увеличават пазарните си дялове.

"Въпреки продължаващата вече три години криза на българския капиталов пазар, не станахме свидетели нито на консолидация, нито на прочистване на играчите в сектора. От около 63 инвестиционни посредника в края на 2008 са прекратили дейността си едва 6 или 10% от всички ИП. При тази статистика не може да се говори за пречистване на пазара, тъй като затварянето на тези ИП не води до увеличение на пазарния дял на останалите играчи в сектора", смята изпълнителният директор на отворилия в края на 2008 г. клон на белгийския посредник KBC Securities  Илиян Скарлатов. По думите му, като се имат предвид ниските обеми на БФБ, приходите от комисиони са незначителни и е малко вероятно някой ИП да може да покрие дори основните текущи разходи. "При средномесечен обем от 92.5млн. лв. (за последните 12 месеца) и комисиона от средно 0.4%, разпределено между 73 активни пазарни участника (ИП и банки) приходът от комисиони на БФБ на посредник е 5068.5 лв. месечно", констатира риторично той.

Според Скарлатов, ако има оцелели посредници от кризата, те ще са три типа: такива, които имат изключително ниски оперативни разходи, малък на брой, но лоялни клиенти и собственик, готов да покрие по-голямата част от текущите разходи; такива, които имат посредник и управляващо дружество и по този начин увеличават приходите си и оптимизират разходите, като припокриват някои от работните места; и такива, които предлагат пълния спектър от услуги, включващи външни пазари, доверително управление извън България и услуги в сферата на корпоративните финанси.

Това донякъде обяснява и някои от последните две събития на пазара. Едното е смяната в собствеността на малкия посредник "АВС Финанс", където вече контрол имат лица около групата на "Химимпорт" (в случая "Финанс консултинг"). Така свързаните с нея посредници вече ще са четири, без да се брои Централна кооперативна банка. Отделно от това наскоро и компания, и други свързани лица придобиха и управляващо дружество - "Синергон асет мениджмънт" (вече "Съгласие асет мениджмънт"), която подсказва възможност за оформяне на финансова група около пенсионна компания "Съгласие", чиито основни акционери са именно "Химимпорт" и "Финанс консултинг".

Въпреки това според Любомир Бояджиев окрупняването на вече съществуващи играчи ще са по-скоро единични случаи, а трудно можем да видим навлизането на нови такива. По-скоро всички ще търсят начини да предложат повече и по-разнообразни услуги на клиентите си, за да ги задържат, смятат други негови колеги. Някои вече успяват, като например стремглаво се опитват да засилят търговията си на чужди пазари. Това правят "Делтасток", "Булброкърс", "Елана трейдинг", "Карол" и "Бенчмарк финанс". Едни си отвориха дори офиси зад граница, докато други предпочетоха да предложат платформи за търговия на международните пазари.

Накъдето и да поемат обаче играчите на този пазар от около 5 млрд. лв., засега статистиката показва, че те се справят с предизвикателствата на кризата. Благодарение на максимално оптимизираните си разходи и започналото възстановяване на капиталовите пазари, (поне в международен план, защото българския си остава в депресия), броят на посредниците на печалба расте. Ако в края на 2009 г. около 16 посредника са били на печалба, то по информация от пресцентъра на КФН в края на юни 2010 г. те са вече 21. На загуба остават 39 играча, но една трета от тях или са я намалили, или са я покрили. И макар пет посредника да  са близко до минимално изисквания капитал за опериране, от комисията посочват, че към средата на годината няма такива, които да са в нарушение на изискванията за капиталова адекватност и ликвидност. "Дружествата поддържат достатъчен ликвиден ресурс за покриване на текущите си задължения," обобщават от КФН.

Остава въпросът за колко време ще им стигне този ресурс. Естественият подбор ще покаже. Ако обаче и държавата реши да погледне към капиталовия пазар и реализира многократно обещаваните раздържавявания през борсата, то това може да е така дълго бленуваното спасения за всички.

Едва 10% от играчите са прекратили дейността си

Промяна в пейзажа

Отнети лицензи от началото на кризата:

Болкан секюритис

Бора инвест

Булфин инвест

ДЗИ инвест

КД Секюритис

СИИ Секюритис

София инвест брокеридж

В процедура по отнема на лиценз (непотвърдена информация):

Капитал инженер проект

Лидер инвест

ВИП 7

Маклер 2002

ЕФГ Секюритис България

Издадени лицензи от началото на кризата:

Коактории финанс

Трейдвил

В природата оцелява само този, който покаже силна и издръжлива черта, която да еволюира в процеса на естествен подбор. В бизнеса също е така и периоди като сегашния показват кой е адаптивен и кой няма място на пазара. Подобен естествен подбор започва да изкристализира в пъстрия спектър от над шестдесет инвестиционни посредници, които търсят своето място на отеснелия български капиталов пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    crsfinance avatar :-|
    CRS-Finance®

    Въпреки това според Любомир Бояджиев окрупняването на вече съществуващи играчи ще са по-скоро единични случаи, а трудно можем да видим навлизането на нови такива. По-скоро всички ще търсят начини да предложат повече и по-разнообразни услуги на клиентите си, за да ги задържат, смятат други негови колеги. Някои вече успяват, като например стремглаво се опитват да засилят търговията си на чужди пазари. Това правят "Делтасток", "Булброкърс", "Елана трейдинг", "Карол" и "Бенчмарк финанс". Едни си отвориха дори офиси зад граница, докато други предпочетоха да предложат платформи за търговия на международните пазари.

    Тук е било редно да споменете и Варчев Финанс. За период от 1 година, същият наложи доста промени, все в положителна насока.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK